Τα 5 βιβλία που μπορούν να σας αλλάξουν τη ζωή

Σιχαίνομαι τον όρο «διαβασμένος». Ακούγεται σαν ετικέτα. Όπως λέμε ψηλός, κοντός, όμορφος, άσχημος. Και επίσης πάντα σιχαινόμουν τις ετικέτες. Λατρεύω όμως αυτό το αίσθημα που θα μου αφήσει ένα ωραίο βιβλίο, ένα ωραίο διήγημα. Μου αρέσει πολύ αυτό που αισθάνομαι όταν τελειώνει και η τελευταία σειρά. Σαν θλίψη και χαρά μαζί. Επίσης βρίσκω πολύ εποικοδομητικό, το να διαβάζει κανείς τα ίδια βιβλία ξανά και ξανά, σε διαφορετικές ηλικίες, ψυχολογικές καταστάσεις και στιγμές. Είναι μαγικό, το πόσα καινούργια μηνύματα μπορεί να βρει. Μηνύματα που ίσως δεν είχε προσέξει ποτέ τις προηγούμενες φορές. Ο Μπουσκάλια λοιπόν ισχυρίζεται πως κανείς δεν μπορεί να μάθει τίποτα εάν δεν το θέλει ο ίδιος. Και έχει απόλυτο δίκιο. Αλλά στην περίπτωση που κάποιος θέλει να δει και λίγο πιο βαθιά μέσα του, θα ήθελα να μοιραστώ κάποια βιβλία που θα μπορούσαν να είναι μια καλή αρχή.

 

1. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΣΙΓΟΥΡΑ – WINFREY OPRAH

Τα βιωματικά βιβλία έχουν άλλη βαρύτητα. Κανένας δήθεν ειδικός, δεν προσπαθεί να σου αλλάξει τα μυαλά. Οι πραγματικές μαρτυρίες των κοινών ανθρώπων, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μας αφυπνίσουν. Ένα τέτοιο είναι και το «Αυτό που ξέρω σίγουρα».

Ως δύναμη δημιουργίας, μελετήτρια της ανθρώπινης καρδιάς και ψυχής, και υποστηρίκτρια του να ζεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις, η Όπρα Γουίνφρι είναι μοναδική. Με το πέρασμα των χρόνων έγραψε ιστορία με ένα θρυλικό τοκ σόου -το πρόγραμμα με την υψηλότερη τηλεθέαση στο είδος του-, δημιούργησε το δικό της τηλεοπτικό δίκτυο και βραβεύτηκε τόσο με τιμητικό πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ όσο και με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Από τις εμπειρίες της έχει αποκομίσει αληθινά μαθήματα ζωής. Τώρα, για πρώτη φορά, αυτές οι πολύτιμες σκέψεις αναθεωρήθηκαν, ενημερώθηκαν και συγκεντρώθηκαν σε ένα όμορφο βιβλίο, ξέχειλο από τη διορατικότητα και τις εκμυστηρεύσεις της Όπρα Γουίνφρι. Οργανωμένα ανά θέμα -χαρά, προσαρμοστικότητα, επαφή, ευγνωμοσύνη, προοπτική, σεβασμός, διαύγεια και δύναμη- αυτά τα κείμενα μας επιτρέπουν μία σπάνια, προσωπική και γεμάτη δύναμη ματιά στην καρδιά και το πνεύμα μίας από τις εκπληκτικότερες γυναίκες του κόσμου -ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν στους αναγνώστες έναν οδηγό για να ανακαλύψουν τον καλύτερο εαυτό τους.

 2.ΝΑ ΖΕΙΣ, Ν’ΑΓΑΠΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ – BUSCAGLIA F. LEO

Το θεωρώ μια πολύ καλή αρχή. Για να μάθουμε κάποια βασικά, να δούμε τον εαυτό μας λίγο διαφορετικά και ίσως και να καταφέρουμε να βάλουμε σε μια προτεραιότητα κάποια πράγματα. Το «Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις» είναι ένα από τα καλύτερα και πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του Λέο Μπουσκάλια. Είναι ένας ολόκληρος θησαυρός και μια ατέλειωτη πηγή έμπνευσης, θάρρους και αποφασιστικότητας για όλους όσους αναζητούν μια καινούρια διάσταση στην προσωπικότητά τους και στη ζωή τους μέσα από τους δρόμους της κατανόησης και της αγάπης. Καθηγητής της παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, ψυχολόγος και συναρπαστικός ομιλητής, ο Μπουσκάλια σε καθηλώνει και σε μεταμορφώνει με τα βιβλία του, που όλα σχεδόν πηγάζουν από ομιλίες, διαλέξεις και ελεύθερες συζητήσεις μέσα και έξω από τις πανεπιστημιακές αίθουσες, «φωνάζει, μιμείται, γελά, δακρύζει και κλαίει», γράφει ένας σχολιαστής και συμπληρώνει: «Το να παρακολουθείς το Μπουσκάλια να μιλά είναι σαν να κουβεντιάζεις μ’ έναν παλιό φίλο πάνω σ’ ένα κοινό και ποθητό θέμα».

