Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ!

Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι το κλειδί για την καλή υγεία.Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να επικεντρώνονται σε έναν τύπο άσκησης ή δραστηριότητας που τους αρέσει ή θεωρούν ότι επιλέγουν το πιο αποτελεσματικό. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι σημαντικό όλοι να συνδυάζουμε ασκήσεις αεροβικής, διατάσεων, ενδυνάμωσης και ισορροπίας. Το καθένα έχει διαφορετικά οφέλη. Η ποικιλία βοηθά στη μείωση της πλήξης και του κινδύνου τραυματισμού. Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, μπορείτε να βρείτε δραστηριότητες που ανταποκρίνονται στο επίπεδο φυσικής κατάστασης και τις ανάγκες σας! Ας δούμε τα οφέλη τους.

Αερόβια άσκηση

 Επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή σας. Είναι σημαντική για πολλές λειτουργίες του σώματος. Στοχεύστε να δραστηριοποιήστε σε 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης δραστηριότητας την εβδομάδα. Δοκιμάστε γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, τζόκινγκ, ποδηλασία, χορό ή μαθήματα όπως αεροβική.Εάν είστε πολύ κουρασμένοι για να ανεβείτε μια σκάλα, αυτό είναι μια καλή ένδειξη ότι χρειάζεστε περισσότερη αερόβια άσκηση για να βοηθήσετε στην κατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων σας και να πάρετε αρκετό αίμα στους μυς σας, για να τους βοηθήσετε να εργαστούν αποτελεσματικά.Η αερόβια άσκηση βοηθά επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην καύση σωματικού λίπους, στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στην ενίσχυση της διάθεσης και στην αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης.

Προπόνηση ενδυνάμωσης

Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε μυϊκή μάζα. Η τακτική προπόνηση ενδυνάμωσηςθα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο σίγουροι και ικανοί για καθημερινές εργασίες, όπως η μεταφορά ειδών παντοπωλείου, η κηπουρική και η ανύψωση βαρύτερων αντικειμένων γύρω από το σπίτι. Η προπόνηση ενδυνάμωσης θα σας βοηθήσει να σηκωθείτε από μιακαρέκλα, ή από το πάτωμα με ευκολία. Η ενίσχυση των μυών σας όχι μόνο σας κάνει πιο δυνατούς, αλλά επίσης διεγείρει την ανάπτυξη των οστών, μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, βοηθά στον έλεγχο του βάρους, βελτιώνει την ισορροπία και τη στάση του σώματος και μειώνει το άγχος και τον πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης και στις αρθρώσεις.

Διατάσεις

Οι διατάσεις σας βοηθούν στη διατήρηση της ευελιξίας. Συχνά το παραβλέπουμε αυτό στη νεολαία όταν οι μύες μας είναι πιο υγιείς. Αλλά η γήρανση οδηγεί σε απώλεια ευελιξίας στους μυς και τους τένοντες. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για μυϊκές κράμπες και πόνο, μυϊκή βλάβη, καταπόνηση, πόνο στις αρθρώσεις και πτώση. Όταν δυσκολεύεστε σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το σκύψιμο για να δέσετε τα παπούτσια σας, τότε σίγουρα χρειάζεστε λίγο περισσότερο τέντωμα των μυών σας.

Ασκήσεις ισορροπίας

Η βελτίωση της ισορροπίας σας κάνει να αισθάνεστε πιο σταθεροί στα πόδια σας και βοηθά στην πρόληψη των πτώσεων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μεγαλώνουμε, να διατηρούμε την ισορροπία μας. Πολλά γυμναστήρια προσφέρουν μαθήματα άσκησης με επίκεντρο την ισορροπία, όπως tai chi ή γιόγκα.

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή αργά – για να ξεκινήσετε αυτό το είδος άσκησης, ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι δεν έχετε προβλήματα ισορροπίας.

Photo credits: unsplash.com/@slelham

You may also like