Χαμογελάστε στη ζωή, για να είστε πιο υγιείς!

eb5ba002f9aab9da69fb23022b49cfebΤο ξέρατε ότι αν αντιμετωπίζετε τη ζωή με χαμόγελο, τους συνανθρώπους σας με ευγένεια και καλή διάθεση, μπορείτε να απομακρύνετε τις συνηθέστερες ασθένειες που ταλαιπωρούν ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας;
Σύμφωνα με Αμερικανού ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, υπάρχει μεγάλος συσχετισμός ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τις ασθένειες αναλύοντας τα δεδομένα από 6.904 αμερικανούς μέσου όρου ηλικίας 68 ετών, οι οποίοι είχαν πάρει μέρος στην Μελέτη για την Υγεία και τη Συνταξιοδότηση.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους:
– Tην εξωστρέφεια και την κοινωνικότητα,
– Tο πόσο γενναιόδωροι και αλτρουιστές είναι,
– Πόσο ευσυνείδητοι και οργανωμένοι
– Αγχώδεις και νευρωτικοί
– Ανοιχτοί, με φαντασία και περιέργεια

Τέσσερα χρόνια μετά την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου οι ερευνητές επανήλθαν και ρωτώντας τους συμμετέχοντες, διαπίστωσαν ότι οι πιο ευσυνείδητοι – σκληρά εργαζόμενοι και αξιόπιστοι – ή οι πιο περίεργοι και ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες ουσιαστικά απειλούνταν λιγότερο από ασθένειες όπως το εγκεφαλικό, η αρθρίτιδα, η υπέρταση και ο διαβήτης.

Στη έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες ήταν πιο εξωστρεφείς, ευχάριστες, ευσυνείδητες αλλά και νευρωτικές συγκριτικά με τους άνδρες.

42ad118f8f5f2e6ff360ff81b0df0c22

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ήταν λιγότερο εξωστρεφείς, αλλά και λιγότερο ευσυνείδητοι, νευρωτικοί και ανοιχτοί συγκριτικά με τους νεότερους.Οι παντρεμένοι ήταν πιο ευσυνείδητοι, ανοιχτοί και συναισθηματικά σταθεροί σε σχέση με τους ελεύθερους.

Το ενδιαφέρον ήταν ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας δε σχετίζονται με την πρόβλεψη της απειλής του καρκίνου. Σε σχέση με τις άλλες νόσους όμως παρατηρήθηκε ότι:

– Μια μονάδα εξωστρέφειας (σε μια κλίμακα από το 1 έως το 4 ) συνδεόταν με τη μείωση του κινδύνου υπέρτασης κατά 26%.
– Αντίστοιχο σκορ στην κλίματα του νευρωτισμού συνδεόταν με αύξηση του κινδύνου υπέρτασης κατά 37%, πνευμονοπαθειών κατά 29%, αρθρίτιδας κατά 25% και καρδιακών νόσων κατά 24%.
– Μια μονάδα στην κλίμακα της ευχάριστης προσωπικότητας με στοιχεία αλτρουισμού, ευγένειας, γενναιοδωρίας και τάσεις να βοηθούν τους άλλους μείωνε τις πιθανότητες αρθρίτιδας κατά 21%.

Πηγή: vita.gr

You may also like