25/11: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Δυστυχώς πιο επίκαιρη από ποτέ… Μία ταινία μικρού μήκους, από την Lacta, με τίτλο «Μη με αφήσεις ποτέ» είναι ο καλύτερος τρόπος να καταλάβουν πολλοί από εμάς τι σημαίνει βία κατά των γυναικών.

Πρόκειται για την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, η οποία δολοφονείται από τον σύντροφό της κατά τη διάρκεια ενός καβγά.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες διαφημίσεις της για την αγάπη, αυτή τη φορά η Lacta επέλεξε να διαφοροποιηθεί. Μας παρουσιάζει την τραγική, αληθινή ιστορία, μιας γυναίκας που καταλήγει νεκρή, δολοφονημένη από τα χέρια του συντρόφου της.

Σημειώνεται ότι μέσα στο 2021 έχουν σημειωθεί 13 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. 13 γυναίκες έχασαν τα ζωή τους από τα χέρια του συντρόφου τους. Δολοφονήθηκαν από ανθρώπους που είχαν εμπιστευτεί. Το βίντεο καταπιάνεται με το μείζον ζήτημα των γυναικοκτονιών και σκοπό έχει να αφυπνίσει.

Η υπόθεση του φιλμ

Το φιλμ ξεκινά με το ζευγάρι να ζει όμορφες στιγμές στις διακοπές του, με γέλια και χαρές, απολαμβάνοντας τον έρωτά του. Στη συνέχεια μετακομίζει σε δικό του σπίτι… Ωστόσο γρήγορα η κτητικότατα του άνδρα, στον ρόλο του οποίου βρίσκεται ο Έκτορας Λιάτσος, μετατρέπεται σε εφιάλτη. Κι αυτό οδηγεί σε τραγικό τέλος τη νεαρή, την οποία υποδύεται η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη.

Η 25η Νοεμβρίου είναι η ημέρα η οποία έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1991 ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική και ισότιμη κοινωνία. 

Η έμφυλη βία διακρίνεται από τις άλλες μορφές βίας, καθώς πηγάζει από την ιστορικά διαπιστωμένη ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Όσο οι γυναίκες βιώνουν διακρίσεις τόσο θα παραμένουν ευάλωτες στη βία. Η βία κατά των γυναικών μπορεί να λάβει πολλές μορφές… Aπό την ενδοοικογενειακή βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας μέχρι τη λεκτική και ψυχολογική βία, τη σωματική βία ακόμα και τη γυναικοκτονία.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Eνώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία. 

Μία ιδέα: Γιατί να μην την δείχνουν πριν από τους τίτλους αρχής των ειδήσεων ή των ταινιών στους κινηματογράφους;

Πηγή: iefimerida.gr

Featured image: unsplash.com/@fairytailphotography

You may also like