Mother’s Day Movie Night: The Blind Side

Δεύτερη Κυριακή του Μαΐου και σήμερα γιορτάζει το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή όλων μας. Η Μητέρα. Πάντα έτοιμη να μας αγκαλιάσει είτε όταν είμαστε ευτυχισμένοι είτε όταν φοβόμαστε… Η μητέρα δίνει παραπάνω από τα πάντα ώστε να μας κάνει να νιώσουμε ασφαλείς. Απόψε, λοιπόν, θυμόμαστε μία ταινία που αφηγείται την πραγματική ιστορία μίας γυναίκας που έγινε μητέρα για κάποιον που είχε ανάγκη αυτή τη φιγούρα στη ζωή του.

                Ο Michael “Big Mike” Oher (Quinton Aaron) είναι ένας φιλήσυχος “γίγαντας” που στα δεκαεπτά του έχει ήδη περάσει από πολλές ανάδοχες οικογένειες… Καθώς από νεαρή ηλικία οι αρχές τον απομάκρυναν από την τοξικομανή μητέρα του. Παρά τη φτωχή του εκπαίδευση, η καλοσύνη των άλλων του επέτρεψε να μπει σε ένα καλό σχολείο του Tennessee. Περισσότερο, όμως, τον απασχολεί η επιβίωσή του. Μία βροχερή βραδιά η Leigh Anne Tuhoy (Sandra Bullock) θα του προσφέρει καταφύγιο. Μέρα με τη μέρα, η γυναίκα θα νιώσει την επιθυμία να βοηθήσει ακόμη περισσότερο τον 17χρονο Michael, με αποτέλεσμα να γίνεται ανεπίσημα μέλος της οικογένειας Tuhoy. Ο δεσμός που αναπτύσσει ο Michael με τους Tuhoy κι ειδικά με τη Leigh Anne θα του μάθει το σημαντικότερο κανόνα του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Πάντα προστατεύουμε τους δικούς μας…

               Η ταινία “Μια Σχέση Στοργής” βασίζεται στο βιβλίο του Michael Lewis “The Blind Side: Evolution Of A Game”. Ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία του Michael Oher, ενός άπορου παιδιού που έγινε ένας από τους διασημότερους παίκτες του αμερικάνικου ποδοσφαίρου χάρη στη φροντίδα και τη στήριξη της Leigh Anne Tuhoy. Το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο John Lee Hancock, ο οποίος αναλαμβάνει και την σκηνοθεσία της.

Οι κριτικές

               Η ταινία δέχθηκε κάποιες κριτικές τύπου “white washing” . Δηλαδή, πόσο υποτακτικός απεικονίζεται ο Oher στο “λευκό” κόσμο της Leigh Anneκαι πόσο τονίζεται πως ο “καλός λευκός σώζει το καημένο έγχρωμο παιδάκι”. Το “The Blind Side” θεωρήθηκε από πολλούς (λογικούς) κριτικούς και σινεφίλ μία εκπληκτικά τρυφερή ταινία που τιμά την έννοια της αλληλεγγύης και πώς αυτή μπορεί να αποδώσει καρπούς. Ο ίδιος ο Oher δεν κρύβει πως του άρεσε πώς παρουσιάστηκε ο χαρακτήρας του, παρά τις όποιες δημιουργικές ελευθερίες. Από την αρχή της ταινίας το μόνο που επιθυμεί ο θεατής είναι να χαμογελάσει έστω και λίγο η τύχη στο νεαρό Michael. Κι η τύχη του χαρίζει ένα αλαβάστρινο κι εγκάρδιο χαμόγελο με τη μορφή της Leigh Anne.

Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να αντλήσει από το βιβλίο του Lewis και την ιστορία του Oher την ανθρωπιά που (πολλές φορές) νιώθουμε πως έχει χαθεί. Μας αποδεικνύει πως όχι μόνο ζει, αλλά αν την καλλιεργήσουμε βασιλεύει. Η αλληλεπίδραση του Michael με την οικογένεια Tuhoy κάνει το θεατή να σκάει χαμόγελα ελπίδας. Πως ο κόσμος μας έχει ελπίδες να γίνει καλύτερος, πολύ απλά αν αρχίσουμε να νοιαζόμαστε λίγο παραπάνω για το τι συμβαίνει γύρω μας. Αυτός ο χείμαρρος συναισθημάτων που προκαλείται στο θεατή έφερε πιο κοντά την ταινία στο Oscar Καλύτερης Ταινίας, χάνοντας τελικά από το “The Hurt Locker”. Seriously, εκείνη τη χρονιά τραβούσα τα μαλλιά μου για τουλάχιστον τα μισά βραβεία!

Η πετυχημένη επιλογή του cast

               Ωστόσο, η ταινία παραμένει μία αγαπημένη επιλογή για πολλούς, χάρη και στο cast που επέλεξε ο Hancock. Ο Quinton Aaron αφομοιώνει απόλυτα την καλοκάγαθη περσόνα του Michael Oher. Σε κάνει να θέλεις να του κάνεις μία μεγάλη αγκαλιά. Ή, για να είμαστε ακριβείς, να τον αφήσεις να σε αγκαλιάσει εκείνος… Μόνο και μόνο για να του αποδείξεις πως όλα θα πάνε καλά. Ο Tim McGraw υποστηρίζει ιδανικά τη Sandra Bullock ως Sean, ο οποίος δε διστάζει να υποστηρίξει την πεισματάρα σύζυγό σε ό,τι εκείνη βάλει κατά νου. Η Kathy Bates είναι η ευχάριστη έκπληξη που συνδράμει κι αυτή στην καθοριστική εξέλιξη του Michael ως η καθηγήτριά του.

Και βεβαίως, η ίδια η Bullock, έχοντας προηγουμένως έρθει σε επαφή με την ίδια της Leigh Anne Tuhoy, αντικατοπτρίζει πλήρως το μεγαλείο της ψυχής εκείνης της γυναίκας από τον αμερικάνικο νότο που είδα κάτι παραπάνω στο Michael από ό,τι έβλεπαν ακόμη κι οι δάσκαλοί του. Η ηθοποιός για την ερμηνεία της κέρδισε το Oscar Α΄ Γυναικείου Ρόλου. Ήταν από τις λίγες κατηγορίες όπου συμφώνησα με το παραπάνω για την επιλογή της Ακαδημίας.

               Με λίγα λόγια; Επέλεξα αυτήν την ταινία γι’ απόψε, γιατί είναι το τέλειο παράδειγμα πως της μητρικής αγάπης που δεν κοιτά δεσμούς αίματος. Σας εύχομαι να απολαύσετε να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Sandra Bullock, Quinton Aaron, Tim Mc GRaw, Lily Collins, Kathy Bates κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like