Σύγχρονοι καλλιτέχνες «Προσφέρουν» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

IMG_1994από την Jasmine (Asiko) Altunyan*
Το βράδυ της Δευτέρας, εγκαινιάστηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εν ονόματι “Προσφορά”, όπου μαζί με τα μόνιμα εκθέματα, 45 σύγχρονοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν 60 έργα, για δυο μήνες, τα οποία θα δημοπρατηθούν και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα διατεθούν υπερ του Μουσείου.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ η πρωτοβουλία ανήκει στη εθελοντική κίνηση «Συμμαχία για την Ελλάδα», που δημιουργήθηκε το 2010 από θεσμικούς φορείς του κλάδου της επικοινωνίας, με άξονες δράσης τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, το περιβάλλον και τον εθελοντισμό και κύριο στόχο την τόνωση της αγοράς. Η έκθεση υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με την επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνου Στεφανίδη.

IMG_1987

«Πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και φωτογραφίες θα εκτεθούν στις εμβληματικές αίθουσες των αρχαίων “κλασικών” γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με σκοπό όχι το νοηματικό δέσιμο ή τη σύγκριση, αλλά την προσφορά, την τόνωση του εθελοντισμού και της χορηγίας. Με άλλα λόγια, την έκθεση δεν χαρακτηρίζει η αντιπαράθεση, αλλά η παράθεση, ενώ ο σκοπός της είναι ευγενής, καθώς οι καλλιτέχνες προσφέρουν «τα σα εκ των σων», τα ταπεινά δημιουργήματά τους, που λες και πια δεν τους ανήκουν, στον βωμό της τέχνης που ενδημεί στο πρώτο μουσείο της χώρας μας», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου, δρ. Γεώργιος Κακαβάς, σε συνέντευξη τύπου.

IMG_2009

Μια προσπάθεια «να ξαναδούμε το παρελθόν μέσα από τη ματιά του σήμερα», χαρακτήρισε την έκθεση «Προσφορά» ο κ. Στεφανίδης, συμπληρώνοντας ότι σύγχρονοι δημιουργοί εκθέτουν «υπό τη σκιάν των αγλαών μορφών του παρελθόντος», χωρίς να τίθεται θέμα σύγκρισης ή παραλληλισμών.

IMG_2031
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Kalos & Klio, Νίκος Αγγελίδης, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Γκάκικ Αλτουνιάν, Κώστας Ανανίδας, Μανώλης Αναστασάκος, Μαρία Αναστασίου, Στάθης Ανδρουτσάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Αντωνόπουλος, Γιάννης Ασημακόπουλος, Στάθης Βατανίδης, Ιόττοφ Βέντζι, Χρύσα Βέργη, Στέλιος Γαβαλάς, Κωστής Γεωργίου, Απόστολος Γιαγιάννος, Ανδρέας Δεβετζής, Τάνια Δημητρακοπούλου, Σταύρος Διακουμής, Γιάννης Διαμάντης, Νίκη Ελευθεριάδη, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Ειρήνη Κανά, Βλάσης Κανιάρης, Δήμος Κηπουρός, Δημήτρης Κούκος, Γιάννης Κουτρούλης, Μιχάλης Μανουσάκης, Αλίνα Μάτσα, Χρυσόστομος Μουσμουλίδης, Σταύρος Μπαλτογιάννης, Ελένη Οικονόμου, Χρήστος Παλλαντζάς, Άγγελος Παναγιωτίδης, Σύνη Παπαγιάννη, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Αντωνία Παπατζανάκη, Ηρακλής Παρχαρίδης, Ελένη Παυλοπούλου, Σάββας Πουρσανίδης, Άγγελος Ραζής, Παύλος Σάμιος, Χρήστος Σανταμούρης, Άγγελος Σκούρτης, Άγγελος Σπάρταλης, Τάκης Στεφάνου, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Γιάννης Τζερμιάς, Νίκος Τρανός, Βίκυ Τσαλαματά, Μανώλης Χάρος, Αγνή Χρονοπούλου, Θοδωρής Χρυσικός.

IMG_1958

Για περισσότερες πληροφορίες για την Jasmine (Asiko) Altunyan, πατήστε εδώ

You may also like