ΑΡΑΚΑΣ Ο “ΠΡΩΤΕΙΝΟΥΧΟΣ”

Σύμφωνα με αρχαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα, ο αρακάς χρονολογείται από το τέλος της Νεολιθικής εποχής, δεν είναι απίθανο; Κι όμως πολλοί άνθρωποι στην σημερινοί εποχή δεν τον προτιμούν ιδιαίτερα… Παρόλο που περιλαμβάνει πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων, ενώ ταυτόχρονα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και πολυάριθμα θρεπτικά στοιχεία. Ένα φλιτζάνι αρακά έχει λιγότερες από 100 θερμίδες… Αλλά πολλές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Το ξέρατε πως ο αρακάς πρέπει να καταναλώνεται όταν είναι φρέσκος, λίγες ώρες μετά τη συγκομιδή του; Αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι φρέσκος, προτιμήστε τον κατεψυγμένο γιατί καταψύχεται 3-4 ώρες μετά την συγκομιδή του, αν και περιέχει αρκετή ποσότητα νατρίου.. Ενώ αν κάποια στιγμή προτιμήσετε τον κονσερβοποιημένο – ισχύει το ίδιο και με αυτά όσο αφορά το νάτριο… Βεβαιωθείτε ότι τα ξεπλένετε καλά πριν τα μαγειρέψετε. Ας δούμε όμως τα οφέλη του…

Φρέσκα Μπιζέλια

Τα φρέσκα έχουν το πλεονέκτημα να μετατρέπουν τη ζάχαρη σε άμυλο για αυτό αν θέλετε να επιβραδύνετε αυτή την εξέλιξη, βάλετε τα στο ψυγείο αν δεν τα μαγειρέψετε άμεσα. Περιέχει αντιοξειδωτικά και αντι-φλεγμονώδη συστατικά, τα οποία εμποδίζουν ή αντιστρέφουν την αντίσταση στην ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 2).

Τόνωση του οργανισμού μετά την άθληση

Για τους ανθρώπους όμως που είναι δραστήριοι, είναι μία superfood τροφή. Σύμφωνα με επιστήμονες, οι άνθρωποι που κατανάλωναν πρωτεΐνη αρακά μετά από προπόνηση είδαν την ίδια αύξηση της δύναμής τους, μ’ εκείνους που έπιναν πρωτεϊνούχο ρόφημα, μετά την προπόνηση.

Αντιγηραντικές ιδιότητες

Προλαμβάνει την εμφάνιση ρυτίδων, της νόσου του Alzheimer, της αρθρίτιδας, της βρογχίτιδας, της οστεοπόρωσης, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και παρέχει υψηλή ενέργεια. Όλα αυτά προέρχονται από την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση του αρακά. Επίσης, για τον ίδιο λόγο προλαμβάνει τη νόσο της καρδιάς,λόγω των ποσοτήτων βιταμίνης Β1, Β2, Β3 και Β6, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, ενός παράγοντα κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις.

Υγιή οστά

Ένα μόνο φλιτζάνι αρακά περιέχει 44% βιταμίνης Κ, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, επίσης βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με τον Nicolas Babault, PhD, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Burgundy-Franche-Comté, η πρωτεΐνη του αρακά, όπως και η πρωτεΐνη του ορού γάλακτος, είναι εξαιρετική πηγή αμινοξέων, η οποία συμβάλλει σημαντικά στη μυϊκή ανάπτυξη.

Πηγή: εδώ

Featured image: unsplash.com/@giisilveira

You may also like