Το lock down… κάνει καλό στο πρόσωπο!

               Αν ανήκετε στην κατηγορία που δουλεύετε από το σπίτι, πιθανώς η μόνη στιγμή που θα φορέσετε makeup είναι σε κάποιο zoom call με τους συνεργάτες σας. Αλλιώς, δεν υπάρχει λόγος να φορέσουμε μακιγιάζ, εφόσον δεν θα βγούμε για κάποιο ραντεβού, σωστά; Φαίνεται, λοιπόν, πως το lock down έχει και τα θετικά του σε ό,τι αφορά την κατάσταση της επιδερμίδας μας!

               Εκ των πραγμάτων, με το makeup αυξάνεται η παραγωγή σμήγματος από την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμαστε με λιπαρότητα, φραγμένους πόρους, εξάρσεις ακμής, ακόμη και λεπτές γραμμές. Όσο σπανιότερα χρησιμοποιούμε, επομένως, μακιγιάζ, τόσο λιγότερο λιπαρή είναι κι η επιδερμίδα.

               Τι θα συμβεί ακριβώς, όμως, στην επιδερμίδα μας και σε άλλα σημεία του προσώπου μας αν συνεχίσουμε να μη φοράμε makeup;

               01 Θα εξισορροπηθεί η ενυδάτωση της επιδερμίδας. Μετά από ένα διάστημα αποχής από το foundationκαι το βουρτσάκι του ρουζ, η επιδερμίδα θα επανακτήσει ΄τα κανονικά γι’ αυτήν επίπεδα λιπαρότητας. Σε αυτό βοηθά και ο περιορισμός της χρήσης tonerκαι προϊόντων αφαίρεσης μακιγιάζ, καθώς η αυξημένη χρήση τους αναγκάζει την επιδερμίδα να χάσει τη φυσική της υγρασία.

               02 Θα έχουμε λιγότερες εξάρσεις ακμής. Η επιδερμίδα αντιδρά σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η υγρασία του περιβάλλοντος και το makeup είναι ένας εξωτερικός παράγοντας. Καθώς αυτό “κάθεται” στην επιδερμίδα, οι πόροι φράζουν, η παραγωγή σμήγματος αυξάνεται και φυσικά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ανεπιθύμητα σπυράκια.

               03 Η επιδερμίδα μας εκτίθεται σε λιγότερα βακτήρια. Όσο τακτικές κι αν είμαστε με τον καθαρισμό των πινέλων μας, πάντα μένουν στις τρίχες τους… απρόσκλητοι επισκέπτες. Τα βακτήρια μεταφέρονται από τις βούρτσες στην πούδρα, το concealer, τις σκιές και το ρουζ με ιδιαίτερη ευκολία και φυσικά η επιδερμίδα μας είναι πιο επιρρεπής σε μολύνσεις όχι μόνο επιβλαβείς για την επιδερμίδα, αλλά και τα μάτια μας. Μάλιστα, καθώς οι περισσότερες από εμάς βάζουμε το makeupμας στο μπάνιο, τόσο τα πινέλα όσο και τα προϊόντα του μακιγιάζ μας εκτίθενται σε περισσότερες κατηγορίες βακτηρίων.

               04 Μειώνονται οι λεπτές γραμμές. Ειδικά στην περιοχή γύρω από τα μάτια, προϊόντα όπως η πούδρα και το powder foundation μπορούν να κάνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες πιο έντονες, επειδή τείνουν να “κάθονται” σε αυτές τις μικρές πτυχώσεις. Στην προσπάθειά μας να το αφαιρέσουμε, συχνά μπορεί να “τραβάμε” την επιδερμίδα σ’ εκείνα τα σημεία, με αποτέλεσμα εκείνη να χάνει την ελαστικότητά της. Φανταστείτε πώς θα ξεκουραστεί αν σταματήσουμε να τη ζορίζουμε έτσι!

               05 Οι βλεφαρίδες θα φαίνονται πιο πλούσιες και πυκνές. Η υπερβολική χρήση μάσκαρας, η (ας πούμε) βίαιη αφαίρεσή της ή κι η παράλειψη να την αφαιρέσουμε πριν τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο και να μειωθεί σημαντικά ο όγκος τους. Αν, όμως, σταματήσουμε να χρησιμοποιήσουμε μάσκαρα, σε διάστημα ενός μήνα θα παρατηρήσουμε πως χάνουμε λιγότερες βλεφαρίδες και αυτές θα γίνουν πιο δυνατές και πυκνές.

Μέχρι, όμως, να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, οι δερματολόγοι μας προετοιμάζουν πως, μέχρι η επιδερμίδα μας να συνηθίσει την περιορισμένη ή και μηδενική εφαρμογή μακιγιάζ, πιθανώς να παρατηρήσουμε τα ίδια προβλήματα. Όμως αυτά θα είναι πολύ πιο διαχειρίσιμα αν μείνουμε πιστές στον τακτικό καθαρισμό του προσώπου μας και την ενυδατική μας κρέμα, ενώ η προσθήκη ενός προϊόντος με ρετινόλη ή σαλικυλικό οξύ μπορεί να γίνει σημαντικός σύμμαχος.

Γενικότερα, μία μικρή αποχή από το συνεχές μακιγιάζ ανά τακτά διαστήματα μπορεί να ξεκουράσει την επιδερμίδα. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, λες να φτάσουμε να αποχαιρετίσουμε και τις αγαπημένες μας παλέτες; Στο κάτω-κάτω, η ομορφιά καμιά φορά δε χρειάζεται πολλή προσπάθεια!

Πηγή: Women’sHealth

               Photo credits:Goop& Byrdie

You may also like