ΚΑΣΤΑΝΑ ΨΗΤΑ Ή ΒΡΑΣΤΑ;

Είναι αρκετές οι φορές, που περπατάμε στο κέντρο της πόλης και μυρίζουμε από κάποιον «καστανά» να ψήνει αυτό τον υπέροχο καρπό, με την μεγάλη διατροφική αξία.Τα κάστανα, είτε ψητά, είτε βραστά, έχουν πλούσια γεύση, αρκετές θερμίδες. Σε αντίθεση με τους άλλους ξηρούς καρπούς, έχουν λιγότερο λίπος, ενώ είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες. Συγκαταλέγεται στα superfoods, αφού περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη… Παρά το γεγονός ότι από διατροφικής άποψης, είναι παρόμοια με άλλες αμυλώδεις τροφές όπως η πατάτα ή το καλαμπόκι. Ας δούμε παρακάτω περισσότερα οφέλη που κάνουν τα κάστανα μη συγκρίσιμα.

Κύρια οφέλη

Αρχικά, είναι καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών, ενώ συγχρόνως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Τα 100 γραμμάρια κάστανα παρέχουν το 70% τηςσυνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Επίσης, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, αφού τα 100 γραμμάρια παρέχουν καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής(HDL). Επιπλέον, τα κάστανα περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο,μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο. Πράγματι έχουν υψηλή περιεκτικότητα και στις βιταμίνες τουσυμπλέγματος Β.  Επιπροσθέτως, τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη. Μπορεί η κατανάλωση τους να γίνεται ελεύθερα σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Περισσότερα οφέλη

Περιέχουν αντιοξειδωτικά και μέταλλα, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο, τα οποία βοηθούν στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων. Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών και μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς σας… Ενώ μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην βελτίωση της πέψης σας. Η καλή πηγή φυτικών ινών που περιέχουν, βοηθούν στην τακτική κίνηση του εντέρου και υποστηρίζουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο σας (μικροβίωμα). Τέλος, οι φυτικές ίνες στα κάστανα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, καθώς εξασφαλίζουν το σώμα να απορροφά αργά τα άμυλα. Έτσι, δεν επιτυγχάνεται η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι επικίνδυνο για άτομα με διαβήτη.

Τώρα αν επιλέξετε να είναι βραστά ή ψητά είναι θέμα της αρεσκείας σας – και οι δύο τρόποι είναι υπέροχοι.

Photo credits: unsplash.com/@rgaleriacom

You may also like