ΜΑΘΕ ΝΑ  ΣΕ ΑΓΑΠΑΣ !

Η αγάπη για τον εαυτό σου σημαίνει ότι έχεις εκτίμηση και θετικό σεβασμό προς εσένα. Σχετίζεται στενά με την αυτοεκτίμηση και την αυτοσυμπόνια. Όταν έχεις μια ισχυρή αίσθηση της αγάπης για τον εαυτό σου, καταλαβαίνεις τη δική αξία σου και του συμπεριφέρεσαι καλύτερα.

Σε αντίθεση με τον ναρκισσισμό, που είναι η υπερβολική ασχολία με τον εαυτό μας, το να μάθεις να σε αγαπάς είναι ένα θετικό χαρακτηριστικό. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να έχεις καλή κατανόηση τόσο των δυνατών σημείων σου, όσο και των αδυναμιών σου. Ο ναρκισσισμός συνδέεται γενικά με κακή ψυχική υγεία.

Η αγάπη για τον εαυτό μας είναι κρίσιμη για τη συνολική μας ευημερία. Χωρίς να νιώθουμε θετικά για τον εαυτό μας, μπορεί να δυσκολευτούμε να βρούμε κίνητρο για οτιδήποτε στη ζωή μας. Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι χρειαζόμαστε αγάπη για τον εαυτό μας για να αναλάβουμε δράση, να ρισκάρουμε και να ανακαλύψουμε νέες ευκαιρίες.

Η αγάπη προς τον εαυτό μας βοηθά να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να μειώνουμε το άγχος και να προσπαθούμε για επιτυχία. Μας προστατεύει όμως και από αρνητικές σκέψεις, αυτο-σαμποτάζ και να πιέζουμε τον εαυτό μας υπερβολικά. Γιατί λοιπόν οφείλεις στον εαυτό σου αγάπη, σεβασμό και φροντίδα;

1. Χαμηλότερο στρες, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα

Όταν αισθανόμαστε άγχος, είναι γενικά επειδή δεν νιώθουμε ικανοί να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Όταν έχεις μια ισχυρή αίσθηση αγάπης για τον εαυτό σου, μπορείς  να αντιμετωπίσεις  καλύτερα τις προκλήσεις. Όταν νιώθουμε καλά, όμως, είναι συνήθως πιο εύκολο για εμάς να λύσουμε το πρόβλημα.

Όταν σε αγαπάς, μπορείς  να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις ως προσωρινές αναποδιές  ή ακόμα και ως ευκαιρίες για ανάπτυξη. Αυτή η στάση μας βοηθά να γίνουμε πιο ανθεκτικοί.

2. Προθυμία να πάρεις ρίσκα

Όταν είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε ρίσκα, το κάνουμε επειδή έχουμε πίστη στον εαυτό μας. Γνωρίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να χειριστούμε τα πάντα. Η ανάληψη ρίσκου δεν είναι απλώς να κάνεις κάτι που φαίνεται διασκεδαστικό. Είναι επίσης να δώσεις στον εαυτό σου την καλύτερη δυνατή ευκαιρία να πετύχεις. Δεν θα φτάσουμε μακριά στη ζωή παραμένοντας στις ζώνες άνεσής μας.

3. Ενσυναίσθηση

Όταν είμαστε σε θέση να δούμε τον εαυτό μας – και να αποδεχθούμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μας – με συμπόνια και εκτίμηση, μπορούμε επίσης να έχουμε συμπόνια για τους άλλους. Επίσης, η ενσυναίσθηση δημιουργεί μια ισχυρότερη σύνδεση και μια αίσθηση του ανήκειν.

Μ.Ε.

Featured image: freepik.com/@ansiia

You may also like