Τι να πιω τώρα που κρυώνει ο καιρός; από τη Ντίντα Καπιτζόγλου

d12ac97178d061705aeb1f559e56466b

Από την ζέστη, τις παραλίες, τα bikini και τα δροσερά smoothies… η μετάβαση μας ήταν ξαφνική και απότομη στο κρύο, στις μπότες, στις καμπαρντίνες… Περνώντας λοιπόν απότομα σε φθινοπωρινό mood, αναρωτιόμαστε συχνά (& κυρίως το απόγευμα…) τι να πιω τώρα… εκτός από έναν 3ο καφέ… που το πιθανότερο είναι να με κάνει να καταλήξω με τα νεύρα κρόσια;;;…

Iδού λοιπόν κάποιες λύσεις… που θα σας βοηθήσουν η καθεμιά… με τον δικό της, ξεχωριστό τρόπο…!!!

 

chamomile

 

Χαμομήλι(το γνωστό σε όλους… & μην βιαστείτε να πείτε… δεν είμαι γέρος.. ;))

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Πιο συγκεκριμένα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, περιέχοντας στην σύσταση του φλαβόνες, γλυκοσίδες (ισχυρά αντιοξειδωτικά) καθώς και κάλιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και Β1 κ.α. Φημίζεται για την γενικευμένη αντιφλεγμονώδη δράση του (όχι ακριβώς όπως λέμε… δια πάσα νόσο..), αλλά πράγματι έχει θεραπευτικές ιδιότητες έναντι αρκετών φλεγμονών (του γαστρεντερολογικού, του στόματος, των ματιών κτλ.). Last, butnotleast, δρα μυοχαλαρωτικά & καταπραϋντικά, βοηθώντας μας να χαλαρώσουμε, να μειώσουμε την ένταση, το stress, πολλές φορές τον πόνο… Πίνοντας μια κούπα περίπου 1 ώρα πριν κοιμηθούμε, σίγουρα μας βοηθάμε να έχουμε έναν γαλήνιο και ποιοτικότερο ύπνο…!!

Tips για τους λίγους:  Στους διαβητικούς ελέγχει ικανοποιητικά την ευγλυκαιμική κατάσταση, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα & αυξάνοντας την αποθήκευση γλυκογόνου στο συκώτι. Προσοχή: Όσοι είστε αλλεργικοί σε φυτά του γένους αμβροσία, πιθανά να είστε και στο χαμομήλι & επίσης επειδή ενδέχεται να επηρεάζει την απορρόφηση του σιδήρου, όσοι πάσχετε από έντονη αναιμία συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν την κατανάλωση του…

tsai vounouTσάι του βουνού

Γνωστό σε όλους μας από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας ακόμα… που έστω και πρακτικά γνώριζαν τις θεραπευτικές του ιδιότητες και το χρησιμοποιούσαν πολύ… Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αγχολυτική δράση. Κυρίως όμως φημίζεται για τα ευεργετικά του αποτελέσματα κατά κρυολογημάτων, φλεγμονών του. Σε αντίθεση με τα άλλα είδη τσαγιού, δεν έχει διεγερτική δράση & μπορεί να καταναλωθεί και αργά το βράδυ, χωρίς να φοβόμαστε μην «βρικολακιάσουμε»… Για maximum δράση, βράστε το νερό και λίγο πριν κοχλάσει βγάλτε το από το φωτιά, ρίξτε το τσάι, αφήστε το λίγο & σουρώστε.

 

agkinaraΑγκινάρα (λιγότερο διαδεδομένη ακόμα ως αφέψημα)

Υποτιμημένη ακόμη, αν λάβει κανείς υπ’όψιν τις θεραπευτικές ιδιότητες της. Φτωχή σε υδατάνθρακες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα από διαβητικούς, αλλά η αλήθεια να λέγεται… έχει αρκετά πικρή γεύση λόγω της κιναρίνης, η οποία έχει ισχυρή αντιπυρετική δράση. Λειτουργεί επίσης διουρητικά, αλλά εκεί που οι έρευνες δείχνουν να έχει θεαματικά αποτελέσματα είναι οι παθήσεις του ήπατος (καρκίνος, κίρρωση, χολοκυστίτιδα, κτλ).

Αμφιλεγόμενο παραμένει… αν οι θεραπευτικές της ιδιότητες παραμένουν και σε ζεστό αφέψημα.

 

faskomiloΦασκόμηλο

 Με απίστευτα ευχάριστο άρωμα και σημαντική αντιβακτηριδιακή δράση, συνιστά πολύ καλή επιλογή. Λόγω της σπασμολυτικής του ιδιότητας, βοηθά πολύ σε γαστρίτιδες και κολικούς του εντέρου επίσης. Πολύ καλά αποτελέσματα δείχνει να έχει και έναντι πονοκεφάλων, δυσμηνόρροιας και υπερέντασης.

Προσοχή: Αντενδείκνυται στον θηλασμό, καθώς επίσης και η υπερβολική του κατανάλωση.

 

luisa

 

Λουΐζα

Με ιδιαίτερα ευχάριστο άρωμα, η «βασιλική» της ονομασία κάνει θαύματα σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες στην επιτάχυνση του μεταβολισμού… Μας τονώνει, μας φτιάχνει την διάθεση και μας ρίχνει και την θερμοκρασία… αν αυτή έχει πάρει την ανιούσα..!!!

mentheΜέντα
 
Πίνοντας μία κούπα μέντα, θα ζωντανέψεις αμέσως, θα χωνέψεις ευκολότερα μετά από το γεύμα σου & θα δροσίσεις άμεσα την αναπνοή σου (αντί τσίχλας…). Επίσης, σε κατάλληλη ώρα… ενδέχεται λόγω των διεγερτικών της ιδιοτήτων να τονώσει την λίμπιντο σας & να αυξήσει την ερωτική σας διάθεση…!!! Αντίστοιχα αποτελέσματα μπορούν να σας προσφέρουν και η κανέλα και το ginseng μόνα τους ή συνδυασμένα μεταξύ τους…!!!

Το επόμενο λοιπόν «χουχουλάρικο» απόγευμα ή βράδυ, δοκιμάστε να πιείτε κάτι από τα παραπάνω, ή ένα cocktail συνδυάζοντας τα… & δεν θα το μετανιώσετε…!!!

Στην υγειά σας…

Ντίντα Καπιτζόγλου

Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία με τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Ντίντα Καπιτζόγλου, πατήστε εδώ

You may also like