Τι είναι η πρόπολη και ποια τα οφέλη της;

Γνωρίζατε ότι το μέλι δεν είναι το μόνο πράγμα που παράγουν οι μέλισσες; Οι μέλισσες παράγουν επίσης μια ένωση που ονομάζεται πρόπολη από το χυμό των δέντρων με βελανιδιές ή ελιές. Όταν συνδυάζουν το χυμό με τις δικές τους απορρίψεις και το κερί μέλισσας, δημιουργούν ένα κολλώδες, πράσινο-καφέ προϊόν που χρησιμοποιείται ως επικάλυψη για να χτίσει τις κυψέλες τους. Πρόκειται για την πρόπολη.

Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποίησαν πρόπολη για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Οι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία αποστημάτων. Οι Ασσύριοι το έβαλαν σε τραύματα για να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη και να βοηθήσουν στη διαδικασία επούλωσης. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν τις μούμιες.

Η σύνθεση της πρόπολης μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη θέση των μελισσών και τα δέντρα και τα λουλούδια στα οποία έχουν πρόσβαση. Για παράδειγμα, η πρόπολη από την Ευρώπη δεν θα έχει την ίδια χημική σύνθεση με την πρόπολη από τη Βραζιλία. Αυτό μπορεί να δυσχεράνει τους ερευνητές να καταλήξουν σε γενικά συμπεράσματα σχετικά με τα οφέλη για την υγεία μας.

Η πρόπολη θεωρείται ότι έχει αντιβακτηριακές, αντι-ιικές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αλλά η επιστημονική έρευνα σχετικά με την πρόπολη είναι περιορισμένη. Συνεπώς, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να διαπιστωθεί εάν τα προϊόντα πρόπολης είναι ασφαλή, αλλά είναι σίγουρο πως δεν θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Οι άνθρωποι λαμβάνουν συνήθως κάποια πρόπολη όταν τρώνε μέλι. Ωστόσο, αν έχετε αλλεργία στο μέλι ή τις μέλισσες, θα έχετε επίσης αντίδραση σε προϊόντα που περιέχουν πρόπολη. Η πρόπολη μπορεί επίσης να προκαλέσει τη δική της αλλεργική αντίδραση όταν χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι μελισσοκόμοι είναι μερικοί από τους ανθρώπους που είναι πιο πιθανό να έχουν αλλεργία πρόπολης επειδή βρίσκονται γύρω από την ένωση αρκετό καιρό. Η τυπική αλλεργική αντίδραση είναι μια αντίδραση στο δέρμα που μοιάζει με έκζεμα. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν προσθέσετε πρόπολη στο θεραπευτικό σας σχέδιο, ειδικά εάν έχετε ήδη υπάρχουσες αλλεργίες ή άσθμα.

You may also like