Τη «Χρυσή Αθηνά» κέρδισε «Η αδερφή μου»

Το δράμα «Η αδερφή μου» της Ούρσουλα Μέγιερ απέσπασε τη «Χρυσή Αθηνά», την υψηλότερη διάκριση, στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, «Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote», το οποίο ολοκληρώθηκε χθες με την απονομή των βραβείων και την προβολή της βραβευμένης ταινίας του Μπεν Τσάιτλιν , «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου».

Η ταινία της Ελβετίδας Μέγιερ, που προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες, συγκίνησε την κριτική επιτροπή όχι μόνο με την αρτιότητά της αλλά κυρίως με την ιδιαίτερη ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζει θέματα όπως η οικογένεια, η μοναξιά και η απώλεια της αθωότητας. Η δραματική ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα πολυτελές χιονοδρομικό θέρετρο, όπου ένα 12χρονο αγόρι, που ζει στη βιομηχανική περιοχή με την άνεργη αδερφή του, κλέβει πράγματα από τους πλούσιους τουρίστες, για να τα πουλήσει στην πόλη του. Όμως, η κατάσταση ξεφεύγει από τα όρια και τα δύο αδέρφια βρίσκονται αντιμέτωπα με μία αλήθεια, που προσπαθούσαν να αποφύγουν. «Αισθάνομαι βαθύτατα συγκινημένη που λαμβάνω αυτό το βραβείο για αυτήν την ταινία που πάνω από όλα είναι ένας μύθος, μια ιστορία για το σύγχρονο κόσμο και την οικογένεια που θα μπορούσε να εκτυλίσσεται σε οποιοδήποτε μέρος της γης και να απηχεί εξίσου δυνατά την σύγχρονη πραγματικότητα», ανέφερε σε σημείωμα που απέστειλε, η Ούρσουλα Μέγιερ.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Μουσική και Φιλμ Χρυσή Αθηνά: «Searching for Sugar Man» του Mάλικ Μπεντζελούλ.

Ένα ντοκιμαντέρ που κλείνει το μάτι στην μυθοπλασία, αποδεικνύοντας ότι η αληθινή ζωή ξεπερνά ακόμη και την πιο τρελή φαντασία. Ένα συγκινητικό κινηματογραφικό οδοιπορικό στην καρδιά της μουσικής και στην ψυχή ενός ανθρώπου, που φέρνει στην επιφάνεια το άγνωστο έργο ενός πολύ σπουδαίου σύγχρονου μουσικού, του Σίξτο Ροντρίγκεζ.

Μουσική και Φιλμ – Ειδική Μνεία: «Marley» του Κέβιν ΜακΝτόναλντ

Ο Βρετανός σκηνοθέτης δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή, τη μουσική, και την κληρονομιά του Μπομπ Μάρλεϊ, το οποίο επιχειρεί μια ενδελεχή και αντικειμενική καταγραφή της ζωής και της προσωπικότητας του Τζαμαϊκανού μουσικού.

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Τέρενς Νανς για το «Oversimplification of Her Beauty»

Το βραβείο κέρδισε ο μουσικός, εικαστικός, σκηνοθέτης, ηθοποιός και performer Τέρενς Νανς, για την ταινία «Μία υπεραπλούστευση της ομορφιάς της». Ο τριαντάχρονος Νανς ξεκίνησε να γυρίζει την ταινία του ως μικρού μήκους ερωτική εξομολόγηση προς τη φίλη του Ναμίκ Μίντερ, που κρατάει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Όταν εκείνη είδε το φιλμάκι στην πρώτη του δημόσια προβολή, δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά του, αλλά ο Νανς συνέχισε να γυρίζει την ιστορία τους ως τρόπο για να ξορκίσει την απόρριψη. Το αποτέλεσμα είναι μια ευφάνταστη μίξη μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, ένα στυλιστικά προκλητικό κολάζ υπέροχης μουσικής και ετερόκλητων εικόνων και, πάνω απ΄ όλα, ένα παιχνιδιάρικο ερωτικό ποίημα απέναντι στο άπιαστο αντικείμενο του πόθου του.

Βραβείο Σεναρίου: Λούσι Μαλόι για το «Una Noche» της Λούσι Μαλόι

H ταινία αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Λούσι Μαλόι, το οποίο με τις εξαιρετικές ερμηνείες των τριών ερασιτεχνών πρωταγωνιστών της, σάρωσε τα βραβεία στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα. Πρόκειται για μια ιστορία ενηλικίωσης τριών νεαρών Κουβανών, που εγκλωβίζει στα κάδρα της το φως, τη μαγεία αλλά και την εξαθλίωση των κατοίκων της Αβάνας εμπλέκοντας αριστοτεχνικά τη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ.

Βραβείο Κοινού: «Teddy Bear» του Μαντς Ματίεσεν

Το συγκινητικό φιλμ, που απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σάντανς, αφουγκράζεται τους πόνους μια καθυστερημένης ενηλικίωσης. Βαθιά στοργικό και ρεαλιστικό, το «Teddy Bear» αποτυπώνει την προσπάθεια ενός άνδρα να απαλλαγεί από τα καταπιεστικά δεσμά της μητρικής φιγούρας, ανακαλύπτοντας, έστω και ετεροχρονισμένα, την αγάπη μέσα από την ανθρώπινη ένωση αλλά και την απώλεια.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

You may also like