Τα νέα της τέχνης από τον κόσμο!από τη Λίνα Γριβογιάννη

Κάθε μήνα οι συντάκτες του ARTINFO σε όλο τον κόσμο αναφέρουν τα πιο σημαντικά έργα τέχνης του μήνα. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στον καθένα από μας να μάθουμε τι κυκλοφορεί στον κόσμο της τέχνης και να ενημερωνόμαστε άμεσα για τα τρέχοντα νέα από παντού. Αυτή τη φορά η γκάμα καλύπτει όλο τον πλανήτη, από την Ιαπωνία μέχρι τη Βραζιλία και από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ινδία.

Brazil
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Laercio Redondo, “Tales Without Kings,” 2013
Casa França-Brasil, Rio de Janeiro
Σε προηγούμενη δουλειά του, ο Laercio Redondo έδειξε ενδιαφέρον στη δυναμική της προσωπικής μνήμης. Σήμερα, στην έκθεση του “Tales Without Kings,” αποκαλύπτει πώς οι έρευνες του έχουν επεκταθεί και συμπεριλαμβάνουν και τη συλλογική διάσταση της μνήμης. Χαρακτήρες, όπως η Carmen Miranda και οι εικόνες του ζωγράφου Jean-Baptiste Debret, είναι το σημείο εκκίνησης για την πρόσφατη δουλειά του, η οποία περιλαμβάνει επίσης την ιστορία της Γαλλίας και της Βραζιλίας στο πιο σημαντικό νεοκλασικό κτίριο του Ρίο ντε Τζανέιρο.

CANADA
ΚΑΝΑΔΑΣ
Jon Rafman, “545 Viito Stie Kainuu, Finland,” 2012 Galerie Antoine Ertaskiran in Papier13, Montreal
Εν μέσω της Art Fair Papier 2013, η Galerie Antoine Ertaskiran ξεχώρισε για τη παρουσίαση των τεσσάρων μεγάλων Jon Rafman φωτογραφικών εκτυπώσεων. Φημίζεται για τη συγκομιδή εικόνων από το Google Street View, και εδώ παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα πλούσιο στιγμιότυπο, γεγονός που υποδηλώνει μια αυξημένη αισθητική και την στροφή του προς το διαδίκτυο.

GERMANY
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ugo Rondinone, “primal,” 2013 Esther Schipper, Berlin
Είναι η δεύτερη σε μια σειρά από τρεις εκθέσεις, που ξεκίνησε με το “πρωτόγονο” στο κοινό Guild στη Γλασκώβη με χάλκινα πουλιά και θα τελειώσει με ψάρια, στο Rondinone για να συμπληρώσει το τρίτο μέρος της τριλογίας του. Εδώ σειρά έχουν τα 37 άλογα. Τοποθετημένα σε φύλλα κόντρα πλακέ που κάλυπταν το δάπεδο της γκαλερί.

INDIA
ΙΝΔΙΑ
Atul Dodiya, “Spider & the Lamp,” 2013 Vadehra Art Gallery, New Delhi
Η εγκατάσταση τριών τεμαχίων από ξύλινα ντουλάπια του Atul Dodiya σηματοδοτεί μια στρατηγική κίνηση, ο οποίος δημιουργεί και φτιάχνει την δική σελίδα στην ιστορία της τέχνης στην Ινδία. Το σωρευτικό αποτέλεσμα του είναι να δημιουργηθεί ένα τόσο ιερό θέμα και ένα μουσείο- βιτρίνα. Ο Dodiya και η αίσθηση του χιούμορ που έχει, είναι μεγαλύτερο από τους κινδύνους για την απεικόνιση του παρελθόντος στο μέλλον.

JAPAN
ΙΑΠΩΝΙΑ
José Parlá, “Prose,” 2013 Yuka Tsuruno, Tokyo
Η ατομική έκθεση του, στο Λονδίνο, τον Φεβρουάριο, και στο Μπρούκλιν είναι εκείνες που οδήγησαν τον José Parlá να φέρει μια σειρά από νέα έργα στο Τόκιο για να εγκαινιάσει ένα νέο χώρο το Yuka Tsuruno στο συγκρότημα TOLOT .Μεταξύ αυτών των έργων είναι ένας μεγάλος πίνακας διαστάσεων 15 μέτρων που ολοκληρώθηκε στο Τόκιο λίγες μέρες πριν από την έκθεση. Ο Parla έχει βάλει την υπογραφή του σε πολυεπίπεδες εικαστικές επιφάνειες που φαίνεται να αποκαλύπτουν αμφότερες, ένα τέλμα από εκκολάψεις και ξέφρενες γραμμές εργασιών ώστε οι θεατές να έχουν την τάση να “αναλύσουν” την εικόνα.

MEXICO
ΜΕΞΙΚΟ
Carlos Amorales, “Germinal,” 2013 Museo Tamayo, Mexico City
Ο Carlos Amorales διερευνά τη γλώσσα Germinal, στη τελευταία έκθεση του στο Μουσείο Tamayo στην Πόλη του Μεξικού. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης του, ο Amorales είπε ότι “Germinal” προέρχεται από την ιδέα της γλώσσας ως μέσο σύλληψης , κάτι που μοιάζει με ένα πεδίο που αφόρα στη δημιουργία της ζωής. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη χρήση της γλώσσας, τα όριά της και οι δυνατότητες της επικοινωνίας μέσα από κομμάτια που περιλαμβάνουν τα γλυπτά, οι εγκαταστάσεις πολυμέσων, οι αφίσες και τα βίντεο, δήλωσε ότι όλα αυτά εκπροσωπούν μια συγκεκριμένη επιδίωξη και ως στόχο έχουν να παράγουν μια διαφορετική γλώσσα ή μία άλλη μορφή επικοινωνίας.

UNITED_KINGDOM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
John M Armleder, “Quicksand” Dairy Art Centre, London
Ο Armleder έχει ελεύθερη πρόσβαση στο Κέντρο Τέχνης Dairy, ένα ιδιωτικό ίδρυμα του Λονδίνου (πνευματικό τέκνο των συλλεκτών Frank Cohen και Nicolai Frahm). Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη μεγάλη ατομικη έκθεση του Ελβετού στη βρετανική πρωτεύουσα και μια φανταστική ευκαιρία ώστε να βυθιστεί σε μια νέα μορφή επιδεικτικής και εννοιολογικής τέχνης. Ο Armleder, ο οποίος συνδέθηκε με τη Fluxus στη δεκαετία του 1970, έχει γεμίσει τη πρώην αποθήκη γάλακτος με μπάλες ντίσκο και αφηρημένη ζωγραφική.

UNITED_STATES
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Matthew Chambers Untitled, 30 Orchard Street, New York
Μετά το άνοιγμα μιας πόρτας βαμμένη με ένα ερωτηματικό, οι επισκέπτες είναι βυθισμένοι σε ένα μεγάλο ξέφρενο παζάρι έντονα χρωματισμένο, με καμβάδες από τον Matthew Chambers, που απεικονίζουν μια σειρά από φαινομενικά άσχετες εικόνες, όπως μια τίγρης, μια νεκρή φύση καλαμποκιού και μια γυναίκα που χορεύει. Αυτά αναμιγνύονται με κομμάτια κατασκευασμένα από λωρίδες καμβά , όπου επιτυγχάνεται ένας περίεργος συνδυασμός.

You may also like