Little Black Dress

Είναι ένα ρούχο που καμία γυναίκα δεν μπορεί χωρίς αυτό, ακόμα και αν έχει δεκάδες φορέματα όταν δεν ξέρει τι να βάλει σε εκείνο θα στραφεί και θα την βγάλει ασπροπρόσωπη. Πολύ απλά γιατί κανένα άλλο χρώμα έκτος από το μαύρο δεν είναι τόσο ταιριαστό με οτιδήποτε άλλο και αν επιλέξουμε να το φορέσουμε. Μπορεί να περάσουν χρόνια ψάχνοντας για το ιδανικό μαύρο φόρεμα, όταν όμως το βρούμε είναι το ρούχο εκείνο που μας κάνει να νιώθουμε υπέροχα μέσα του, και αυτό γιατί εφαρμόζει καταπληκτικά και μας κάνει να δείχνουμε άψογες. Ανοίξτε την ντουλάπα σας και πείτε μου εσείς δεν έχετε ένα μικρό μαύρο φόρεμα;

Στη δεκαετία του 1920, μετά την Gabrielle Chanel (Coco) που “εισήγαγε” την δική της έκδοση για το μικρό μαύρο φόρεμα, η American Vogue προέβλεψε ότι θα γίνει «ένα είδος στολής για όλες τις σύγχρονες γυναίκες» και δεν έπεσε καθόλου έξω. Έξαλλου όποιο βιβλίο μόδας και να ανοίξετε ή όπου και να κοιτάξετε για τα ρούχα που πρέπει να έχει μία γυναίκα, φυσικά και θα είναι στη λίστα.

Εννέα δεκαετίες μετά, το “Μικρό Μαύρο Φόρεμα” είναι το αντικείμενο μιας νέας έκθεσης στο μουσείο SCAD Museum of Art στη Σαβάννα, της Τζόρτζια. Η έκθεση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2013.
Ο συντάκτης της Vogue, André Leon Talley, πήρε την έγκριση το φθινόπωρο του 2011 από το Savannah College of Art and Design και την πρόεδρο Paula Wallace για την έκθεση αυτή, στην οποία σκόπευε να παρουσιάσει 30 φορέματα. Η έκθεση επρόκειτο να ξεκινήσει την άνοιξη του 2012, αλλά η διαδικασία της επιμέλειας απεδείχθη ότι ήταν δυσκολότερη από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί. «Κάθε φορά που πήγαινα σε άλλη συλλογή ή προ-παρουσίαση συλλογής Lanvin ή Balenciaga, όλο και περισσότερα φορέματα συμπλήρωναν τη συλλογή» τονίζει ο Talley.

Τελικά, η έκθεση συμπεριλαμβάνει 150 “μικρά μαύρα φορέματα” συμπεριλαμβανομένων και μάλλινου της Chanel του 2006 που δώρισε στο SCAD MOA η πρώην διευθύντρια της Vogue, Anna Wintour. Ο Talley, επίσης, ήθελε να εφαρμοσει μια τεχνική της Diana Vreeland, η οποία χρησιμοποιείται για να έχει άρωμα η αίθουσα και ψεκάζεται μέσω του συστήματος εξαερισμού στο Met για να δημιουργείται ένα δελεαστικό περιβάλλον στις εκθέσεις μόδας… Το πιο δύσκολο μέρος; «Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν οι τοίχοι να έχουν τις κατάλληλες αποχρώσεις του κόκκινου για να τονιστούν τα φορέματα, η προετοιμασία διήρκεσε μήνες”.

Τέλος, περιόρισε την επιλογή του σε 72 φορέματα και περιλαμβάνει δημιουργίες των Yves Saint Laurent, Madame Grès, Givenchy, της Mimi Plange (μια σχεδιαστρια που ευνοείται από την Michelle Obama), Rodarte, και Cushnie et Ochs. Μπορείτε να δείτε το όλο δαντέλα φόρεμα της Lady Gaga του Tom Ford και ένα αντίγραφο του ενός αποκαλυπτικού Stella McCartney φορέματος που φορέθηκε ται από τη Rihanna το 2011 στο Costume Institute Gala.

Για τον Talley, τα κομμάτια της έκθεσης αποτελούν μια απόκλιση από το κλασσικό φόρρεμα που σχεδίασε Chanel, δηλαδή το «απλό αλλά κομψό περίβλημα, σε μαύρο crep de Chine, με μακριά στενά μανίκια, για να φοριέται με μια σειρά από λευκές πέρλες» όπως περιγράφεται από την Justine Picardie στη βιογραφία της «Coco Chanel: Ο μύθος και η Ζωή». «Τώρα αντιπροσωπεύει την ελευθερία, την απελευθέρωση, και την ατομικότητα».

Προφανώς ο Talley είναι ο απόλυτος γνώστης σε θέματα μόδας και ξέρει τι λέει. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει για να το φοράτε σε κάθε περίπτωση. Αλλωστε αυτός είναι ο ρόλος του! Εσείς το έχετε βρει; Γιατί εγώ ακόμα ψάχνω…

You may also like