9 Τρόποι για να βελτιώσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη

Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι κατανοείτε πόσο σημαντική είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και ιδιαίτερα στις μέρες μας, που οι ανθρώπινες σχέσεις γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Με αυτό το σκεπτικό, βρήκαμε τρόπους που θα σας βοηθήσουν στην ανάπτυξή της. Εξάλλου, οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κατανοούν καλύτερα τα συναισθήματά τους, είναι εκείνοι που μπορούν να τα διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά και που δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στων άλλων, επίσης είναι πιο ευτυχισμένοι , έχουν πιο μακροχρόνιες ουσιαστικές σχέσεις και αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι από την εργασία τους.

*Να είσαστε ανοιχτόμυαλοι και περίεργοι!

Μία από τις πιο εύκολες συμβουλές είναι να έχετε πάντα ανοιχτό μυαλό και να είσαστε περίεργοι για όλα γύρω σας. Θα πρέπει να είσαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες, διότι ένα στενό μυαλό συνδέεται γενικά με χαμηλό συντελεστή συναισθηματικής νοημοσύνης. Προσπαθήστε να καταλάβετε τα συναισθήματα και τις απόψεις άλλων ανθρώπων, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τι νιώθουν και εκείνοι. Ακόμα να μην ξεχνάτε ότι η πνευματική περιέργεια είναι μία από τις βασικές “τροφές” του εγκεφάλου και θα δείτε ευχάριστες αλλαγές άμεσα!

*Μάθετε να έχετε κατανόηση!

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με την ικανότητα να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων, κάποιοι άλλοι όχι . Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία , μην ανησυχείτε. Δεν είναι τόσο δύσκολο να μάθετε να το κάνετε, αλλά θα πάρει χρόνο και πολλή πρακτική. Προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας για λίγο στη θέση των άλλων και να φανταστείτε πώς μπορεί να αισθάνονται.

*Αναγνωρίστε το άγχος!

Το άγχος αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας! Μπορεί να μας εξαντλήσει μερικές φορές και όταν το αισθάνεσαι δεν σε αφήσει να δώσεις αρκετή προσοχή στα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Προκειμένου να ενισχύσουμε τη συναισθηματική μας νοημοσύνη, ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους θα μπορούσε να είναι η αναγνώριση της αγχωτικής κατάστασης ώστε να ασχοληθούμε με αυτό το συναίσθημα και να το αποβάλλουμε. Μπορείτε να μάθετε μερικές τεχνικές για την μείωσης του στρες , χαλάρωσης και να τις εφαρμόζετε όσο το δυνατόν συχνότερα .

*Καλλιεργήστε τις δεξιότητες της επικοινωνίας σας!

Μια υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχει και υψηλό συντελεστή στις επικοινωνιακές δεξιότητες. Επικοινωνείτε σωστά, άρα είναι ευκολότερο για σας να στείλετε και να λάβετε καθαρά μηνύματα. Επίσης δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη σημασία της γλώσσας του σώματος… Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το 70 % των μηνυμάτων “αποστέλλονται” με τη βοήθεια της γλώσσας του σώματος. Υπάρχουν πολλά σχετικά βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε και που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη γλώσσα του σώματος!

*Να είστε αισιόδοξοι!

Ένα αισιόδοξο άτομο τείνει πάντα να βλέπει την ομορφιά σε όλα, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο ευτυχισμένο. Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς ότι αυτό συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος έχει ένα ανοικτό μυαλό. Για να βελτιώσετε τα επίπεδα της αισιοδοξία σας θα πρέπει να έχετε την τάση να βλέπετε τα πράγματα από την θετική του πλευρά. Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι αγαπούν τους αισιόδοξους, είμαι βέβαιη ότι και εσείς το ίδιο!

*Κατανοείστε τη σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης!

Προσπαθήστε να συνειδητοποιήσετε πόσο χρήσιμο θα ήταν να αντιλαμβάνεστε, να ελέγχετε και να αξιολογείτε συναισθήματα. Θα μπορούσε να σας βοηθήσει πολύ στην καριέρα σας , την οικογενειακή σας ζωή ακόμα και στη σχέση σας . Αν δεν γεννιόμαστε λοιπόν με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορούμε μέσα από πρακτική και λίγη σκληρή δουλειά, να την αποκτήσουμε.

*Να σέβεστε τα συναισθήματα των άλλων!

Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε τα συναισθήματα, ιδίως άλλων ανθρώπων. Φυσικά, αυτό δεν είναι αρκετό , πρέπει να τους δείξουμε ότι κατανοούμε τη συμπεριφορά τους, ότι ενδιαφερόμαστε και ότι θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να τους βοηθήσουμε, αν μας χρειάζονται . Ένα τόσο απλό πράγμα όπως ο σεβασμός μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας σημαντικά!

*Να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τα συναισθήματά σας!

Αν θέλετε δείτε σημαντική βελτίωση, θα πρέπει πρώτα να μάθετε να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τα συναισθήματά σας ή για τον τρόπο που αισθάνεστε σε ορισμένες περιπτώσεις . Να ξεχωρίζετε το “Είμαι θυμωμένος/ αναστατωμένος !” από το “Με κάνει να αισθάνομαι θυμό/ αναστάτωση !” Με τον τρόπο αυτό, θα συνειδητοποιήσετε ότι είστε ο μόνος που μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματά σας και ότι η ευημερία σας εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από σας. Για αυτό είναι στο χέρι σας να αισθανθείτε καλύτερα ή χειρότερα.

*Να είστε πιο ορθολογιστές!

Με το να έχετε μία πιο ορθολογική σκέψη θα μπορούσατε να νιώθετε πιο ικανοποιημένοι σε λιγότερο χρόνο! Προσπαθήστε να αναλύετε τα συναισθήματά σας, προσπαθήστε να τα αναγνωρίζετε και να κατανοείτε τις αιτίες τους. Απλά να είστε προσεκτικοί για να μην υπερ- αναλύετε τα πάντα. Ο σκοπός σας είναι να προσπαθήσετε να βρείτε την τέλεια ισορροπία για να απολαμβάνετε τη ζωή!

Featured image: unsplash.com/@carolineveronez

You may also like