ADR: Fashion Icon ή Fashion Psycho;

adr2Oversized έντονο ροζ παλτό Carven, κωμικά, τεράστια καπέλα Pierre Cardin, statement αξεσουάρ και clutch, υπερμεγέθη γυαλιά σε διαφορετικά σχέδια και φακούς, μακριά (πάντα) ισιωμένα, μαλλιά…αυτή είναι η Anna Dello Russo.

Λίγα λόγια για τη ζωή της, που θα φωτίσουν τα στοιχεία εκείνα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας της και του χαρακτήρα της όπως είναι σήμερα. Η Anna, γεννήθηκε το 1962, στο Μπάρι της Νότιας Ιταλίας, εργάστηκε για 18 χρόνια στην Condé Nast Italia, ως fashion editor στη Vogue Italia και editor στην L’Uomo Vogue.

adr7

Ο γάμος της με έναν βοηθό φωτογράφου το 1996, διήρκεσε λιγότερο από έξι μήνες, γιατί «ο σύζυγος», την εγκατέλειψε όταν κατάλαβε “ότι από τα πολλά ρούχα δεν έχει χώρο ούτε να απλώσει τα πόδια του στον καναπέ όταν επέστρεφε κατάκοπος από την δουλειά”. Σήμερα, ζει στο Μιλάνο και διαθέτει δύο διαμερίσματα.

Ένα, στο οποίο διαμένει η ίδια και ένα δεύτερο, ακριβώς δίπλα στο πρώτο, που αποτελεί την «ντουλάπα για τα αμέτρητα ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ της». Πλέον είναι fashion editor και γενική αρχισυντάκτρια της Ιαπωνικής Vogue. Μόνη της συντροφιά πλέον, είναι ένα μικρόσωμο σκυλάκι , ενώ η ίδια έχει εκμυστηρευτεί σε παλαιότερη συνέντευξή της, ότι όταν έχει σύντροφο, απλά, «δεν τίθεται πότε θέμα συγκατοίκησης».

adr4

Είναι γεγονός ότι «μεγάλωσε» και «ωρίμασε» στο χώρο της μόδας αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την εμμονή της με τη μόδα και την εκκεντρικότητα…

Και επειδή ως γνωστόν, η εμφάνιση, τις περισσότερες φορές, είναι καθρέπτης της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του καθενός, η Anna θέλει να μας πείσει ότι είναι η ενσάρκωση της μόδας, ως τέχνης, κίνησης, φαντασίας, δημιουργίας…

Ωστόσο αυτή η ΥΠΕΡ-προσπάθεια, πείθει μάλλον, μόνο, για το ότι είναι μια γυναίκα, επιφανειακή, που η κενότητα της, την έχει οδηγήσει στην σαρωτική ανάγκη για αυτοπροσδιορισμό μέσα από καπέλα και clutch με τα αρχικά της και φυσικά μέσα από τις (χιλιάδων ευρώ) εμφανίσεις της όπου φοράει (επιδεικνύει) τα πάντα σε ΥΠΕΡ-θετικό βαθμό.
adr10

Το ερώτημα όμως είναι ένα, θεωρείται καταδικαστέα μια τέτοια συμπεριφορά και κατ’επέκταση μια τέτοια στάση ζωής, όταν βλέπουμε παγκοσμίως ότι η νέα, trendy, τάση είναι το fashion blogging, δηλαδή γυναίκες που δανείζονται ρούχα από μεγάλους οίκους, τα φορούν επιδεικτικά και στη συνέχεια πληρώνονται για τη διαφήμιση; Η απάντηση ίσως να είναι λίγο πιο σύνθετη απ’ότι κάποιος θα περίμενε.
adr9

Η Anna Dello Russo, για αρκετούς αποτελεί fashion icon, για άλλους πάλι, πιο πολύ, fashion psycho, λόγω της εμμονής που προφανώς τη διακατέχει με τα ρούχα και γενικότερα με τη μόδα.

adr12Παρόλα αυτά, προσωπικά πιστεύω, ότι η Anna Dello Russo, δεν είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο, απλά πρόκειται για ένα εφήμερο «προϊόν» του υπερκαταναλωτισμού και της επιδειξιομανίας της εποχής στην οποία ζούμε που τίποτα πλέον δεν φαίνεται περίεργο κι όλα είναι αποδεκτά…

Μήπως όμως να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε διαφορετικά; Μήπως μια γυναίκα 51 ετών δεν θα έπρεπε να ντύνεται σαν να είναι 21 ετών, και να εκθειάζεται ως fashion icon στις νεότερες γενιές όταν ακόμη και τα γόνατά της υποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα «γερασμένο κορμί» και φυσικά όταν στο παρελθόν έχουν υπάρξει fashion icons η Coco Chanel και η Elsa Schiaparelli;

Τα συμπεράσματα δικά σας…;

You may also like