ATHICFF_ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ: ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΑΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ 

Το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας απασχολεί εδώ και πολύ καιρό τα Μέσα, τη σχολική κοινότητα, την Πολιτεία, ολόκληρη την κοινωνία, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να ανακόψει το κύμα της βίας. Στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας όμως πιστεύουμε ότι ακόμα και ένα τσουνάμι έχει μια αφετηρία, μια αιτία. Ήρθε η ώρα μικροί και μεγάλοι να τη διερευνήσουμε. Σε τρία Σαββατοκύριακα, γονείς και έφηβοι καθόμαστε στα θρανία και με όχημα μικρού μήκους ταινίες για το bullying, την ενδοοικογενειακή κακοποίηση, τη νεανική παραβατικότητα, μαθαίνουμε για τις υπόγειες διαδρομές της βίας, βρίσκουμε εξήγηση για τις πιο ανεξήγητες αντιδράσεις και επανασυνθέτουμε τις άμυνες. 

Το πρόγραμμα αναλυτικά:
Σαββατοκύριακο 9 & 10 Μαρτίου

Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους Κότα (Chicken, Μικαέλ Γκοντέν, 2021) συζητάμε για την πίεση που ασκείται από την παρέα σε εφήβους για να κάνουν παραβατικά ή επικίνδυνα πράγματα. Η ανάγκη να αναδείξει κάποιος τις δυνατότητές του ή και να γίνει αρεστός μπορεί να γίνει το «όχημα» για να ξεπεράσει προσωπικά όρια ή και αξίες.  

Σάββατο 9 Μαρτίου 17:00-18:30 – Σχολείο Γονέων (για γονείς εφήβων)
Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους Κότα (Chicken, Μικαέλ Γκοντέν, 2021), συζητάμε με τη Μαριαλένα Σπυροπούλου, Ψυχολόγο, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια και Συγγραφέα.
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί γύρω από τη σχέση με τα παιδιά του ίδιου και του άλλου φύλου, τη σχέση με τους γονείς, έτσι όπως διαφαίνεται μέσα από την ταινία και την επιρροή των γονιών σε αυτή τη δύσκολη ηλικία.
Κόστος: 15€
Συμμετέχοντες: 20

Κυριακή 10 Μαρτίου 12:00-13:30 – Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο για εφήβους 12+ 
Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους Κότα, οι συμμετέχοντες εξερευνούν, μέσα από βιωματικά παιχνίδια, τον φόβο της απόρριψης και την ανάγκη ένταξης και ταύτισης σε μία ομάδα συνομηλίκων. 
Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος
Κόστος: 15€
Συμμετέχοντες: 12

Σύνοψη ταινίας Κότα  
Ο 10χρονος Αντονίν έχει ραντεβού με τη Ζόχρα, ένα κορίτσι που του αρέσει πολύ. Εκείνη εμφανίζεται με τα δύο ξαδέλφια της. Τότε, τους προκαλούν να παίξουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι που περιλαμβάνει αμάξια και ιλιγγιώδη ταχύτητα.


Σαββατοκύριακο 6 & 7 Απριλίου

Το θέμα της οικογενειακής βίας και οι επιπτώσεις του στα παιδιά και τους εφήβους έχει απασχολήσει για δεκαετίες την ερευνητική κοινότητα: η θεωρία του κύκλου της βίας, οι στρατηγικές αντιμετώπισης που υιοθετούνται, το ενδεχόμενο ψυχικό τραύμα, αλλά και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μερικές από τις συνηθέστερες υπό μελέτη έννοιες. Πώς αναδεικνύεται το αναπόφευκτο «αποτύπωμα» του βιώματος της ενδο-οικογενειακής βίας στην καθημερινότητα ενός εφήβου, πώς «φωτίζεται» η πιθανότητα της διαφοροποίησής του και η υιοθέτηση μιας θέσης που δεν τον καθιστά συνεχιστή του κύκλου στον οποίο βρίσκεται.

Σάββατο 6 Απριλίου 17:00-18:30 – Σχολείο Γονέων (για γονείς εφήβων)
Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους Καμουφλάζ (Camouflage, Μπρεγκτ Φερχάγκεν, 2022), συζητάμε με την Κέλλυ Μωραΐτη, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις πτυχές που έχει αξία να καλλιεργηθούν και να αναδειχθούν στα παιδιά, προκειμένου να είναι σε θέση να ενδυναμωθούν και να δημιουργήσουν εναλλακτικές «απαντήσεις» στη βία, σε όποιο πλαίσιο και αν τη βιώνουν.
Κόστος: 15€
Συμμετέχοντες: 20

Κυριακή 7 Απριλίου 12:00-13:30 – Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο για εφήβους 12+ 
Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους Καμουφλάζ, οι συμμετέχοντες εξερευνούν, μέσα από βιωματικά παιχνίδια, πώς μπορούν να σπάσουν τον κύκλο της βίας και να διαλέξουν έναν άλλο δρόμο πιο κοντά στον εαυτό τους.    
Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Ψυχολόγος
Κόστος: 15€
Συμμετέχοντες: 12

Σύνοψη Ταινίας Καμουφλάζ  
Μια ιστορία για τις επιπτώσεις ενός μη ασφαλούς σπιτιού στη ζωή του 14χρονου Ντένις. Η συμπεριφορά του αλλάζει και η σχέση του με τη μαμα του και τους φίλους του είναι πλέον διαφορετική.


Σαββατοκύριακο 13 και 14 Απριλίου

Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους Στη Γωνία (Around The Corner, Μαρτίν Τουρκ, 2022) θα συζητήσουμε για τον εκφοβισμό, τη μικρή παραβατικότητα και τα αντίποινα. Το πώς δομείται μια φιλία, σε τι βάσεις, αλλά κυρίως για τη μοναξιά των εφήβων σε έναν κόσμο όπου αναδύεται και η μοναξιά των ενηλίκων.

Σάββατο 13 Απριλίου 17:00-18:30 – Σχολείο Γονέων (για γονείς εφήβων)
Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους Στη Γωνία, συζητάμε με τη Μαριαλένα Σπυροπούλου, Ψυχολόγο, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια και Συγγραφέα. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην ανάγκη σύνδεσης που αναδεικνύει τις βαθύτερες ελλείψεις αλλά και την «πείνα» των παιδιών για όσα συναισθηματικά στερούνται.
Κόστος: 15€
Συμμετέχοντες: 20

Κυριακή 14 Απριλίου 12:00-13:30 – Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο για εφήβους 12+ 
Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους Στη Γωνία, οι συμμετέχοντες εξερευνούν, μέσα από βιωματικά παιχνίδια, πώς στην ανάγκη μας να ανήκουμε κάπου μπορούμε να κάνουμε πράγματα για τα οποία μετανιώνουμε και πώς η παρορμητικότητα και η συναισθηματική φόρτιση μπορούν να μας οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις.  
Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Ψυχολόγος
Κόστος: 15€
Συμμετέχοντες: 12

Σύνοψη Ταινίας Στη Γωνία 
Ο 11χρονος Νεζ γίνεται μάρτυρας ενός επεισόδιου βίας κατά του μικρού Τιμ από συνομήλικα αγόρια.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: ΕΔΩ

You may also like