Τι πρέπει να γνωρίζετε για το αυχενικό σύνδρομο, από τον Κωνσταντίνο Φούντα

iStock_000015143546XSmallΤο αυχενικό σύνδρομο αποτελεί ένα σύνολο συμπτωμάτων που συνήθως εκδηλώνεται με πόνο, αυχεναλγία, μυϊκό σπασμό, ζάλη, ίλιγγο και μούδιασμα των άνω άκρων. Τα αίτια των συμπτωμάτων προέρχονται από αλλοιώσεις τραυματικές ή εκφυλιστικές της αυχενικής μοίρας λόγω κακής στάσης όπως η αυχενική σπονδυλοαρθρίτιδα, το οπίσθιο συμπαθητικό αυχενικό σύνδρομο, η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Σε σοβαρές περιπτώσεις παρατηρείται διαταραχή της ψυχοσύνθεσης και της συμπεριφοράς του ασθενή που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη.

Αναλυτικότερα, η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης διαθέτει μια φυσιολογική λόρδωση για να υποστηρίζεται με εργονομικό και λειτουργικό τρόπο η κεφαλή και ουσιαστικά αποτελεί την κυριότερη οδό διέλευσης νευρικών ριζών και αγγείων από τον εγκέφαλο προς το υπόλοιπο σώμα. Ωστόσο η μεγάλη ελευθερία κινήσεων της κεφαλής, η επιβάρυνση του αυχένος στην εργασία και το σπίτι με κακή στάση , η έκθεση σε κλιματιστικά, τραυματισμοί κατά την άσκηση ή σε τροχαία προκαλεί σταδιακό ευθειασμό της φυσιολογικής αυτής λόρδωσης. Η παραμέληση της κατάστασης ή ακόμη και ο φυσιολογικός εκφυλισμός λόγω ηλικίας δημιουργεί οστεόφυτα και στένωση του μεσοσπονδύλιου διαστήματος.

cervical_spondylosis1Η εμφάνιση των συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν οφείλεται στο γεγονός ότι η απώλεια της φυσιολογικής λόρδωσης του αυχένος προκαλεί συνεχή τάση των μυών και των συνδέσμων της περιοχής. Η τάση οδηγεί σε μείωση της ελαστικότητας των ιστών, μείωση της κινητικότητας και έντονο μυϊκό σπασμό. Οι αλλαγές αυτές μπορούν ακόμη να οδηγήσουν και σε βλάβη του μεσοσπονδύλιου δίσκου με αποτέλεσμα ιλίγγους, μουδιάσματα στα άνω άκρα και ζάλη. Ακόμη πιο έντονα εμφανίζονται τα συμπτώματα αυτά όταν συνυπάρχουν και αλλοιώσεις από τις αρτηρίες (σε καπνιστές, σε άτομα με αυξημένη χοληστερόλη κ.ά).

Στην εποχή μας η επιστήμη της φυσικοθεραπείας με τα μέσα και τις τεχνικές που διαθέτει αποτελεί την ουσιαστικότερη αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου. Ο φυσικοθεραπευτής αξιολογεί την κατάσταση και οργανώνει το πρόγραμμα θεραπείας το οποίο έχει σαν στόχο την χαλάρωση των μυών που είναι σε σπασμό, τη μείωση του πόνου, την βελτίωση της κινητικότητας της αυχενο-ωμικής ζώνης και την αύξηση της δύναμης και της ισχύος των αυχενικών μυών.
Χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή επώδυνων συμπτωμάτων στην περιοχή του αυχένος είναι οι παρακάτω:
• Αποφυγή εργασίας πάνω από το επίπεδο της κεφαλής που έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη τάση των αυχενο- ραχιαίων μυών.
• Υποστήριξη των άνω άκρων όταν εργάζεστε σε γραφείο για την αποφόρτιση του αυχένος.
• Χρήση μαλακού μαξιλαριού υποστήριξης σε σχήμα ” U ” για τον αυχένα στην διάρκεια του ύπνου.
• Μετά από μια κουραστική μέρα είναι χρήσιμο ένα καλό massage και ένα ζεστό ντους στην περιοχή του αυχένα και της πλάτης . Ικανοποιητικά αποτελέσματα προσφέρει και η εφαρμογή θερμοφόρας.

325539_101152186679729_114568399_o 1Κωνσταντίνος Β. Φούντας
Φυσικοθεραπευτής- Μanual Therapist
Υπεύθυνος Κέντρου Φυσικοθεραπείας
“ΙΣΟΚΙΝΗΣΗ”
Γρυπάρη 143, Καλλιθέα, Αθήνα
210-9569300

You may also like