Our Sunday Netflix pick: Batman

Βράδυ Κυριακής έφτασε και είναι η ώρα που χαλαρώνουμε από μία γεμάτη εβδομάδα και τις μικρές μας αποδράσεις στις κοντινές παραλίες! Για τους δε φίλους που ετοιμάζονται για τις διακοπές τους, η  βραδιά είναι ιδανική για μία τελευταία γεύση πόλης πριν την εκδρομή τους!

               Αυτό το διάστημα με έπιασε μία νοσταλγία για το Σκοτεινό Ιππότη. Έτσι αποφάσισα να κάνω ένα rerun της σειρά “Gotham”. Όμως επίσης θυμήθηκα μία ταινία με το δημοφιλή ήρωα που την περίοδο που βγήκε ήταν στις κορυφαίες επιλογές του super hero genre…

               Η Gotham City ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200α της “γενέθλια”, όμως το έγκλημα είναι μία πληγή που μολύνεται συνεχώς. Παρά τις προσπάθειες του νόμου, μόνο ένας φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα κι αυτά αντικρουόμενα…Καθώς κανείς δεν ξέρει ούτε ποιος είναι ο μυστηριώδης Άνθρωπος – Νυχτερίδα ούτε που αποσκοπεί. Και βεβαίως κανείς δε φαντάζεται πως ο εκατομμυριούχος Bruce Wayne (Michael Keaton) είναι ο vigilante που δεν αφήνει κακοποιό σε χλωρό κλαρί. Η Gotham, λοιπόν, θα βρεθεί υπό την απειλή του Joker (Jack Nicholson). Πρόκειται για έναν ψυχοπαθή πρώην υπαρχηγοό της Μαφίας που είναι αποφασισμένος να φέρει το χάος στην πόλη. Η εμφάνιση του Joker είναι εκείνη που θα δώσει και την απάντηση στο ερώτημα: “Είναι τελικά ο Batman φίλος ή εχθρός μας;”.

               Οι σεναριογράφοι Sam Hamm και Warren Skaaren εμπνέονται από το διάσημο χαρακτήρα της DC. Παραδίδουν την ιστορία τους στα ικανά χέρια του εκκεντρικού Tim Burton που μας χάρισε μεταξύ άλλων αριστουργήματα όπως το “Big Fish” και τον πιο πρόσφατο “Dumbo”.

               Κάπως cult, αλλά αγαπάμε το cult του Burton!

               Προτού μπείτε στη διαδικασία της σύγκρισης της ταινίας του 1989 με (παράδειγμα) την τριλογία του Christopher Nolan ή τον Batman του Zack Snyder, θα σας συστήσω να μην κάνετε καν τον κόπο. Ναι, οι τελευταίες εκδοχές του Σκοτεινού Ιππότη ήταν πιο δραστήριες και αρκετά πιο σκοτεινές σε ό,τι αφορά πλοκή αλλά και ανάπτυξη των χαρακτήρων. Ωστόσο, ο Burton διατηρεί την εσάνς των comics. Καταφέρνει να καλλιεργήσει την αίσθηση ενός “havoc circus”…Όπως άλλωστε θα περιμέναμε από τη νέμεση του Batman. Και μπορεί ο σκηνοθέτης να επικεντρώθηκε φανερά στον κακό του παρά στον κεντρικό χαρακτήρα…Παρ’ όλα αυτά ίσως αυτό είναι που βοηθά να αντιληφθεί ο θεατής την εκρηκτική συνύπαρξη του Batman με τον Joker στην ιστορία των comics.

Με λίγα λόγια, για τους νοσταλγούς των ‘80s, ο “Batman” του Burton είναι μία αξιοπρεπής μεταφορά των περιπετειών του Ανθρώπου – Νυχτερίδας. Προθέτουμε στη συνταγή και την εξαιρετική μουσική του Danny Elfman και τα τραγούδια του αείμνηστου Prince…Κι έχουμε μία εξαιρετική επιλογή για το βράδυ της Κυριακής!

Όταν ο Villain της υπόθεσης είναι ο Jack Nicholson…

               Εξίσου εκρηκτική όμως είναι κι η αλληλεπίδραση των ηθοποιών που ενσαρκώνουν τους δύο αντιπάλους. Ο Michael Keaton είναι πλέον αναγνωρισμένα από τους πιο αγαπητούς κινηματογραφικούς “Bruce Wayne/Batman” (sorry George Clooney, but…!). Θα χαρούμε να τον δούμε να αναλαμβάνει ξανά το ρόλο στην επερχόμενη ταινία “The Flash”. Εντούτοις, τα φώτα πέφτουν δικαιωματικά στον Jack Nicholson. Όπως και να το κάνουμε, το σαρδόνιο χαμόγελο του ηθοποιού θα μπορούσε να ήταν το μοναδικό εισιτήριό του στην απόκτηση του ρόλου, αλλά δεν αρκέστηκε σ’ αυτό. Ο Nicholson κατάφερε να ενσωματώσει σε ένα μόλις “πακέτο” την παράνοια αλλά και την ιδιοφυία του Joker… Κάνοντας τον έναν από τους πιο δημοφιλείς κινηματογραφικούς villains της ιστορίας του σινεμά.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να άπολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger, Robert Wuhl, Pat Hingle, κ.α.

Photo credits: IMDb

You may also like