1ο Mediterranean Bartending Workshop: Μια ενδιαφέρουσα ιδέα του Γιάννη Κοροβέση

Yiannis KorovesisΗ αρχική ιδέα έφερε τον τίτλο του Πρώτου Mediterranean Bartending Workshop και πίσω από αυτήν βρίσκεται ο Γιάννης Κοροβέσης και το προσωπικό του website BitterBooze.com, αποκλειστικά αφιερωμένο σε εξειδικευμένα αλλά και φιλικά προς το ευρύτερο κοινό θέματα bartending. To workshop στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και πραγματοποιήθηκε στους φιλόξενους χώρους του οινοποιείου και ξενοδοχείου Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο. Τι τον οδήγησε στην διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης και τι σημαίνει Mediterranean Bartending; Ο ίδιος μας εξηγεί.

«Πρόκειται για ένα concept το οποίο επεξεργάζομαι χρόνια και για το οποίο έχω κάνει σεμινάρια στο εξωτερικό. Εδώ και ένα χρόνο μάλιστα διδάσκω και ένα αντίστοιχο μάθημα στην σχολή Le Monde. Το Mediterranean Bartending αναφέρεται στο πρότυπο του σύγχρονου bartender, το οποίο στηρίζεται σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος είναι η αλληλεπίδραση του barman με το περιβάλλον, δηλαδή με τον πελάτη, και πηγάζει από την πολυεπίπεδη έννοια της φιλοξενίας και το πως αυτή ερμηνεύεται από τον σύγχρονο barman. Δεύτερος άξονας είναι ο εσωτερικός κόσμος και η πνευματικότητα του barman, η έννοια της προσωπικής Presentationισορροπίας και της προσωπικότητάς του. Τρίτος άξονας είναι η ευρύτερη κοινωνία, το περιβάλλον και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί, π.χ. η έννοια του slow drink στα πρότυπα του slow food, το foraging, δηλαδή η συλλογή πρώτων υλών από τη φύση και το πως αυτή επηρεάζει τα οικοσυστήματα παγκοσμίως, η έννοια της εποχικότητας και εντοπιότητας, το πως το πρότυπο του σύγχρονου barman στρέφεται σε τοπικά προϊόντα για την προστασία του περιβάλλοντος παγκοσμίως. Τέλος, έχουμε τον άξονα του χώρου του μπαρ. Σε αυτόν υπάγονται κάποιες σύγχρονες τεχνικές παρασκευής ποτών που χρησιμοποιούνται ουσιαστικά από τα μέλη της μεσογειακής σχολής μπαρ και κάνουν τη διαφορά με τις χώρες του εξωτερικού, πέραν της λεκάνης της Μεσογείου».

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Γιάννης Κοροβέσης, συντόνισε ένα δημιουργικό διήμερο στο Μέτσοβο που περιελάμβανε πολλά και ενδιαφέροντα: διαλογισμό στη φύση, περιήγηση στους αμπελώνες, αναζήτηση πρώτων υλών, γνωριμία με τα κρασιά Κατώγι Αβέρωφ και με τα υπέροχα προϊόντα της ηπειρωτικής γης, όπως μέλι, γιαούρτι, βότανα, βατόμουρα, σμέουρα και μανιτάρια και τέλος έναν πειραματισμό που οδήγησε στη δημιουργία επτά κοκτέιλ.

Συνοδοιπόροι του σε αυτό το ταξίδι ήταν οι bartenders Γιάννης Αλεξόπουλος, Αλέξανδρος Γκικόπουλος, Ξαβιέ Μισαϊλίδης, Γιώργος Μπάγκος και Γιώργος Μακρόπουλος, ενώ το workshop ολοκληρώθηκε με παρουσίαση της φιλοσοφίας του Mediterranean Bartending, και παρουσίαση και γευστική δοκιμή των κοκτέιλ σε συνδυασμό με τοπικά εδέσματα που επιμελήθηκε το εστιατόριο του Κατώγι Αβέρωφ. Το οινοποιείο και ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ αποτέλεσε την ιδανική τοποθεσία για αυτή την ιδιαίτερη εκδήλωση, μια που από το 1958 καλλιεργεί τους αμπελώνες του στις πλαγιές της Πίνδου παράγοντας κρασιά υψηλής ποιότητας. Παράλληλα αναπτύσσει τον οινοτουρισμό, διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις και με το Workshop αυτό εγκαινιάζει μία νέα σειρά δραστηριοτήτων που έχουν ως στόχο να αναδείξουν την πολύπλευρη διάσταση του κρασιού.

Fizzy MargeΌπως μας είπε ο Γιάννης Κοροβέσης, στόχος του είναι το workshop να αποτελέσει ένα σταθερό ραντεβού δύο φορές το χρόνο και τα σχέδια του είναι ήδη πολλά, καθώς όπως δήλωσε θα επιθυμούσε «να πραγματοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε εξοχές της Μεσογείου, όπως για παράδειγμα στην Σικελία».

Κινήσεις όπως αυτές φέρνουν τους επαγγελματίες της εστίασης – και της δικής μας διασκέδασης – σε επαφή με τα δώρα της φύσης και τους βάζουν ταυτόχρονα σε διαδικασία αναζήτησης του καλύτερου και του γευστικότερου. Ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε τα αποτελέσματα στην επόμενη νυχτερινή μας έξοδο!

 

Αν και εσείς αγαπάτε τα καλά κοκτέιλ, μπορείτε να παρακολουθήσετε τα νέα του πολυπράγμονος Γιάννη Κοροβέση και των συνεργατών του στο website www.bitterbooze.com.

 

You may also like