Φυτικές τροφές και καρκίνος

από τον Νίκο Μαραβέγια-Παθολόγο*

Είναι γνωστό ότι η μη υγιεινή διατροφή σχεδόν ταυτίζεται με την έλλειψη από αυτήν φρούτων και λαχανικών, και ότι αυτή η έλλειψη με την σειρά της συσχετίζεται με την δημιουργία στον άνθρώπινο οργανισμό καρκινογόνου περιβάλλοντος. Τα φυτά (όχι όλα) παράγουν χημικές ουσίες που διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται:
1)το turmeric -είδος ginger, πηγή curcumin
2)το πράσινο τσάι, το οποίο περιέχει κατεχίνες
3) τα σταφύλια περιέχουν resveratrol
4) το μπρόκολο και το λάχανο περιέχουν sulphoraphane

Όλες αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες (άμεσες και έμμεσες ) και έχει δειχθεί ότι η τακτική τους κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου προστάτη, ουροδόχου κύστης και πνεύμονα κατά 30-50%. Επίσης η συχνή πρόσληψη ντομάτας και φυλλωδών λαχανικών ελαττώνει τον κίδυνο καρκίνου προστάτη και παγκρέατος κατά 25% και 75% αντίστοιχα.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι και η παχυσαρκία που συσχετίζεται με μειωμένη πρόσληψη φυτικών ουσιών είναι παράγοντας κινδύνου για κακοήθειες. Για κάθε 500γραμ παραπάνω λίπους στον άνθρωπο χρειάζονται 400 χλμ αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση του VEGF-παράγοντος παραγόμενου από τα αγγεία και συντελούντος στην καρκινογέννεση.

Συμπέρασμα: Να μην ξεχνάμε τα 5 ΜΗ- όσον αφορά την πρόληψη χρονίων ασθενειών και του καρκίνου:

α)μη καπνίζετε
β) μη τρέφεστε με επεξεργασμένες τροφές (junk food)
γ) μην έχετε αυξημένο σωματικό βάρος (ιδανικός ΔΜΣ=21-23)
δ) μη ξεχνάτε να ασκείσθε (τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα)
ε) μη ξεχνάτε να καταναλώνετε καθημερινά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.

Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος στο τμήμα προληπτικής ιατρικής, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com/

You may also like