ΚΑΛΕ: ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΟΥΠΕΡ ΛΑΧΑΝΙΚΟ

Συχνά αναγνωρίζεται ως υπερτραφή. Πίσω από τα τραχιά, σγουρά φύλλα του κρύβεται ένας θησαυρός με οφέλη για την υγεία που μπορούν να φέρουν επανάσταση στην καθημερινή σας ευεξία. Γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, αυτό το σταυρανθή λαχανικό είναι ο θρεπτικός σύμμαχος σας. Ένα μόνο φλιτζάνι ωμό λάχανο παρέχει πάνω από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για βιταμίνες Α, C και Κ, μαζί με σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος, ασβεστίου, μαγγανίου και καλίου. Ένα τόσο πλούσιο διατροφικό προφίλ κάνει το λάχανο έναν ισχυρό σύμμαχο της συνολικής υγείας και ζωτικότητας. Εσείς το έχετε συμπεριλάβει στο διατροφικό σας πρόγραμμα;

Ασπίδα

Τα αντιοξειδωτικά είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού έναντι του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, τα οποία εμπλέκονται στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Ενσωματώνοντας το στη διατροφή σας, μπορείτε να ενισχύσετε την άμυνα του σώματός σας και να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Ενισχυτικό για την υγεία των οστών

Το ασβέστιο είναι συχνά συνώνυμο με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά το λάχανο αυτό προσφέρει μια φυτική εναλλακτική για τη διατήρηση γερών και υγιών οστών. Εκτός από την περιεκτικότητά του σε ασβέστιο, το κατσαρό λάχανο είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στον μεταβολισμό των οστών και στην απορρόφηση του ασβεστίου. Με την τακτική κατανάλωση λάχανου, μπορείτε να υποστηρίξετε την οστική πυκνότητα και να μειώσετε τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Υποστήριξη όρασης και δέρματος

Η ζωντανή πράσινη απόχρωση του Kale δεν είναι μόνο οπτικά ελκυστική – είναι επίσης ενδεικτική της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτά τα καροτενοειδή είναι γνωστά για το ρόλο τους στην προαγωγή της υγείας των ματιών και στην προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο λάχανο μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της οξειδωτικής βλάβης στο δέρμα, προάγοντας τη νεανική επιδερμίδα και τη γενική υγεία του δέρματος.

Ευελιξία στην κουζίνα

Ενώ η διατροφική ικανότητα του kale είναι εντυπωσιακή, η ευελιξία του στην κουζίνα είναι εξίσου αξιοσημείωτη. Είτε το απολαμβάνετε ωμό σε σαλάτες, είτε σοταρισμένο ως συνοδευτικό, αναμεμειγμένο σε smoothies είτε ψημένο σε τραγανά πατατάκια, το λάχανο προσφέρεται για πολλές γαστρονομικές επιλογές. Η γεύση και η πλούσια υφή του το καθιστούν αγαπημένη επιλογή για εκείνους που θέλουν να αυξήσουν το θρεπτικό περιεχόμενο των γευμάτων τους.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα μελετήσετε το διάδρομο των λαχανικών , σκεφτείτε να προσθέσετε το κάλε στο καλάθι σας — να είστε σίγουρες/οι ότι το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει για αυτό.

Πηγή: thehealthycook.gr

Featured image: freepik.com/@rorozoa

You may also like