19 /11 : Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας

ATT0006721Την «τιμητική» τους έχουν κάθε χρόνο, στις 19 Νοεμβρίου, οι δημόσιες τουαλέτες, ένα θέμα που ακόμα και σήμερα παραμένει ταμπού και οι άνθρωποι αποφεύγουν να το συζητούν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας, καθιερώθηκε το 2001 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουαλέτας, που συγκεντρώνει στους κόλπους του πανεπιστημιακούς, υγιεινολόγους σχεδιαστές τουαλετών, οικολόγους και άλλους ειδικούς από συναφείς κλάδους.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Δημόσιας Τουαλέτας είναι η ενημέρωση του κοινού για το δικαίωμα του σε ένα καλύτερο περιβάλλον στις τουαλέτες και η διεκδίκηση του από τους ιδιοκτήτες των τουαλετών, αλλά και η υποχρέωσή του χρήστη να συνεισφέρει στη διατήρηση, την καθαριότητα και την υγιεινή τους.

Παρότι στο δυτικό κόσμο κάτι τέτοιο θεωρείται πλέον περίπου αυτονόητο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική για δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και ιδιαίτερα δύσκολη για εκείνους που στοιβάζονται σε παραγκουπόλεις μεγάλων αστικών κέντρων του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι ανάλογο, αφού λίγοι γνωρίζουν για την ημέρα αυτή, ενώ οι περισσότερες πόλεις είτε δεν διαθέτουν δημόσιες τουαλέτες ή όπου υπάρχουν η κατάσταση τους δεν είναι και η καλύτερη.
[quote_right]Περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει επαρκή αποχέτευση, δηλαδή 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι.[/quote_right]

Στο δήμο της Αθήνας, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας, ανακύκλωσης και συντήρησης μηχανολογικού εξοπλισμού Ανδρέα Βαρελά λειτουργούν 27 δημόσιες τουαλέτες. «Συνολικά υπάρχουν 27 τουαλέτες στην περιοχή, 19 αυτοπλενόμενες και 8 κτιστές. Αυτές βρίσκονται στη πλατεία Συντάγματος, στη Βαρβάκειο αγορά, στην πλατεία Ψυρρή, Μοναστηρακείου, αλλά και στην πλατεία Αμερικής», λέει.

Όσον αφορά την ύπαρξη τουαλετών στα σταθερά μέσα μαζικής μεταφοράς, ο προϊστάμενος του γραφείου Τύπου της εταιρείας ΣΤΑΣΗ ΑΕ, Δημήτρης Τσιούφος, εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι στους σταθμούς του μετρό υπάρχουν τουαλέτες, αλλά δεν είναι ανοιχτές για το κοινό, για λόγους ασφαλείας.

Επισημαίνεται ότι ο μέσος άνθρωπος επισκέπτεται την τουαλέτα 6 με 8 φορές την ημέρα, 2.500 φορές τον χρόνο και περνά περίπου 3 χρόνια της ζωής του στην τουαλέτα!

Επιπλέον η αποφυγή διούρησης εξαιτίας των βρόμικων τουαλετών μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο ήπαρ και στην κύστη, ενώ για να αποφύγει κάποιος τη διούρηση σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δεν πίνει υγρά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει από αφυδάτωση.

ultimate-clean-toilet2

Πηγή: ΣΚΑΪ

You may also like