Όταν ο πονόδοντος προκαλεί… πονοκέφαλο!

Αν ο πονοκέφαλος προκαλεί μία φορά δυσφορία, ο πονόδοντος τη προκαλεί… εις τη νιοστή! Κι όταν μας ταλαιπωρούν και οι δύο η κατάσταση μπορεί να γίνει ανυπόφορη. Όταν, όμως, συμβαίνουν ταυτόχρονα, προφανώς και δεν πρόκειται για σύμπτωση.

               Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους και τους ορθοδοντικούς, οι νευρικές απολήξεις που υπάρχουν στις σιαγόνες μας απορροφούν ερεθίσματα και από άλλα σημεία του κεφαλιού. Έτσι, όταν αισθανόμαστε πόνο στο δόντι εξαιτίας μίας φλεγμονής ή μίας μόλυνσης… Tότε ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί ανακλαστικά και στο κεφάλι, μεταξύ αυτών στους κροτάφους και στην περιοχή γύρω από τα μάτια.

               Ας αναλογιστούμε το σύνολο των μυών που συνεργάζονται μόνο και μόνο για να ανοιγοκλείσουμε το στόμα μας. Αν κάποια δόντια είναι πολύ ψηλά ή όταν η επαφή των δοντιών δεν είναι η πρέπουσα λόγω κακής σύγκλεισης (η οποία οφείλεται σε ορθοδοντικούς λόγους)… Tότε η αίσθηση πόνου και στο κεφάλι μπορεί να γίνει πιο έντονη.

               Σε μία τέτοια περίπτωση αυτός που μπορεί να μας καθοδηγήσει στη λύση του προβλήματος είναι πρωτίστως ο οδοντίατρός μας. Είναι εκείνος που θα εντοπίσει το πρόβλημα ή και που θα το αποκλείσει. Μάλιστα οι οδοντίατροι αναφέρουν πως πολλές φορές μία λοίμωξη στη ρινική κοιλότητα, όπως η ρινίτιδα, μπορούν να προκαλέσουν ανακλαστικά μία αίσθηση πόνου στα δόντια της άνω γνάθου.             

               Παρ’ όλα αυτά, ο οδοντίατρος είναι μία καλή αρχή για διερεύνηση, καθώς η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί ακόμη και με την αναπροσαρμογή ενός σφραγίσματος. Ωστόσο, αν το πρόβλημα επιμένει, τότε πιθανώς εκείνος να μας παραπέμψει σε έναν έμπιστο γναθοχειρουργό.

               Πηγή: Popsugar

Photo credits: @tjump /unsplash

You may also like