Η Maya Zoulovits μας μιλά για τη νέα της collection και προτείνει δώρα για την Ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου

DSC_1225

Υπάρχουν πολλοί σχεδιαστές κοσμημάτων και τελευταία λόγω κρίσης, αρκετοί άνθρωποι δοκιμάζουν τις δυνατότητες τους στον συγκεκριμένο τομέα. όμως ευτυχώς, υπάρχουν και τα ταλέντα, όπως η Maya Zoulovits…που μεταμορφώνει το “μέταλλο” σε έργο τέχνης που φοριέται όλες τις ώρες από γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών. Αυτό και μόνο δεν λέει κάτι;

Προσπαθεί καθημερινά να γίνεται όλο και καλύτερη και ίσως αυτό είναι που την κάνει τόσο προσγειωμένη και προσιτή…

The K-magazine: Μέσα σε λίγα χρόνια έχεις καταφέρει να καθιερωθείς ως μία από τις πιο αγαπημένες σχεδιάστριες κοσμημάτων των “it girls“. Μίλησε μας για την πορεία σου....
Maya Zoulovits:  Το ταξίδι μου στο κόσμο των κοσμημάτων μετρά μερικά χρόνια πίσω, όταν εντελώς συμπτωματικά, η καθηγήτρια στο IB (International Baccalaureate) Ηigh Level Art,  μου έδωσε ένα μέταλλο και μου ζήτησε να κατασκευάσω ένα κόσμημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι μου άρεσε να φτιάχνει κατασκευές σύνθετες, περίπλοκες και με φαντασία.

Το αποτέλεσμα ενθουσίασε και τις δυο μας, και έτσι πολύ σύντομα το όνειρό μου για δημιουργία, έγινε πραγματικότητα. Aφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τομέα του International Design and Communication Management, στη Μεγάλη Βρετανία, επέστρεψα στην Ελλάδα, όπου και σύντομα «στέγασα» όλη μου την αγάπη για το σχέδιο και τη κατασκευή κοσμημάτων, στο δικό μου, ξεχωριστό χώρο στη Κηφισιά.

Δεν ξέρω αν είμαι μία από τις «αγαπημένες» των it girls αυτής της πόλης, αλλά ξέρω πως με χαροποιεί ιδιαίτερα να βλέπω τις Ελληνίδες να φορούν τις δημιουργίες μου και να τις ξεχωρίζουν, φορώντας τες σε κάθε τους εμφάνιση.

The K-magazine: Έχοντας ως κληροδότημα ένα “βαρύ” όνομα ,αυτό των Ζουλοβιτς, θεώρησες κάποιες φορές ότι έπρεπε να αποδείξεις τα αυτονόητα;
Maya Zoulovits:  Δεν θα αρνηθώ πως η πορεία και η ιστορία της οικογένειάς μου με δίδαξε, από τα εφηβικά μου χρόνια, πολλά μοναδικά πράγματα. Οι «εικόνες» μου από αυτή αποτέλεσαν για μένα σχολείο, που αργότερα απλά με ενέπνευσαν να συνεχίσω και να πραγματοποιήσω το όραμά μου.

Πιστεύω ακράδαντα πως «φέροντας» ένα όνομα σε κάθε επαγγελματικό χώρο, δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα, αν έχεις αληθινό ταλέντο και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις.

The K-magazine: Τα περισσότερα κοσμήματα σου είναι σε πολύ λιτές γραμμές…τι είναι αυτό που σε εμπνέει συνήθως στις συλλογές σου;
Maya Zoulovits:  Η καθημερινότητα και οι εικόνες της. Πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι μία στιγμή, ένα γεγονός, μία όμορφη σκέψη, που αρχικά την αποτυπώνω στο χαρτί και μετά στα μέταλλα.

 

new and old

The K-magazine: Ποια είναι η διαδικασία για το σχεδιασμό μίας δημιουργίας;
Maya Zoulovits:  Έμπνευση, σχεδιασμός, υλικά, παραγωγή.

The K-magazine: Για την άνοιξη-καλοκαίρι 2014 τι έχεις να μας “αποκαλύψεις”;
Maya Zoulovits:  Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως θα έχουν χρώμα και κομψότητα. Τα υπόλοιπα… to be continued!

The K-magazine: Αν και γενικά -λόγω ματαιοδοξίας- σπάνια ένας καλλιτέχνης μιλάει θετικά για κάποιον άλλον-για σένα όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια. Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο προτέρημα σου;
Maya Zoulovits:  Xαίρομαι όταν ακούω θετικά σχόλια, από συναδέλφους και μη. Είναι όμως  περιττό να περιαυτολογήσω. Το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι πως αγαπώ την επαφή με τον κόσμο, την αμεσότητα και κυρίως το κανόνα που ακούει στη λέξη «χαμόγελο, όρεξη και αγάπη όταν δημιουργείς.»

