Maskne: η νέα πρόκληση της επιδερμίδας έχει κι όνομα

Η επιδερμίδα του προσώπου μας είναι ήδη ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ακμή, ενώ συχνά πέφτει και “θύμα” εξάρσεων  λόγω άγχους – και το λέω από προσωπική πείρα. Σα να μην έφτανε αυτό, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε χώρους εργασίας και μέσα μαζικής μεταφοράς μόνο εντείνει τυχόν προϋπάρχοντα προβλήματα ακμής. Δε σας κρύβω πως μου λείπει το αποτέλεσμα που είχα πετύχει πριν από όλη αυτήν την περιπέτεια και τώρα ο πήχης των απαιτήσεων της επιδερμίδας μου φαίνεται να έχει ανέβει…

Πώς δημιουργείται η “maskne”, όπως την αποκαλούν πλέον οι Αμερικανοί δερματολόγοι;

               Θα μπορούσαμε να πούμε πως η ονομασία μιλά από μόνη της. Λόγω της πολύωρης χρήσης μάσκας κι εξαιτίας της τριβής, της πίεσης και της κατάστασης φραγμού που υπομένει η επιδερμίδα, η ακμή βρίσκει σχεδόν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί. Και βέβαια το πρόβλημα εντοπίζεται στα σημεία που καλύπτει η μάσκα (πηγούνι, μύτη και μάγουλα) αλλά και στα σημεία που αυτή εφάπτεται, όπως κάτω από τα μάτια.

               Ο συγκεκριμένος τύπος ακμής είναι ήδη γνωστός ως μηχανική ακμή ή “ακμή των αθλητών”, επειδή συνήθως εμφανίζεται σε αθλητές που φορούν κράνη, καπέλα ή άλλου είδους εξοπλισμό. Κατά την άσκηση αυξάνεται η εφίδρωση και παράγεται θερμότητα από το σώμα. Όταν, λοιπόν, αυτή η θερμότητα παγιδεύεται, σε συνδυασμό με την τριβή του εξοπλισμού πάνω στο δέρμα, αυξάνονται οι εξάρσεις της ακμής. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτή της μάσκας, εκτός από την τριβή που προκαλείται, οι πόροι φράζονται από τον ιδρώτα, τα έλαια της επιδερμίδας και (για εμάς τις γυναίκες) το makeup. Κατά την αναπνοή με τη μάσκα, οι υδρατμοί αυξάνουν την υγρασία που επίσης εγκλωβίζεται με τη μάσκα, με την υγρασία αυτή να δημιουργεί πρόσφορο έδαφος στην ανάπτυξη των βακτηρίων που εξαρχής προκαλούν την ακμή.

@Health

               Υπάρχει λύση;

               Το ιδανικό είναι σαφώς η πρόληψη. Αν χρησιμοποιούμε υφασμάτινη μάσκα, αυτή πρέπει να πλένεται σε καθημερινή βάση. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε χειρουργικές μάσκες, τότε καλό είναι να τις αλλάζουμε τακτικά ή έστω να την αφαιρούμε για λίγο όταν είμαστε μόνοι ώστε η επιδερμίδα να “αναπνεύσει”.

               Αν έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται η μηχανική ακμή, τότε πρέπει να αλλάξουμε κάπως τις συνήθειες της περιποίησης της επιδερμίδας μας στο σπίτι. Ο συνδυασμός της μάσκας καθαρισμού προσώπου, των απολεπιστικών, των toners και των καθαριστικών gels και σαπουνιών πιθανώς να απορρυθμίσουν τα προστατευτικά στρώματα της επιδερμίδας, κάνοντάς την ακόμη πιο ευάλωτη σε ερεθισμούς. Για όσο καιρό η μάσκα κρίνεται απαραίτητη, καλύτερο είναι να χρησιμοποιούμε ένα απαλό cleanser με σαλικυλικό οξύ για να απελευθερωθούν οι πόροι και για ενυδάτωση μετά τον καθαρισμό μία κρέμα με υαλουρονικό οξύ. Ακόμη, για να ενισχύσουμε τα στρώματα προστασίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cleansers κι ενυδατικές κρέμες που περιέχουν κεραμίδια (ceramides, μην μπερδευτείτε!), τα οποία μπορούν να προσφέρουν κι ανακούφιση από τους ερεθισμούς.

               Σαφώς κι αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας όπου αυτή ορίζεται κι όπου η διατήρηση αποστάσεων δεν είναι εφικτή, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μπορούμε να αφαιρούμε τη μάσκα όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Άλλωστε το χρειάζεται η επιδερμίδα μας, αλλά κι ο οργανισμός μας!

               Πηγή: Health

Photo credits: @enginakyurt (unsplash)

You may also like