Το yacht house του Robin Monotti: Αρχιτεκτονική δίπλα στη θάλασσα

01

από την Ιωάννα Χαλάτση-αρχιτέκτων*

Και ξαφνικά… η βεράντα αλλάζει μορφή και μετατρέπεται σε προβλήτα, που επιπλέει στη θάλασσα. Η γοητεία της δεν οφείλεται μόνο στη μοναδική θέα που προσφέρει προς τη θάλασσα, αλλά και στην ιδιαίτερη συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης, που προτείνει η ίδια η αρχιτεκτονική.

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Robin Monotti, με έδρα το Λονδίνο, οραματίστηκε ένα διαφορετικό σπίτι για τη χερσόνησο της Κριμαίας, στην Ουκρανία. Όπως υποστηρίζει και ο ίδιος ο αρχιτέκτονας, στόχος του ήταν να αποδώσει μια διαισθητική και συναισθηματική προσέγγιση προς τη φύση μέσα από την αρχιτεκτονική του.
02
Με βραχώδεις εξάρσεις και θαμνώδεις πλαγιές, το τοπίο μοιάζει να κατηφορίζει προς τη θάλασσα. Ακριβώς μέσα σ’ αυτήν την εικόνα εντάσσεται η ασυμβίβαστη πρόταση του Monotti, ως μια λευκή κυβιστική σύνθεση με ελαφρώς μετατοπισμένους όγκους από σκυρόδεμα.
04
Η βεράντα που δημιουργείται στον τελευταίο όροφο περικλείεται με γυαλί, συμβάλλοντας στην απρόσκοπτη θέα, ενώ η χρήση της είναι κοινή, καθώς προορίζεται για χρήση και από τις τέσσερες εξοχικές κατοικίες του συγκροτήματος.
05
Παράλληλα, ο χώρος στάθμευσης του κτιρίου διαμορφώθηκε κατάλληλα για τα σκάφη των ιδιοκτητών, ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση στην ιδιωτική τους προβλήτα.
06
Ο εσωτερικός χώρος προσφέρει μια εμπειρία ανάλογη με το εσωτερικό ενός γιοτ, μέσα από το συνδυασμό λευκών γυαλιστερών επίπλων και παραθύρων που θυμίζουν φινιστρίνια πλοίου.
07
Ο τρόπος που αρθρώνονται, σε τρισδιάστατο πλέον επίπεδο, οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι διαμορφώνει διαφορετικούς βαθμούς ιδιωτικότητας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μια αρχιτεκτονική αλληλεπίδραση μέσα από την κλιμακωτή οργάνωση των βεραντών.
08

Πηγή: Architecture today 

 

*H Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των  pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook http://www.facebook.com/pro.plus.ma.arkitektones?fref=ts

You may also like