Είδαμε το “Top Gun: Maverick”…

… και μας απογείωσε!

               Μπορεί να μην καταφέραμε να πάμε να δούμε το sequel της επιτυχίας του 1986 στις πρώτες του μέρες προβολής …Όμως η ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτό ήρθε.

               Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά κι ας δούμε τι συμβαίνει…

               Ο (σμηναγός πλέον) Pete “Maverick” Mitchelll (Tom Cruise) υπηρετεί πλέον ως πιλότος δοκιμών για το Πολεμικό Ναυτικό. Όταν, όμως, μία δοκιμή για να επιτύχει ταχύτητες πέρα από εκείνη του ήχου πάει στραβά, φαίνεται πως η καριέρα του Maverickστο Πολεμικό Ναυτικό έληξε. Εντούτοις, αποφασίζεται ο Maverickνα επιστρέψει στο Top Gun και μάλιστα έπειτα από προτροπή του πλέον πτέραρχου Tom “Iceman” Kazansky (Val Kilmer). Στόχος είναι ο Maverick να προετοιμάσει μία ελίτ ομάδα πιλότων για μία αποστολή που σε πρώτη φάση φαίνεται δύσκολη, αν όχι ακατόρθωτη. Ο Maverick θα συμβιβαστεί με αυτήν την απόφαση, όχι όμως χωρίς ενδοιασμούς, καθώς μέλος της ομάδας είναι κι ο Bradley “Rooster” Bradshaw (Miles Teller), ο γιος του φίλου και συγκυβερνήτη του Maverick, Nick“Goose” Brandshaw…

               Αν είστε κάπως επιφυλακτικοί με τα sequels, θα το καταλάβω…

               Είναι γεγονός πως τα sequelsδεν είναι πάντα “γκανιάν”, καθώς πολλές φορές δεν προσφέρουν την έξαψη και τον ενθουσιασμό που πέτυχε η πρώτη ταινία – ελάχιστες φορές έχει γίνει αυτό.

               Ε, λοιπόν, το “Top Gun: Maverick” έρχεται να γίνει η εξαίρεση στον κανόνα.

               Είναι ίσως το μόνο sequel το οποίο μπορείς να παρακολουθήσεις άνετα ακόμη κι αν δεν έχει δει κάποιος την πρώτη ταινία. Το sequel του “Top Gun” είναι τόσο μεθοδικά δομημένο που επιτρέπει να παρακολουθήσεις την ιστορία του Maverick.O σκηνοθέτης Joseph Kosinski και οι σεναριογράφοι Peter Craig, Justin Marks, Ehren Kruger, Eric Warren Singer και Christopher McQuarrie καταφέρνουν να λύσουν απορίες του παρελθόντος…Πριν καν αυτές γεννηθούν στο μυαλό του θεατή. Παράλληλα, το team δημιουργεί μία συγκινητική ιστορία με επίκεντρο τους Maverick και Rooster . Κι είναι συγκινητική γιατί υπάρχουν τόσα που τους χωρίζουν αλλά και πολλά περισσότερα που τους ενώνουν. Κι ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως, ακόμη κι ενώ όλοι γνωρίζουν πως ο Maverick είναι ο αυθόρμητος αλλά ικανός πιλότος που φέρνει τα πάνω κάτω… Η ιστορία δε διστάζει να δώσει βήμα στη νέα γενιά πιλότων που ο Maverick καλείται να εκπαιδεύσει.

Φυσικά κερασάκι στην τούρτα είναι οι εντυπωσιακές σκηνές των πτήσεων και των αερομαχιών. Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας των εφέ γίνονται ακόμη πιο έντονες (όχι πως το πρώτο είχε τίποτα να ζηλέψει, για τα ‘80sτα εφέ ήταν παραπάνω από πρωτοπόρα). Α, σας είπα πως η ταινία μένει πιστή στο super soundtrack; Η Lady Gaga βάζει κι εκείνη τη δική της πινελιά σε αυτό. Απολαύστε λίγο…

             

The cast

  Βεβαίως, η ταινία, όπως και το 1986 βασίζεται σε ένα cast που ενώνει αρμονικά παρελθόν και παρόν. Ο Tom Cruise αναλαμβάνει με περηφάνια τον Maverick… Ενώ ο Miles Teller προσθέτει μία λαμπρή σκηνή στο βιογραφικό του (μα ίδιος ο Goose;;;). Προσωπικά, όμως, μου άρεσε η εμφάνιση του Val Kilmer που υποδύεται και πάλι τον Iceman παρά το γεγονός πως η υγεία του τον περιορίζει. Μάλιστα αξίζει να σημειώσουμε πως ο Tom Cruise ήταν εκείνος που επέμεινε να επανέλθει ο ηθοποιός για το ρόλο του Iceman… Έστω για όσο το επέτρεπε η υγεία του ηθοποιού.

               Με λίγα λόγια; Κάντε ό,τι μπορείτε για να απολαύσετε το “Top Gun: Maverick” όσο ακόμη προβάλλεται στις σκοτεινές αίθουσες. Σας εγγυώμαι πως θα σας αφήσει την ίδια γλυκιά γεύση που άφησε και σε μένα!

               Πρωταγωνιστούν: Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Val Kilmer, Monica Barbarro, κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like