ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΛ !!!

Το καλοκαίρι σηματοδοτεί την προσοχή μας για την διατήρηση τους! Είναι πολύτιμοι, απαραίτητοι και άμεσα λειτουργικοί. Εσείς πόση προσοχή δίνετε, ώστε να ισορροπούν στον οργανισμό σας, ειδικά αυτή την εποχή, που ιδρώνουμε περισσότερο λόγω ζέστης; Τι είναι όμως οι ηλεκτρολύτες; Κυριολεκτικά είναι ιχνοστοιχεία, τα οποία βρίσκονται στα υγρά του σώματος μας και ρυθμίζουν την κατανομή του νερού που χρειάζεται. Απώλεια ηλεκτρολυτών μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στο οργανισμό. Πώς συμβαίνει; Αν δεν τρώτε σωστά, αν ιδρώνετε πολύ ή ασκείστε έντονα κ.α. Ας ξεχωρίσουμε ποιοι είναι:

Ασβέστιο

Είναι απαραίτητο στη δημιουργία μυϊκών συσπάσεων, την αρτηριακή πίεση και την θρόμβωση του αίματος. Συγκεκριμένα, το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς, καθώς βοηθάει τους θρόμβους αίματος και τις μυϊκές καρδιακές συσπάσεις. Επομένως η επαρκής κατανάλωση αυτού, είναι ζωτικής σημασίας και δεν θα πρέπει να παραβλέπονται τα σημάδια που ίσως σχετίζονται με την έλλειψη ασβεστίου. Εκτός από τις τροφές που όλοι ξέρουμε όπως το γάλα ή το γιαούρτι που προσφέρουν ασβέστιο, υπάρχουν επίσης και σε άλλες όπως στο σολομό, την σαρδέλα, στα πορτοκάλια και στα φασόλια. Καταναλώνουμε με διαδοχική σειρά ώστε να μην δημιουργούνται ελλείψεις.

Κάλλιο

Πλούσιες τροφές σε κάλλιο ανατροφοδοτούν την καλή λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του νευρικού συστήματος. Μερικές τροφές που περιέχουν κάλλιο είναι το πεπόνι, τα κεράσια, τα σταφύλια, τα δαμάσκηνα, οτόνος, η σταφίδα, το κοτόπουλο κ.α. Αντιθέτως, υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια τα οποία παρουσιάζουν αυξημένο κάλιο, τα οποία παρουσιάζονται όταν υπάρχει δυσκολία στην κίνησητων άκρων, καθώς τα νευρικά σήματα δεν μεταδίδονται σωστά.

Νάτριο

Είναι απαραίτητο για την λειτουργία του νευρικού η του μυϊκού συστήματος και η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες συνέπειες. Το νάτριο βοηθά στην ισορροπία των υγρών στο σώμα. Αρκετές τροφές εμπεριέχουν αλάτι, αλλά λίγο επιπρόσθετη ποσότητα κάποιες φορές,  βοηθά να συντηρηθεί στον οργανισμό μας η ισορροπία τους καλοκαιρινούς μήνες. Με την ζέστη είναι πιο εύκολο να χάσουμε τους ηλεκτρολύτες μας.

Δώστε την ανάλογη προσοχή ώστε να αισθάνεστε δυνατοί και να διατηρείτε ισορροπία.

Featured image : unsplash.com/@nadineprimeau

You may also like