Τι κάνουμε όταν το δέρμα μας ξεφλουδίζει;

Μόλις το δέρμα μας αρχίσει να ξεφλουδίζει, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο να το σταματήσουμε. Αλλά με τόσες διαφορετικές αιτίες που σχετίζονται με το ξεφλούδισμα του δέρματος, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί εντελώς. Αλλά, η γνώση είναι δύναμη, και εάν προλάβουμε όλους τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ξεφλούδισμα της επιδερμίδας μας, θα είμαστε σε πλεονεκτική θέση για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ενοχλητικές νιφάδες. Τι μπορεί να οδηγήσει στο ξεφλούδισμα; Πώς μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο στα χέρια μας; Και κυρίως πώς μπορούμε να το αποτρέψουμε;

Το ξεφλούδισμα του δέρματος αναφέρεται στην αποβολή του εξωτερικού στρώματός του. Αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στο σώμα, και μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τύπους δέρματος, τόνους και εθνικότητες. Επειδή υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγοι για τους οποίους το δέρμα μας μπορεί να ξεκινήσει να ξεφλουδίζει, η επισήμανση της ακριβής αιτίας μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη.

Η αφυδάτωση είναι ίσως ο πρώτος και συνηθέστερος λόγος. Όταν το δέρμα μας είναι ξηρό, ουσιαστικά στερείται υγρασίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στην ζέστη ή στο κρύο ή σε περιβάλλον με χαμηλή υγρασία. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν την ξηρότητα του δέρματός τους κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι βροχοπτώσεις, το κρύο και η τεχνητή θερμότητα μπορούν να προκαλέσουν στέγνωμα του δέρματος. Εκτός από την θαμπή εμφάνιση, το ξηρό δέρμα μπορεί επίσης να αρχίσει να ξεφλουδίζει όταν αγγίζεται ή γδέρνεται, οδηγώντας σε ξεφλούδισμα του δέρματος.

Οι βόλτες στην παραλία, είναι υπέροχες και όλοι ανυπομονούμε γι’αυτές, μετά τον βαρύ χειμώνα. Αλλά μήπως εκτίθεστε σε υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς κατάλληλη προστασία από τον ήλιο, μόνο και μόνο για να επιστρέψετε στο σπίτι και να παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας φαίνεται κόκκινο και ευαίσθητο στην αφή; Είναι πιθανό να βιώνετε ηλιακό έγκαυμα. Το δέρμα μας μπορεί να μην αρχίσει να ξεφλουδίζει αμέσως, αλλά ένα προειδοποιητικό σημάδι ηλιακού εγκαύματος είναι νεκρά κύτταρα του δέρματος που τελικά ξεφλουδίζονται για να επιτρέψουν την εμφάνιση νέων κυττάρων στην επιφάνεια.

Επενδύσατε πρόσφατα στην καινούργια ενυδατική που είδατε στη διαφήμιση; Ή μήπως αλλάξετε το απορρυπαντικό ρούχων; Είναι πιθανό το δέρμα σας να έχει αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα συστατικά των προϊόντων φροντίδας του δέρματος, ή στο σαμπουάν και το γαλάκτωμα σώματος. Σε αυτή την περίπτωση το ξεφλούδισμα, είναι μια πολύ πιθανή κατάληξη.

Ο βαθμός ξεφλουδίσματος του δέρματός μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι προκαλεί εξαρχής αυτό το ξεφλούδισμα. Εάν για παράδειγμα οφείλεται στην αφυδάτωση, τότε οι γενναιόδωρες ποσότητες μιας βαριάς ενυδατικής θα βοηθούσαν σημαντικά. Παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας την συνιστώμενη ποσότητα νερού καθημερινά. Μόλις αποκατασταθούν τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος, θα είναι γεμάτο με υγρασία, άνετο και υγιές. Φροντίστε να αποφεύγετε το τρίψιμο του δέρματός σας με πετσέτες ή υφάσματα, καθώς μπορεί να επιδεινώσει το ξεφλούδισμα. Μετά το μπάνιο, ταμπονάρετε απαλά το δέρμα σας με μια μαλακή πετσέτα και συνεχίστε αμέσως μετά με ενυδατική κρέμα από πάνω μέχρι κάτω. Εάν υποψιάζεστε ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε είναι υπεύθυνα για το ξεφλούδισμα του δέρματός σας, μπορεί να είστε αλλεργικοί σε ορισμένα από τα συστατικά. Ορισμένοι συνηθισμένοι ύποπτοι μπορούν να είναι τα parabens, τα αρώματα και η σιλικόνη. Συζητήστε με τον δερματολόγο σας για το αν τα υποαλλεργικά προϊόντα θα κάνουν εξίσου καλή δουλειά.

You may also like