Million Women Study

από τον Νίκο ΜαραβέγιαΠαθολόγο*

Το κάπνισμα είναι ο σπουδαιότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου γιά την συνολική θνησιμότητα στις Δυτικές κοινωνίες,αλλά μέχρις τώρα δεν ήταν γνωστό αν οι επιπτώσεις του διέφεραν ανάλογα το φύλο.

Τον Οκτώβριο, στο Lancet δημοσιεύτηκε μελέτη που δείχνει ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών συμβαμάτων στις καπνίστριες είναι υψηλότερος από ότι στούς καπνιστές. Ακολούθησε (27/10) δημοσίευση στην ίδια ηλεκτρονική έκδοση που αφορούσε 1.180.000 γυναίκες κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου (52% μη καπνίστριες, 28% πρώην καπνίστριες και 22% καπνίστριες), με μέσο όρο ηλικίας 55 έτη και μέσο όρο παρακολούθησης 12 έτη.

Διαπιστώθηκαν τα εξής εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα:
α) Η απόλυτη διαφορά στη διάρκεια ζωής μη καπνιστριών και καπνιστριών ήταν 11 χρόνια’ ΟΙ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΡΙΕΣ ΕΖΗΣΑΝ ΕΝΤΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΠΝΙΣΤΡΙΕΣ!!! Υπήρχε γραμμική συσχέτιση αριθμού τσιγάρων/24ωρο και κινδύνου θανάτου, αλλά και οι καπνίστριες μέχρις 10 τσιγάρα/24ωρο είχαν 2πλάσιο κίνδυνο θανάτου από τις μη καπνίστριες.

β) Οσον ενωρίτερα η έναρξη της καπνιστικής συνήθειας, τόσον περισσότερο αυξανόταν ο κίνδυνος θανάτου.

γ) Η αιτία θανάτου ήταν νόσος συνδεδεμένη με το κάπνισμα, κατ’εξοχήν ο καρ κίνος πνεύμονος (21πλάσιος κίνδυνος) και χρόνιες καρδιοπάθειες, χρόνιες πνευμονοπάθειες,αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

δ) Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, δεν τον επαναφέρει όμως στα επίπεδα των μη καπνιστριών.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η επιβαλλόμενη αντικαπνιστική πολιτική των υπεύθυνων κρατικών υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να στοχεύει ιδιαίτερα τις γυναίκες και μάλιστα τις έφηβες και νέες ενήλικες.

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

You may also like