Πώς η ευγνωμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας

               Αν είναι κάτι το οποίο παραμελούμε μέσα στην πολυάσχολη καθημερινότητά μας είναι να αναγνωρίζουμε όλα όσα έχουμε στη ζωή μας, ανεξάρτητα από το αν θεωρούνται “δεδομένα” ή απλά. Κι όμως, τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή μας, γι’ αυτό και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να είμαστε ευγνώμονες για ό,τι κάνει τη ζωή μας καλύτερη, ακόμη και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Η αλήθεια, όμως, είναι πως η ευγνωμοσύνη παίζει έναν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή μας και δεν αφορά μόνο στην πνευματική μας αρμονία, αλλά στο σύνολο του ευ ζην που τόσο διεκδικούμε να επιτύχουμε.

               Πώς λοιπόν, μπορούμε να καλλιεργήσουμε το αίσθημα της ευγνωμοσύνης και να το εκφράζουμε κάπως πιο ξεκάθαρα;

               01 Ένα ημερολόγιο. “Χαρτί και μολύβι”; Εφαρμογή στο κινητό μας; Όποια κι αν είναι η επιλογή μας, σ’ ένα ημερολόγιο μπορούμε να καταγράφουμε όσα θετικά συμβαίνουν στη ζωή μας. Καλό είναι να το κάνουμε το πρωί πριν ξεκινήσουμε τη μέρα μας και το βράδυ πριν ξαπλώσουμε. Έτσι όχι μόνο μαθαίνουμε ν αχαλαρώνουμε, αλλά μπορεί να βελτιωθεί κι η ποιότητα του ύπνου μας.

               02 Δε ξεχνάμε να λέμε “ευχαριστώ”. Δε μιλάμε μόνο για το τυπικό κι ευγενές “ευχαριστώ”, αλλά εκείνο που (άθελά μας) παραμελούμε να πούμε στα άτομα που με τον τρόπο τους κάνουν τη ζωή μας καλύτερη, είτε είναι οι γονείς μας, τα αδέρφια, οι φίλοι ή ακόμη κι ο/η σύντροφός μας. Οπότε πού και πού ας σηκώνουμε το τηλέφωνο να τους το πούμε – θα νιώσουν αυτοί καλά κι εμείς (ακόμη) καλύτερα!

               03 Η αλληλεγγύη κάνει καλό. Είτε πρόκειται για μία χρηματική συνεισφορά σε μία οργάνωση, είτε μία εθελοντική συμβολή στη δράση της κοινότητας είτε ακόμη και το να βοηθήσουμε ένα γείτονα ή φίλο με τις δουλειές του σπιτιού ή τα ψώνια, μία πράξη αλτρουισμού δε βοηθάει μόνο τον παραλήπτη της όποιας βοήθειας. Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η αλληλεγγύη μπορεί να ενισχύσει την καλή υγεία, ακόμη και τη μακροζωία εκείνου που την προσφέρει.

               04 Τρώμε ενσυνείδητα. Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν πως ο εγκέφαλος χρειάζεται είκοσι λεπτά με μισή ώρα έως ότου αντιληφθεί πως το στομάχι έφτασε σε σημείο κορεσμού. Μαθαίνοντας, λοιπόν, να τρώμε αργά κι απολαμβάνοντας πραγματικά κάθε μπουκιά του γεύματός μας, αποτρέπουμε την αύξηση του βάρους κι ενισχύουμε τη λειτουργία του μεταβολισμού μας – και φυσικά νιώθουμε μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για τη δυνατότητα που μας δίνεται να απολαμβάνουμε το γεύμα που βρίσκεται μπροστά μας!

               05 Ο μαγικός αριθμός είναι το “5”. Υπάρχει μία απλούστατη άσκηση αναπνοών που μπορεί να εφαρμοστεί πραγματικά σε κάθε περίσταση.

Παίρνουμε πέντε βαθιές ανάσες εισπνέοντας από τη μύτη κι εκπνέοντας από το σώμα. Σε κάθε εισπνοή κι εκπνοή μετράμε αργά ως το 5.

Η άσκηση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση, από το να ετοιμάσουμε το σώμα μας πριν το φαγητό μας προκειμένου να το μεταβολίσει καλύτερα έως το να χαλαρώσουμε σε μία κατάσταση άγχους μειώνοντας τις ορμόνες που το προκαλούν.

Σταδιακά θα αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε από το πρωινό μας ξύπνημα κιόλας τη σημασία όσων χαρακτηρίζουν τη ζωή μας πλούσια και καλή (ξαναλέω, όσο ”μικρά” κι αν είναι αυτά!). Θα νιώθουμε πολύ πιο αληθινά και γνήσια τα άτομα που την πλαισιώνουν και βεβαίως κάθε στιγμή μας θα είναι μοναδική – αρκεί να την εκτιμούμε όπως πρέπει!

You may also like