Φρούτα και λαχανικά προστατεύουν από τον καρκίνο

Πολλά φρούτα και λαχανικά που μάχονται τον καρκίνο βρίσκονται στη διατροφική τους οροφή το φθινόπωρο και είναι καλή εποχή να τα ενσωματώσετε στη διατροφή σας, συμβουλεύει ειδικός στη διατροφή.

Για παράδειγμα, έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα μπορεί πράγματι να κρατήσει μακριά τον γιατρό βοηθώντας στην πρόληψη του καρκίνου του λάρυγγα, του στόματος, του πνεύμονα και πιθανόν του μαστού, σημειώνει η Stacy Kennedy, διατροφολόγος στο Dana-Farber Cancer Institute της Βοστόνης.

Τα μήλα περιέχουν μια θρεπτική ουσία, την κουερσετίνη, που προστατεύει το DNA του κυττάρου από τη βλάβη που θα μπορούσε να οδηγήσει στον καρκίνο. Σημαντικό είναι να τα καταναλώνουμε ωμά και με τη φλούδα τους, καθώς εκεί βρίσκονται πολλές από τις θρεπτικές ουσίες τους, δήλωσε η Kennedy.

Τα Cranberries, είναι στην εποχή τους, το φθινόπωρο και στη διατροφική τους οροφή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το βενζοικό οξύ μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου και ορισμένα είδη λευχαιμίας.

Το φθινόπωρο είναι διαθέσιμα και καρότα, όπως και πατζάρια. Η Kennedy υποδεικνύει να σερβίρετε άφθονες μερίδες από τα παραπάνω.

Όσο πιο λαμπερή και πλούσια είναι η χρωστική ουσίας τόσο υψηλότερες είναι οι θρεπτικές ουσίες που μάχονται τον καρκίνο.

Σκουρόχρωμα, φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών είναι επίσης σημαντικά, δήλωσε η ειδικός. Άνθρωποι που καταναλώνουν άφθονα από τα παραπάνω έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονος, του προστάτη και του στομάχου.

Τα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα περιέχουν θρεπτικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή, που έχουν συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού και του πνεύμονα, δήλωσε η Kennedy.

Πρόσθεσε ότι το χρώμα είναι σημαντικός παράγοντας για την εύρεση τροφών που καταπολεμούν τον καρκίνο σε κάθε εποχή. Η κατανάλωση λαχανικών είναι ο καλύτερος τρόπος να συμβάλλουμε τη μείωση του καρκίνου κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

Πηγή: iatronet.gr

You may also like