ΚΑΡΟΤΟ: ΤΟ ΙΔΑΝΙΚO ΛΑΧΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Ένας πολύ καλός τρόπος για να γεμίσεις με ενέργεια τον οργανισμό σου, ύστερα από μια προπόνηση, είναι να τον εφοδιάσεις με τις κατάλληλες βιταμίνες. Όμως μην βιαστείς, όσο κι αν πεινάς ή νιώθεις εξαντλημένος. Το σωστό είναι να αφήσεις λίγο χρόνο, ώστε να έχεις μια πιο ξεκάθαρη εικόνα τι είναι αυτό που θα σου χαρίσει περισσότερη ευεξία τις επόμενες ώρες. Τα λαχανικά είναι μια επιλογή που θα γεμίσουν τον οργανισμό με φυτικές ίνες, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να νιώσεις χορτάτη, χωρίς να αυξήσεις τον όγκο του γεύματος σου. Ας δούμε λοιπόν ποιο είναι αυτο που βρίσκεται στην κορυφή.

Καρότο

Τα καρότα είναι εποχιακό λαχανικό, όμως βρίσκεται παντού όλες τις περιόδους του χρόνου. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρότα ή περίπου 12 baby καρότα, παρέχουν 2γρ.φυτικές ίνες. Τα καρότα είναι γεμάτα β-καροτίνη, η οποία δίνει και το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα στο λαχανικό. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες Α, C, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, C, E, K, μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, και φώσφορο. Αυτό το λαχανικό αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες. Επίσης, η μέτρια κατανάλωση καρότων μπορεί να βοηθήσει την κυκλοφορία του αίματος και να μειώσει την πίεση. Γι’ αυτό, τα καρότα είναι εξαιρετικά για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Δεν περιέχουν καθόλου κορεσμένα λιπαρά ή χοληστερίνη, έχουν λίγες θερμίδες – μόνο 40 ανά 100 γραμμάρια. Γι’ αυτόν τον λόγο, αποτελούν καλή και υγιεινή επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή.

Τα πολλαπλά οφέλη

Τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών, όπως είναι η βιταμίνη Α, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του σώματος. Επιπροσθέτως, τα καρότα επιδρούν θετικά στην όραση, ειδικά στη βελτίωση της νυχτερινής όρασης. Ο λόγος είναι η β-καροτίνη και η βιταμίνη Α που βοηθούν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα να λειτουργούν σωστά.

Στον παρελθόν και σήμερα

Στο παρελθόν τα καρότα είχαν πολλά διαφορετικά χρώματα. Ανάλογα με την περιοχή και το χρώμα της γης όπου καλλιεργούνταν, ήταν λευκά, κίτρινα, ακόμα και πολύ σκούρα – σχεδόν μαύρα – μωβ. Είναι παράξενο να φανταστούμε το καρότο χωρίς το ωραίο πορτοκαλί του χρώμα. η ποικιλία πρωτοεμφανίστηκε στην Ολλανδία τον 17ο αιώνα. Όμως, δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από υβρίδια. Μια διασταύρωση που αναπτύχθηκε από ολλανδούς αγρότες, οι οποίοι ήθελαν να τιμήσουν τον βασιλικό Οίκο της Οράγγης. Ωστόσο, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, τα μωβ καρότα ήταν περισσότερο διαδεδομένα στο παρελθόν και καταναλώνονταν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος καρότου στην Ασία και στην Ευρώπη. Ωστόσο, σήμερα τα μωβ καρότα επιστρέφουν και χαρακτηρίζονται ακόμα και ως «υπερτροφή».

Τα μωβ καρότα και η απώλεια βάρους

Θα χαρείτε να μάθετε ότι τα μωβ καρότα έχουν λίγες θερμίδες. Δεν μειώνουν μόνο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά επίσης βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών

συστατικών λόγω των φυτικών ινών. Οι περισσότερες φυτικές ίνες στα μωβ καρότα είναι διαλυτές. Οι διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν νερό στο πεπτικό σύστημα, μετατρέποντάς το σε μια ουσία με μορφή τζελ. Σιγά-σιγά περνώντας από το έντερο η ουσία αυτή «μαζεύει» τις τοξίνες. Ένας καταπληκτικός τρόπος για να επωφεληθείτε από τα μωβ καρότα είναι να φτιάξετε ένα λαχταριστό smoothie μετά από μια προπόνηση και να αναπληρώσετε τις φυτικές ίνες που έχετε χάσει..

Πηγή: meygeia.gr

Photo credits: unsplash.com/@gabrielgurrola

You may also like