Όλοι έχουμε ακούσει για την οδηγία (;) πως πρέπει να κάνουμε 10000 βήματα τη μέρα για να επιτύχουμε τους fitness στόχους μας. Αλλά πώς προέκυψε; Και πόσο ρεαλιστική είναι; Ας μάθουμε μερικά πράγματα για αυτήν!
Αυτό το fitness trend είναι πιο παλιό από όσο θα πίστευε κανείς, ξεκίνησε από την Ιαπωνία της δεκαετία του ’60, και στην ουσία ήταν μέρος μία διαφημιστικής καμπάνιας για έναν… βηματομετρητή, το Manpo-Kei, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Το όνομα “ακουγόταν καλά”, ενώ κι ο αριθμός 10000 είναι ολικός, πράγμα σημαντικό για τη γιαπωνέζικη κουλτούρα.
Αν κι από τότε υπήρχαν έρευνες που συνέδεαν την επαρκή σωματική άσκηση με οφέλη στην υγεία, δεν υπήρχε καμία που να υποστηρίζει πως αυτά τα 10000 βήματα είναι “κλειδί”. Για την ακρίβεια, η θεωρεία “τεστάρεται” τα τελευταία χρόνια.

Τι λένε οι έρευνες;
Σε μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, ηλικιωμένες γυναίκες που έκαναν 4400 βήματα τη μέρα διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου κατά 41%, ενώ το ρίσκο μειωνόταν ακόμη περισσότερο για τους συμμετέχοντες που έκαναν 7500 βήματα.
Εν κατακλείδι, όσο περισσότερα βήματα κάνει κάποιος μέσα στη μέρα τόσο μεγαλύτερα τα μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία. Πρώτον γιατί διατηρείται κι εξισορροπείται η λειτουργία των οστών, του μυών και του κυκλοφορικού και δεύτερον γιατί πολύ απλά καθόμαστε λιγότερο. Ως γνωστόν, η καθιστική ζωή μπορεί να επηρεάσεις τις αρθρώσεις, το κυκλοφορικό αλλά και το μεταβολισμό.
Εντούτοις, δεν υπάρχει “μαγικός αριθμός” για τα βήματα που πρέπει να κάνουμε μέσα στη μέρα. Οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από τη μηδενική. Άλλωστε, γι’ αυτό και το περπάτημα είναι η πιο δημοφιλής (έστω και basic) γυμναστική: γιατί κινητοποιούμαστε χωρίς να καταπονούμε το σώμα μας, ειδικά όταν αυτό δεν είναι έτοιμο για πιο εξελιγμένες και συγκεκριμένες ασκήσεις ή μορφές γυμναστικής. Ακόμη, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σε ό,τι αφορά τους στόχους μας. Αν σκεφτόμαστε να “εκτοξεύσουμε” ξαφνικά τον αριθμό των βημάτων μας στα 10000 χωρίς προηγούμενη εμπειρία ή εξοικείωση, τότε αναπόφευκτα οποιοσδήποτε fitness στόχος θα μας μοιάζει με άθλο.
Το καλό επίσης είναι πως μπορούμε να ενσωματώσουμε το περπάτημα σε κάθε δραστηριότητά μας μέσα στη μέρα. Για παράδειγμα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ασύρματα ακουστικά όταν μιλάμε στο τηλέφωνο για να περπατάμε ενώ μιλάμε μέσα στο σπίτι, να διανύσουμε όλους τους διαδρόμους στο σούπερ μάρκετ (ακόμη κι αν δε χρειαζόμαστε τίποτα από κάποιους) ή να παρκάρουμε λίγο πιο μακριά. Και βεβαίως δεν ξεχνάμε να σηκωνόμαστε κάθε μία ώρα για να κάνουμε μερικά βήματα, ειδικά αν η δουλειά μας μας θέλει καθισμένους σε μία καρέκλα (αλλά και για να μην “κολλήσουμε” την τηλεόραση).
Με λίγα λόγια; Όσο ιδανικός κι αν ακούγεται ο αριθμός των 10000, δεν ξεχνάμε να ακούμε το σώμα μας αλλά και να του επιτρέπουμε να προσαρμοστεί.
Πηγή: Mayo Clinic
Featured image: unsplash.com/@gettyimages