Πρόταση για βιβλίο: “Tου Όθωνα τα χρόνια”

Η Ελένη Λετώνη αποτυπώνει στο βιβλίο της μια ζωντανή περιγραφή της Ιστορίας της Ελλάδας μετά την επανάσταση και την συγκρότηση του ελληνικού κράτους. Τον ρόλο που έπαιξαν οι «προστάτιδες δυνάμεις» (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) και οι Έλληνες πολιτικοί που τους υποστήριζαν. Φυσικά το κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου είναι ο βασιλεύς Όθων και η Αμαλία.

Ο Όθωνας παρουσιάζεται ως νέος άνθρωπος με όραμα (μαζί με την Μαξιμιλιανή *) Αμαλία) που ήρθαν κι αντιμετώπισαν με εντύπωση τη φτώχεια που αντίκρισαν στην Ελλάδα, έναν δυναμικό λαό που προσπαθούσε να χτίσει την εικόνα του έθνους.

Αναρωτιέται η συγγραφέας μας στο βιβλίο: πώς κατανοούσε τον Όθωνα τη «Ναυπλιώτικη» ή «Αθηναϊκή» Πολιτική, τους Ιεροεξεταστές ή πατριώτες αντίπαλους ηγέτες, κ.ά. Αναφέρει η συγγραφέας: «Μήπως ήταν Δον Κιχώτης;» της Αθήνας, την πόλη που έγινε πρωτεύουσα το 1834 με 7.000 κατοίκους;

Καταλήγοντας, το βιβλίο της Λετώνη, μεταφράζεται σε μια Ιστορία της Ελλάδας, πιο καλά μιας Ιστορίας που εμμένει σε χρήσεις που απορρέουν από πολιτικά σχήματα, πολεμικές, λογαριασμούς και επίσημες προσεγγίσεις. Γεμάτο με και από αγάπη, είναι πέρα από απλή διήγηση γεγονότων και προσώπων.

Σύνοψη

Όποιος είπε ότι η Ιστορία είναι βαρετή είναι μεγάλος ψεύτης!

Την πιο συναρπαστική πλοκή και τους πιο αξέχαστους χαρακτήρες δεν τους γεννά το μυαλό ενός συγγραφέα, αλλά η ίδια η ζωή. Άλλωστε, η Ιστορία δεν είναι ξερά ονόματα, ημερομηνίες και γεγονότα. Είναι στιγμές που έμειναν χαραγμένες στο συλλογικό υποσυνείδητο και αποφάσεις που καθόρισαν τις μοίρες ολόκληρων λαών. Είναι πρόσωπα που λατρέψαμε, πρόσωπα που μισήσαμε και άλλα που αγνοούμε παντελώς. Άνθρωποι τόσο διαφορετικοί και ταυτόχρονα τόσο ίδιοι μ’ εμάς. Με πάθη, αδυναμίες, φωτεινές και σκοτεινές στιγμές, ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο.

Το παζλ της Ιστορίας του ελληνικού κράτους αποτελείται από κομμάτια δόξας, ηρωισμού, μεγαλείου και εθνικής υπερηφάνειας, μα και από άλλα που είναι γεμάτα πόνο, αίμα, διχασμούς και προδοσίες. Όλα αυτά μας διαμόρφωσαν και μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Άλλωστε είναι το αποτύπωμα όλων αυτών των προσώπων και των γεγονότων αυτό από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε.

Θα γεμίσουμε υπερηφάνεια, θα γελάσουμε, θα κλάψουμε, θα εκπλαγούμε, θα αποστρέψουμε το πρόσωπό μας από ντροπή. Με δυο λόγια, ετοιμαστείτε για ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο. Πάμε να γυρίσουμε πίσω στα πρώτα χρόνια ζωής του ελληνικού κράτους. Στου Όθωνα τα χρόνια.

Το βιβλίο της Ελένης Λετώνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

You may also like

Leave a Comment