Τι τρώμε για να αντιμετωπίσουμε Κρυολόγημα & γρίπη;

Ειδικά αυτήν την περίοδο, όλοι μας κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου εμείς κι οι γύρω μας να παραμείνουμε υγιείς. Εκτός από τον κορονοϊό, όμως, αυτήν την εποχή έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους εποχικούς ϊούς και τη γρίπη. Αυτό σημαίνει πως πρέπει αν διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα στην καλύτερή του φόρμα.Και για να το πετύχουμε αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα χρειάζεται στις διατροφικές μας συνήθειες.

               Μπορεί η “εύκολη λύση” να είναι να συμπληρώματα βιταμινών, εντούτοις αυτά δε μπορούν να αντισταθμίσουν τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη δημοφιλή για την εποχή βιταμίνη C. Τα φαρμακεία σίγουρα παρέχουν πληθώρα σκευασμάτων…Όμως ένα πορτοκάλι την ημέρα μας εξοπλίζει όχι μόνο με βιταμίνη C, αλλά και μαγνήσιο, κάλιο κι αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή. Στοιχεία που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας και μπορεί να μας βοηθήσει να προλάβουμε τη λοίμωξη από τη γρίπη και συναφείς ασθένειες.

               Σύμφωνα, με έρευνες, όμως, το χειμώνα εμφανίζεται μία τάση να παραλείπουμε να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά…Όταν θα έπρεπε στην ουσία αυτά να είναι σε σταθερή βάση στο πιάτο μας. Ιδανικό θα ήταν να καταναλώνουμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Έτσι το σώμα μας θα προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να καταπολεμήσει ιούς και βακτήρια. Για να γίνει, όμως, αυτό πρέπει να υιοθετήσουμε νέους τρόπους ώστε αυτές οι τροφές να μη λείπουν από τα γεύματά μας.

               Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό;

               Αρχικά μπορούμε να ξεκινήσουμε με τους χυμούς. Είτε από ένα είδος φρούτου είτε ένας συνδυασμός αυτών, είναι ένα ιδανικό πρώτο βήμα. Μιλάμε, βεβαίως για φρεσκοστυμμένους χυμούς με τα σάκχαρα που τα φρούτα ήδη περιέχουν… Κι όχι για συσκευασμένους που περιέχουν περιττά σάκχαρα και μηδαμινή σχεδόν διατροφική αξία. Αυτή την περίοδο, τα καλύτερα φρούτα είναι τα εσπεριδοειδή. Οπότε μπορούμε να εφοδιαστούμε με πορτοκάλια, μανταρίνια και grapefruit και να τα χρησιμοποιήσουμε ως βάση για τους χυμούς μας.

               Σε δεύτερη φάση μπορούμε να τροποποιήσουμε τα πρωινά μας γεύματα και τα σνακ μας ώστε να περιέχουν πάντα φρούτα και λαχανικά. Φρέσκα μούρα ή μπανάνες στο μπολ με βρώμης ή ένας φρεσκοστυμμένος χυμός για συνοδεία με τα αυγά είναι απλές και γευστικές “παρεμβάσεις”. Ακόμη, καλό είναι μαζί με το σάντουιτς που παίρνουμε στη δουλειά να έχουμε μαζί μας κι ένα φρούτο. Και φυσικά, στο σάντουιτς μπορούμε να προσθέσουμε μαρούλι, ντομάτα ή ακόμη κι αβοκάντο.

               Τέλος, ας μην ξεχνάμε τις σαλάτες που θα πλαισιώνουν το κυρίως γεύμα μας ή θα λειτουργούν ως γαρνιτούρα για το δείπνο μας. Παντζάρια, λάχανο, πιπεριές, ρόκα, ό,τι μπορούμε να φανταστούμε μπορεί να ταιριάξει απολαυστικά με το γεύμα μας.

               Ας μην ξεχνάμε, όμως, και τις πρωτεΐνες…

               Πέρα από τα φρούτα και τα λαχανικά εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει κι η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών. Κόκκινο κρέας, κοτόπουλο και ψάρια είναι οι πιο άμεσες πηγές. Όμως μία καλή επάρκεια προσφέρουν και τα δημητριακά, τα όσπριο κι οι ξηροί καρποί. Εδώ καλό είναι να θυμηθούμε πως οι πρωτεΐνες προσφέρουν στο σώμα τα απαραίτητα για το ανοσοποιητικό αμινοξέα. Ένώ επίσης εξασφαλίζουν την επαρκή απορρόφηση σιδήρου.

               Ολοκληρώνοντας, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, δεν πρέπει να ξεχνάμε να ενυδατωνόμαστε επαρκώς, ενώ επίσης σημαντική ενίσχυση θα μας προσφέρουν η σωματική άσκηση κι ο ποιοτικός ύπνος.

               Μην ξεχνάτε πως μαθαίνοντας να φροντίζουμε σωστά τον εαυτό μας και τους γύρω μας είναι η βασικότερη άμυνά μας… Στο μεταξύ #staysafe !

               Πηγή: Very Well Fit / Photo credits: @oneshotespresso(unsplash)

You may also like