Τα 5 πιο βρώμικα μέρη που πρέπει να αποφεύγετε στο αεροπλάνο

Όχι, οι τουαλέτες δεν είναι πρώτες στη λίστα.

Πολλές φορές τα χρησιμοποιούμε για να γνωρίσουμε τον κόσμο και να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες. Άλλες, αποτελούν μέρος της δουλειάς μας και τα επιλέγουμε για να επισπεύσουμε το χρόνο για τα επαγγελματικά μας ραντεβού. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι τα αεροπλάνα δεν αποτελούν μόνο ένα μέσο διευκόλυνσής μας στις μεταφορές αλλά και εστίες αναρίθμητων μικροβίων. Πολλοί ερευνητές αλλά και πανεπιστήμια της Αμερικής διεξήγαν έρευνες και κατέληξαν στα πιο βρώμικα μέρη μέσα στα αεροπλάνα.

  1. Τα τραπεζάκια των επιβατών.

Μία μελέτη του 2015 από το Travel Math, που εξέτασε δείγματα από σκληρές επιφάνειες στα αεροπλάνα, βρήκε ότι οι επιφάνειες των τραπεζιών/δίσκων είχαν πάνω από 8 φορές τον αριθμό των βακτηρίων ανά τετραγωνική ίντσα από τα κουμπιά/καζανάκια της τουαλέτας. Αυτός ο υψηλός αριθμός μικροβίων οφείλεται στο γεγονός ότι το πλήρωμα καθαρισμού του αεροπλάνου δεν έχει αρκετό χρόνο μεταξύ των πτήσεων, ώστε να καθαρίσει τα τραπεζάκια, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

  1. Οι εξαεριστήρες και τα κουμπώματα των ζωνών.

Ενώ οι εξαεριστήρες πάνω από το κάθε κάθισμα είναι τέλειοι για την κυκλοφορία του εξαερισμένου αέρα στον κάθε επιβάτη, αλλά το Travel Math βρήκε και σε αυτό το σημείο περισσότερα βακτήρια από αυτά που υπάρχουν στα καζανάκια της τουαλέτας. Για τα κουμπώματα των ζωνών κατέληξαν σε ανάλογες μετρήσεις, κάτι, όμως, που δεν αποτελεί έκπληξη, αφού ο κάθε επιβάτης τα ακουμπά κατά μέσο όρο δύο φορές κατά τη διάρκεια της πτήσης.

  1. Οι τουαλέτες.

«Είναι δύσκολο να ξεπεράσεις τις τουαλέτες, γιατί το νερό κλείνει, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορούν να πλύνουν τα χέρια τους ολοκληρωμένα», λέει ο μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Arizona, dr. CharlesGerba και προσθέτει «Οι νιπτήρες είναι τόσο μικροί που οι άνθρωποι με μεγάλα χέρια δεν μπορούν καν να τα χωρέσουν ολόκληρα κάτω από τις βρύσες». Μέσα από τα δείγματα που πήρε, μάλιστα, βρήκε το βακτήριο E.coli στους νιπτήρες, στα χερούλια και τα καθίσματα των τουαλετών.

  1. Οι θήκες/τσέπες των καθισμάτων.

Οι επιβάτες συνηθίζουν να χειρίζονται τη θήκη του καθίσματος μπροστά τους σαν κάδο απορριμάτων, για να πετάνε σκουπίδια, βρώμικα χαρτομάντηλα, χρησιμοποιημένες πάνες και πολλά άλλα. Σε αεροπλάνα με γρήγορες εναλλαγές πτήσεων, τα πληρώματα καθαρισμού δεν έχουν καν το χρόνο να αδειάσουν τις θήκες, όχι να απολυμάνουν το ύφασμα του καθίσματος. Σύμφωνα, δε, με μελέτη του Πανεπιστημίου Auburn της Alabama, o MRSA (χρυσίζων σταφυλόκοκκος) μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 7 ημέρες πάνω στην υφασμάτινη θήκη.

  1. Τα καθίσματα του διαδρόμου.

Τα καθίσματα του διαδρόμου φιλοξενούν μικρόβια από το κάθε άτομο που περπατάει ενδιάμεσά τους και τα κρατάει για στήριξη και πολλοί από αυτούς έχουν μόλις βγει από την τουαλέτα. Όπως καταλαβαίνετε, σίγουρα δεν είναι καλή επιλογή για να γέρνετε το κεφάλι σας σε αυτά, όταν σας έχει πάρει ο ύπνος. Επιπλέον, έρευνα έδειξε ότι οι επιβάτες που κάθονται στα καθίσματα του διαδρόμου έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν κάποιον ιό, σε σχέση με αυτούς που κάθονται στις θέσεις των παραθύρων.

Πηγή

You may also like