Κι όμως, ο σκύλος μας καταλαβαίνει όταν του λέμε “σ’ αγαπώ”!

Όσοι έχετε σκυλάκι γνωρίζετε εκείνη τη γλυκιά έκρηξη σεροτονίνης όταν σας υποδέχεται στο σπίτι. Και βέβαια ξέρουμε όλοι πόσο σημαντική είναι η επιρροή του σκύλου μας στη φυσική και πνευματική μας υγεία. Αυτήν την επιρροή, όμως, αποφάσισε να τη διερευνήσει περαιτέρω η βρετανική εταιρεία Canine Cottages, που εστιάζει στις pet friendly διακοπές.

               Εκπρόσωποι της εταιρείας απευθύνθηκαν σε ειδικούς στην ψυχολογία και ανάπτυξη συμπεριφοράς των σκύλων. Στόχος ήταν να “μεταφράσουν” αντιδράσεις των σκύλων που έχουμε συνδυάσει με χαρά, όπως το χοροπηδητό και το γλείψιμο. Με βάση το ρυθμό των καρδιακών παλμών σκύλων αλλά και των κηδεμόνων τους, οι ειδικοί κατέληξαν να εξηγήσουν τις αντιδράσεις των σκύλων σε ορισμένα σενάρια.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

               Το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα είναι πως όταν λέμε στο σκυλάκο μας πως τον αγαπάμε οι καρδιακοί του παλμοί αυξάνονται έως και 46%. Ναι, ναι, αυτές οι δύο λεξούλες μπορούν να κάνουν την καρδούλα του να “εκραγεί” από ευτυχία! Αντίστοιχα, όταν ο σκύλος μας είναι αγχωμένος ή ακόμη και θλιμμένος, μία αγκαλιά μας μπορεί να μειώσει τους παλμούς του κατά 22%, με αποτέλεσμα το ζώο να ηρεμεί και να νιώθει προστατευμένο. Όσο για εμάς; Ακόμη κι όταν συναντούμε τον τετράποδο φίλο μας γυρίζοντας στο σπίτι, οι παλμοί μας αυξάνονται κατά 10,4%.

               Εκτός αυτού, όμως, οι ειδικοί συμπεραίνουν πως ακόμη και συμπεριφορές του σκύλου μας που χαρακτηρίζουμε ως αταξίες (κυρίως όταν έχει μασουλήσει παπούτσια ή ρούχα μας), είναι εκδήλωση αγάπης. Το σκυλί σαφώς κι αντιλαμβάνεται την απουσία μας από το σπίτι, οπότε κι αναζητά αντικείμενα που έχουν τη μυρωδιά μας. Με το μασούλημα του εκάστοτε αντικειμένου, ο εγκέφαλός του απελευθερώνει ενδορφίνες κι άρα το ζώο χαλαρώνει έτσι. Οπότε μη βιαστείτε να τον μαλώσετε την επόμενη φορά που θα δείτε το φιλαράκι σας να μασουλάει το παπούτσι σας… δεν το κάνει από κακία!

               Με αφορμή αυτήν την έρευνα, η campaign manager των Canine Cottages, Shannon Keary, δηλώνει: “Είναι φανταστικό το ότι οι παλμοί του σκύλου μας αυξάνονται όταν του λέμε πως τον αγαπάμε, μια που αυτό μαρτυρά ενθουσιασμό κι ευτυχία”.

               Το να λέμε “σ’ αγαπώ” δε σηκώνει… τσιγκουνιές! Οπότε να το λέτε συχνά ΚΑΙ στο σκυλάκι σας!

               Πηγή: Bored Panda

Photo credits: @jamie452 (unsplash)

You may also like