Το ξηρό δέρμα προκαλεί ρυτίδες

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι το ξηρό δέρμα προκαλεί ρυτίδες. Είναι μια κοινή πεποίθηση που έχουν πολλοί άνθρωποι, δεδομένου ότι το ξηρό δέρμα εμφανίζεται συχνά πιο ζαρωμένο σε σύγκριση με το λιπαρό. Σας φέρνουμε καλά νέα! Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στις φήμες, μιας και το ξηρό δέρμα – είτε κληρονομείται είτε αποκτάται κατά την πορεία – δεν προκαλεί ρυτίδες. Παρακάτω, θα εστιάσουμε κατευθείαν στη σχέση μεταξύ ξηρού δέρματος και ρυτίδων, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για το πώς να κρατήσετε τα σημάδια της γήρανσης του δέρματος όσο πιο μακριά γίνεται.

Ενώ η ξηρή επιδερμίδα δεν προκαλεί ρυτίδες, είναι βέβαιο ότι τις ενισχύει. Όταν το δέρμα είναι αφυδατωμένο ή ξηρό, θέματα όπως οι ρυτίδες, το τσούξιμο, το ξεφλούδισμα, ο κνησμός και η απολέπιση θα δείχνουν κάπως εντονότερα. Αντίθετα, το δέρμα που είναι ενυδατωμένο μπορεί να φαίνεται παχουλό, υγρό και ομαλό, καθιστώντας τις ρυτίδες – αν υπάρχουν – λιγότερο εμφανείς. Έτσι, εάν θέλετε οι ρυτίδες σας να είναι λιγότερο ορατές, εφαρμόστε την ενυδατική κρέμα, σε καθημερινή βάση, ως ιεροτελεστία. Όχι μόνο μπορεί να σας βοηθήσει να καμουφλάρετε τις ρυτίδες σας, αλλά το δέρμα σας θα φαίνεται πιο υγιές και θα είναι πιο ενυδατωμένο.

Λάβετε υπόψη ότι η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας στο δέρμα σας είναι απλώς ένας προσωρινός τρόπος για να κάνετε τις ρυτίδες λιγότερο εμφανείς. Για να μειώσετε την εμφάνισή τους με την πάροδο του χρόνου, θα χρειαστείτε ένα σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει μεθόδους κατά της γήρανσης, αλλαγές στον τρόπο ζωής και – σε ορισμένες περιπτώσεις – επαγγελματική παρέμβαση.

Έτσι εάν το ξηρό δέρμα δεν προκαλεί ρυτίδες, τι είναι αυτό που τις προκαλεί τελικά; Μερικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ρυτίδες στην επιδερμίδα σας είναι οι ηλιακές ακτινοβολίες, το κάπνισμα, η ρύπανση, η εμμηνόπαυση, η εγγενής γήρανση και οι επαναλαμβανόμενες εκφράσεις του προσώπου μας. Όπως μπορείτε να δείτε, οι ρυτίδες προκαλούνται από ένα συνδυασμό παραγόντων – μερικοί από τους οποίους μπορούν να ελεγχθούν και άλλοι που (δυστυχώς) δεν μπορούν. Ενώ δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο ή να κάνουμε τις ακτίνες UV να εξαφανιστούν τελείως, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα πρόωρης γήρανσης του δέρματος και να συμβάλλουμε στη μείωση της εμφάνισης οποιωνδήποτε ρυτίδων που έχουν ήδη βρεθεί στην επιδερμίδα μας.

1. Σταματήστε το κάπνισμα: Το καταλαβαίνουμε πως δεν είναι καθόλου εύκολο να σταματήσετε να καπνίζετε. Αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο ως προς το δέρμα σας. Με τη μείωση της συνήθειας, θα μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

2. Φορέστε αντηλιακό ευρέως φάσματος όλο το χρόνο: Δεν μπορείτε να κρύβεστε από τον ήλιο, αλλά μπορείτε να κρατήσετε το δέρμα σας προστατευμένο από τις βλαβερές ακτίνες που μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο. Φορέστε ευρύ φάσμα SPF 30 ή υψηλότερο κάθε μέρα – ακόμα και όταν έχει συννεφιά.

3. Ενσωματώστε τα αντιοξειδωτικά στη ρουτίνα σας:  Τα  αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που προκαλούνται από τις καθημερινές περιβαλλοντικές επιθέσεις, όπως η ρύπανση, οι υπεριώδεις ακτίνες και ο καπνός. Για καλύτερα αντιγηραντικά αποτελέσματα και προστασία, εφαρμόστε αντιοξειδωτικά σε συνδυασμό με SPF.

4. Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή: Μέχρι σήμερα, έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες μελέτες για να καθοριστεί αν ορισμένες τροφές διαθέτουν ή όχι ικανότητες καταπολέμησης των ρυτίδων. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ωφελήσουν το δέρμα περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Α, C, D και E, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ορισμένες πρωτεΐνες. Είναι αποδεδειγμένη δε, η σχέση μεταξύ διατροφής και ρυτίδων, αλλά μια ισορροπημένη διατροφή, δεν μπορεί ποτέ να πάει στράφι, σωστά;

5. Ψάξτε για τους τύπους που καταπολεμούν τις ρυτίδες: Εκτός από τα τοπικά εφαρμοζόμενα αντιοξειδωτικά, προσεγγίστε τα σκευάσματα που διαθέτουν ρετινόλη και υαλουρονικό οξύ. Είτε πρόκειται για κρέμα ημέρας, κρέμα ημέρας, κρέμα ματιών, ή ορός, αυτά τα συστατικά μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα να φαίνεται πιο απαλό ενώ καταπολεμούν αισθητά τα σημάδια του χρόνου.

You may also like