ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ;

  Ένας από τους πιο κλασσικούς τρόπους που ίσως ανακαλύπτουμε αν έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη, είναι όταν νιώθουμε φούσκωμα, πόνο στη κοιλιά μας μετά από ένα καφέ σε συνδυασμό με γάλα. Προσωπικά, είναι αρκετές οι φορές όταν επιλέγω να πιώ αγελαδινό γάλα και όχι κάποιο φυτικό. Το αντιμετώπιζα αρκετές φορές παλιότερα, αλλά το επιβεβαίωσα όταν για πρώτη φορά μου διαμαρτυρήθηκε για το ίδιο πρόβλημα ο γιός μου, όταν έτρωγε καθημερινά το πρωινό του. Μετά από μια επίσκεψη σε ειδικό, ανακάλυψα μια κατηγορία διάφορων τροφών που επηρέαζαν την ηρεμία του εντέρου μου. Ας μάθουμε σεε ποιες τροφές μπορείς να συναντήσεις τη λακτόζη..

1. Αγελαδινό γάλα

Η λακτόζη είναι είδος σακχάρου, το οποίο υπάρχει φυσικά στο γάλα – στο αγελαδινό. Είναι φυσικό σάκχαρο και είναι πηγή ενέργειας, ιδιαίτερα σημαντική για τη βρεφική ηλικία. Καταλαβαίνουμε ότι έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη, όταν υπάρχει μείωση ή απώλεια του ενζύμου λακτάση από τον οργανισμό μας.τότε εμφανίζονται διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα όπως πόνος στη κοιλιά ή διάρροια.

2. Κεφίρ

Είναι από τα γαλακτοκομικά, είτε σε μορφή γάλακτος είτε σε γιαουρτιού, που έχουν υποστεί ζύμωση με ζωντανές καλλιέργειες γιαουρτιού και έτσι βοηθούν την καλύτερη πέψη. Σε ‘άτομα με δυσανεξία.

3. Τυριά

Σκληρά ή μαλακά τυριά μπορούν να καταναλωθούν άφοβα από άτομα με δυσανεξία, αφού δεν υπάρχει λακτόζη σε αυτά. Έτσι, τα βακτήρια λειτουργούν για να ζυμώσουν ένα μέρος της λακτόζης και να τη μετατρέψουν αργότερα σε γαλακτικό οξύ κατά τη διαδικασία ωρίμανσης. Με αποτέλεσμα να την αποβάλουν στη συνέχεια κατά τη διαδικασία στράγγισης.

Τι πρέπει να κάνουμε προληπτικά;

Φυσικά, απευθύνεστε σε γιατρό, αν για πολύ καιρό αισθάνεστε τέτοιου είδους συμπτώματα ώστε να αντιμετωπίσετε με την κατάλληλη μέθοδο για εσάς. Μια λύση είναι να σας συστήσει σκευάσματα με λακτάση, προκειμένου να αναπληρώσετε το ένζυμο που λείπει… Ωστε να μπορείτε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά. Επιπλέον, ίσως πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D για αποφυγή της οστεοπόρωσης, ιδίως εάν είστε γυναίκες.Μια συνήθεια που θα αρχίσετε σιγά σιγά είναι να συμβουλεύεστε τις ετικέτες των τροφίμων, καθώς η λακτόζη χρησιμοποιείται ως χημικό πρόσθετο στην παρασκευή πολλών τροφίμων και φαρμάκων.

Παρατηρείστε τον οργανισμό και το σώμα σας σε κάθε του κίνηση. Ο καλύτερος οδηγός ever…

Featured image: unsplash.com/@dslr_newb

You may also like