The K-magazine: Θα μας πεις ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας σου; Ή απλά έχεις το “κοκαλάκι της νυχτερίδας”;
Maya Zoulovits:  Αυτό είναι μάλλον κάτι που πρέπει να ρωτήσετε όσους επιλέγουν τις δημιουργίες μου. Στην επιτυχία δεν υπάρχουν μυστικά και συνταγές.

cube

The K-magazine: Σχεδιάζοντας κάποιο κόσμημα, η ανησυχία σου είναι αν θα αποτυπωθεί σωστά η αρχική σου ιδέα ή αν θα αγαπηθεί από τον κόσμο;
Maya Zoulovits:  Και τα δύο θα έλεγα. Αγωνιώ πάντα για το πώς θα παραχθεί τελικά αλλά και για την αντίδραση των πελατών.

The K-magazine: Στο workshop που άνοιξες το περασμένο καλοκαίρι στην Κηφισιά, τι μπορεί να βρει κανείς;
Maya Zoulovits:  Όλες μου τις δημιουργίες, παλιές και νέες και κυρίως εμένα 24/7 να σχεδιάζω κοσμήματα και να έρχομαι σε επαφή με όσους επιθυμούν να γνωρίσουν το δικό μου «μικρόκοσμο» στο Maya’s Workshop.

The K-magazine: Για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, που πλησιάζει… τι θα πρότεινες ως δώρο από έναν άνδρα σε μία γυναίκα και το αντίστροφο;
Maya Zoulovits:  Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, πρέπει να γιορτάζεται 365 μέρες το χρόνο!!! Αλλά επειδή υπάρχει και η επίσημη μέρα του, έχω ήδη σχεδιάσει ένα «κολιέ αγάπης» σε επιχρυσωμένο χρυσό, ροζ χρυσό και ασημένιο με το σχήμα ενός μικρού βότσαλου και μία πέρλα, να βάσει τη τελική πινελιά. Όσοι λοιπόν θέλουν να «στολίσουν» το λαιμό της Βαλεντίνας τους, αυτό είναι μία ιδέα!

Όσο για τους άντρες προτείνω οι αγαπημένες τους, να τους αγοράσουν μικρά βραχιόλια ταυτότητες ή και βραχιόλια φτιαγμένα από πολύχρωμες κλωστές, που φτιάχνω επίσης.

stop

The K-magazine: Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;
Maya Zoulovits:  Στις 22 Φεβρουαρίου θα συμμετάσχω στην έκθεση «A Jewel Made in Greece» στη Τεχνόπολη στο Γκάζι,  με θέμα το Ελληνικό Εικαστικό Κόσμημα, συγκεντρώνοντας για μία περίπου εβδομάδα τις περισσότερες από τις πιο έγκυρες υπογραφές των δημιουργών του σύγχρονου ελληνικού εικαστικού κοσμήματος ξεκίνησε και υλοποιήθηκε ως ιδέα της εικαστικής σχεδιάστριας Μαίρης Σαμόλη. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ιστορικός Τέχνης Ίρις Κρητικού. Σκοπός της έκθεσης είναι να DSC_1200επιδιώξει την δημιουργία μιας ευέλικτης και καλαίσθητης πλατφόρμας που θα φιλοξενήσει 23  σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες που εκπροσωπούν το Εικαστικό Κόσμημα, αλλά και πολύ σημαντικούς δημιουργούς που υπήρξαν πρωτοπόροι στην ανάπτυξη και εξαγωγή του Ελληνικού Κοσμήματος, σε μία χρονική στιγμή που ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί το μέγιστο εφόδιο μας  για την εξωστρέφεια της χώρας μας.

Στην παρουσίαση – αποτύπωση αυτής της «στιγμής» του ελληνικού κοσμήματος, είναι απαραίτητη η αναφορά και στην ιστορία του, που αυτό δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την τιμητική συμμετοχή αντιπροσωπευτικών κοσμημάτων – αντιγράφων από τα Μουσεία μας. Η έκθεση θα φιλοξενήσει αντιπροσωπευτικά αντίγραφα εκθεμάτων μουσείων όπως: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο , Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Κοσμήματος Ηλίας Λαλαούνης, Νομισματικό Μουσείο Αθήνας, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Άλεξ Μυλωνά και το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

 

Μοναδική επιθυμία της Maya Zoulovits είναι να συνεχίσει να δημιουργεί και να σχεδιάζει κοσμήματα, επιφυλάσσοντας βέβαια κάθε φορά, πολλές εκπλήξεις και νέες ιδέες.

 

Maya Zoulovits
Jewellery Designer
Kyriazi 14-16, Kifisia, Athens, Greece, 14562
T: 2106230750
W: www.mayazoulovits.gr
F: www.facebook.com/mayazoulovits.handmadejewelry

You may also like