Υπόθεση Dati: Υπάρχει ακόμα σεξισμός στη Γαλλία;

Η σοβαρότερη δικαστική υπόθεση που μονοπωλεί το ενδιαφέρον στη Γαλλία αφορά την προστατευόμενη του τέως προέδρου Νικολά Σαρκοζί, Rachida Dati.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης θα εμφανιστούν στη δικαστική αίθουσα προκειμένου να ακούσουν την απόφαση, μία απόφαση που ίσως έχει κολοσσιαίες οικονομικές συνέπειες. Η Ντατί υπέδειξε ως πατέρα του μονάκριβου παιδιού της τον κροίσo Dominique Desseigne, έναν από τους πλουσιότερους Γάλλους. Αυτός, ωστόσο, αρνείται να υποβληθεί σε τεστ πατρότητας. Τίποτα δεν αποκλείει το δικαστήριο να του επιβάλει να υποβληθεί στην εξέταση. Ενα θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι τόσο το παιδί όσο και η μητέρα του θα δικαιούνται μερίδιο από την τεράστια περιουσία του πατέρα.

Η ιστορία θυμίζει σίριαλ τύπου «Ντάλας», αλλά τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν. Ο Desseigne έχει αναφέρει επτά ονόματα ανδρών που διατηρούσαν σχέσεις με τη Ρασιντά Ντατί τη χρονιά πριν από τη σύλληψη του παιδιού. Ανάμεσά τους πλούσιοι και διάσημοι, μεταξύ των οποίων ο μικρότερος αδελφός του Νικολά Σαρκοζί, ένας εισαγγελέας από το Κατάρ, επιχειρηματίες και τηλεοπτικοί αστέρες.

Σίγουρα η υπόθεση αντικατοπτρίζει την άθλια εικόνα που έχουν οι Γάλλοι για τις γυναίκες πολιτικούς. Οι εξωσυζυγικές περιπέτειες των ανδρών θεωρούνται ασήμαντες σαχλαμάρες, ενώ αντίθετα είναι καθοριστικής σημασίας για τις γυναίκες.

[quote_right]Η Dati είναι η πρώτη υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας που προέρχεται από μειονότητα, ενώ το αξίωμα κατήχαν κάποιοι από τους σημαντικότερους πολιτικούς της Γαλλίας.[/quote_right]

Ανάμεσα στις κατηγορίες που της προσάπτει η κοινή γνώμη είναι ότι, αντί να ασχοληθεί με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ενδιαφέρθηκε μόνο για τις εμφανίσεις της στα ΜΜΕ και την ερωτική της ζωή.

Η απόφαση της υπόθεσης Ντατί εναντίον Ντεσέν έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου η «ερωτική ακράτεια» των δημόσιων προσώπων μονοπωλεί τα γαλλικά ΜΜΕ. Από τα όργια και τη σεξουαλική βία του επίδοξου διεκδικητή της γαλλικής προεδρίας, Ντομινίκ Στρος–Καν, έως την ταραχώδη ζωή του σημερινού προέδρου Φρανσουά Ολάντ, τα ιδιωτικά ζητήματα που κάποτε προστατεύονταν από τα αδιάκριτα βλέμματα χάρη σε νομοθεσία για την προστασία ιδιωτικότητας του βίου, σήμερα αποκαλύπτονται.

Μπορεί ο πρόεδρος Ολάντ να εγγυήθηκε ότι στην κυβέρνηση τα δύο φύλα θα εκπροσωπούνται ισότιμα, αλλά τα σημαντικότερα αξιώματα (πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών και Εσωτερικών) τα έχει εμπιστευθεί σε άνδρες.

Η αλήθεια είναι ότι το 2009 η Ντατί είχε δεχθεί την επίθεση φεμινιστικών οργανώσεων επειδή επέστρεψε στην εργασία της πέντε ημέρες αφού γέννησε το παιδί της. Αυτό και μόνο όπλισε τους πολέμιούς της, που την κατηγορούν ότι ακόμα και ως υπουργός Δικαιοσύνης ασχολούνταν περισσότερο με το ειδύλλιο και τον σύντροφό της, να τον συνοδεύει σε δείπνα, να πηγαίνει διακοπές μαζί του στον Μαυρίκιο και τελικά να αποδέχεται μια πολυτελή «ερωτική φωλιά» στο 16ο διαμέρισμα, ενώ αδιαφορούσε για το υπουργείο της.

Οι λεπτομέρειες της σχέσης Dati- Desseigne ερευνώνται από τους δικηγόρους καθώς η Ντατί προσπαθεί να επιτύχει τη δικαστική απόφαση που επιθυμεί. Κάτι τέτοιο ίσως αλλάξει τη ζωή τόσο της ίδιας όσο και του παιδιού της. Ισως το υπόλοιπο της ζωής τους να το περάσουν σε λιμουζίνες και ιδιωτικά αεροπλάνα. Για τις Γαλλίδες πολιτικούς, όμως, είναι σίγουρα ένα βήμα πίσω.

Πηγή: The Guardian, http://news.kathimerini.gr

You may also like