Χειρουργική θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη

από τον Νίκο Μαραβέγια-Παθολόγο*

Σε πρόσφατο ενδοκρινολογικό συνέδριο στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι μία τροποποιημένη βαριατρική χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι αποτελεσματική θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2)- ειδικά στα αρχικά στάδια, καθώς και της αρτηριακής υπέρτασης (ΑΥ).

Μελετήθηκαν 43 διαβητικοί ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος ( ΔΜΣ )=33 οι οποίοι παρουσίαζαν και υπέρταση-υπερχοληστερολαιμία-νεφροπάθεια’ οι ασθενείς αυτοί υποβλήθηκαν σε συνδυασμένη χειρουργική επέμβαση: γαστρεκτομή μανίκι -sleeve gastrectomy ( σημαντικότατος περιορισμός της χωρητικότητας του στομάχου μέσω αφαίρεσης του θόλου και του μεγαλύτερου τμήματος του σώματος) και παρεμβολή του ειλεού-ileal interposition (αναστόμωση του τελικού τμήματος του ειλεού με το εγγύς τμήμα της νήστιδας με αποτέλεσμα η τροφή να προωθείται και προς το 12δάκτυλο). Μετά από 20 μήνες υποχώρησε ο ΣΔ στο 46% και η ΑΥ στο 62% των ασθενών ενώ στους υπόλοιπους μειώθηκε σημαντικά η ανάγκη για θεραπευτικά σχήματα’ όσο μικρότερη ήταν η διάρκεια του διαβήτη και όσο μικρότερος ο ΔΜΣ, τόσον τα πλεονεκτήματα ήταν περισσότερα.

Με την συνδυασμένη βαριατρική χειρουργικη αντιμετώπιση επιτυγχάνονται τα εξής:
1) μείωση των απορροφούμενων θερμίδων και μείωση της παραγόμενης γρελίνης (hunger hormone)
2) διέγερση του τοιχώματος του 12δακτύλου και παραγωγή ινκρετίνης GLP(εντερικής ορμόνης που διεγείρει την μεταγευματική έκκριση ινσουλίνης).

Συμπέρασμα:
ολιγότερη όρεξη+ολιγότερη απορρόφηση τροφής+έκκριση περισσότερης ινσουλίνης —> πτώση των επιπέδων σακχάρου στήν κυκλοφορία –>ύφεση του διαβήτη/μείωση του σωματικού βάρους –> ύφεση της αρτηριακής υπέρτασης.

Νέοι δρόμοι ανοίγονται λοιπόν στην ριζική (;) θεραπεία του ΣΔ2 βασιζόμενοι στην κατανόηση της παθογένειας της νόσου και την εξέλιξη των βαριατρικών επεμβάσεων.

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος στο τμήμα προληπτικής ιατρικής, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com/

You may also like