 

3. ΑΝΔΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ –GRAY JOHN

Το αιώνιο ερώτημα του γιατί τα δύο φύλα δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, έρχεται να απαντηθεί με τον πιο ευχάριστο τρόπο, μέσα από αυτές τις χιουμοριστικές ιστορίες του Gray John.

Μια φορά και έναν καιρό, οι κάτοικοι του Άρη συναντήθηκαν με τις κατοίκους της Αφροδίτης. Αγαπήθηκαν και έζησαν ευτυχισμένα μαζί για πολλά πολλά χρόνια, κι αυτό γιατί είχαν αποδεχτεί -και σεβαστεί- τις διαφορές τους. Κάποτε όμως, ήρθαν στη Γη κι έπαθαν αμνησία: Ξέχασαν ότι είναι από διαφορετικούς πλανήτες και επομένως διαφορετικοί. Χρησιμοποιώντας αυτό το παράδειγμα ο Δρ John Gray αποκαλύπτει πόσο διαφέρουν οι άντρες και οι γυναίκες σε όλες τις πλευρές της ζωής τους: όχι μόνο επικοινωνούν με διαφορετικό τρόπο, αλλά και σκέπτονται, αισθάνονται, αντιλαμβάνονται, αντιδρούν, χρειάζονται και εκτιμούν με διαφορετικό τρόπο. Μοιάζουν σχεδόν σαν να προέρχονται από διαφορετικούς πλανήτες, να μιλούν διαφορετικές γλώσσες και να τρέφονται με διαφορετική τροφή. Το Άντρες από τον Άρη, Γυναίκες από την Αφροδίτη αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη δημιουργία βαθύτερων και ουσιαστικότερων σχέσεων αγάπης και κατανόησης μεταξύ των δύο φύλων.

4.ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ ΣΑΣDYER W. WAYNE

Όλοι χανόμαστε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Και αυτό το αίσθημα πως όλα τα δεινά του κόσμου, έχουν βρει ως αποδέκτη εμάς, είναι ένα συχνό φαινόμενο που το ακούω γύρω μου. Το συγκεκριμένο βιβλίο, έρχεται να μας ταρακουνήσει και να μας δείξει πως είναι αδύνατο να φταίνε πάντα οι άλλοι, και μας κάνει να αναλογιστούμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης.

Η ζωή είναι για να τη ζεις! Αυτό είναι το μήνυμα του βιβλίου. Πόσοι είναι αυτοί που παρόλο που ξέρουν ότι βρίσκονται σε λάθος δρόμο, λάθος επάγγελμα, λάθος περιβάλλον, ακόμα και λάθος σχέση, κάνουν το μεγάλο και τολμηρό βήμα να επανεξετάσουν τον εαυτό τους και τις πραγματικές επιθυμίες του και να ξεκινήσουν να κάνουν αυτό που πραγματικά θέλουν; Στις «Περιοχές των σφαλμάτων σας» ο Δρ. Γουαίην Ντύερ σου δείχνει πώς να μάθεις να είσαι ο εαυτός σου και να ζεις με τον τρόπο που πραγματικά θα ήθελες να ζεις – ακόμα κι αν είναι να ονειροπολείς δίπλα στο τζάκι ή να κατακτάς βουνοκορφές.

 

5. Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΤΩΡΑ – TOLLE ECKHART

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τρικλοποδιά από αυτήν που εμείς οι ίδιοι βάζουμε στον εαυτό μας και στα θέλω μας. Και έχοντας ως άξονα αυτό, ο Τόλε, προσπαθεί να μας δείξει τη σημασία του τώρα και να μας πείσει πως η αναβλητικότητα είναι ένα εμπόδιο που πρέπει να γκρεμίσουμε εμείς οι ίδιοι. Και όχι δεν είναι εύκολο!

Για να ταξιδέψουμε στη «Δύναμη του Τώρα», θα χρειαστεί να αφήσουμε πίσω μας τον αναλυτικό μας νου. Από την αρχή του βιβλίου, ανεβαίνουμε με ταχύτητα σε ένα πολύ μεγαλύτερο υψόμετρο, όπου αναπνέει κανείς πιο ελαφρύ αέρα, τον αέρα της πνευματικότητας. Παρόλο που το ταξίδι παρουσιάζει πολλές προκλήσεις, ο Έκχαρτ Τόλε, για να μας καθοδηγήσει, χρησιμοποιεί απλή γλώσσα και γραφή σε μορφή ερωταποκρίσεων. Οι ίδιες οι λέξεις είναι οι οδικές πινακίδες. Για πολλούς από μας, θα υπάρξουν πολλές ανακαλύψεις στην πορεία: δεν είμαστε ο νους μας. Μπορούμε να βρούμε τρόπο για να βγούμε από τον ψυχολογικό πόνο. Η αυθεντική ανθρώπινη δύναμη αποκαλύπτεται με την παράδοσή μας στο Τώρα, στην παρούσα στιγμή, όπου δεν υπάρχουν προβλήματα. Εδώ είναι που βρίσκουμε τη χαρά, που μπορούμε να αγκαλιάσουμε τον αληθινό μας εαυτό. Εδώ είναι που ανακαλύπτουμε ότι είμαστε ήδη πλήρεις και αρχίζουμε να ανοιγόμαστε στη μεταμορφωτική εμπειρία της Δύναμης του Τώρα.

You may also like