Πείτε ΟΧΙ στο botox για τους σωστούς λόγους…

47e39d33a242e12ddd11fdc9bfecee4f«Πιστεύω ότι το botox είναι μία στρατηγική που θα αποδειχθεί λάθος κάποια στιγμή» λέει στο Marie Claire ο διάσημος Αμερικανός δερματολόγος Νίκολας Πέρικον, εμπνευστής του προγράμματος αντιγήρανσης «Νο-tox».

«Καθώς ακινητοποιεί τους μυς, αυτοί ενδέχεται μακροχρόνια να ατροφήσουν. Αυτό όμως δεν είναι καλό γιατί καθώς μεγαλώνουμε έχουμε ανάγκη από τη μυϊκή μάζα για να εξασφαλίζουμε όγκο στο πρόσωπο. Οι μυς που έχουν ατροφήσει δεν μπορούν να καλύψουν αυτή την ανάγκη. Ενώ λοιπόν πρόκειται για μία γρήγορη λύση με θεαματικά αποτελέσματα, στο μακροχρόνιο διάστημα ίσως να μην είναι ωφέλιμη».

Ο Στήβ Φάλεκ, πλαστικός χειρουργός στη Νέα Υόρκη, εξηγεί πως το μπότοξ δεν είναι σωστό να γίνεται σε όλες τις ρυτίδες και τις διαχωρίζει σε οριζόντιες και κάθετες. «Συνήθως οι κάθετες ρυτίδες, αυτές που δημιουργούνται από την υποχώρηση των όγκων, είναι εκείνες που ευθύνονται για την εικόνα της γήρανσης. Σε αυτές μπορούμε να κάνουμε ενέσεις, όμως τις οριζόντιες πρέπει να τις διαφυλάξουμε».

«Ειδικότερα στο μέτωπο οι μεγάλες δόσεις μπορούν να αλλοιώσουν την έκφραση. Ο μετωπιαίος μυς είναι αυτός που ανασηκώνει τα φρύδια όταν εκφραζόμαστε. Αν εγχύσουμε μεγάλες ποσότητες αλαντικής τοξίνης, τότε θα τον παραλύσουμε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Πιθανόν να πέσουν τα φρύδια και το πρόσωπο να πάρει μία έκφραση λύπης».

Οι κίνδυνοι
Το αμερικάνικο FDA έχει δώσει την έγκρισή του για τη χρήση του μπότοξ για αισθητικούς σκοπούς. Ωστόσο, πρέπει κι εμείς να είμαστε προσεκτικές: Όταν η εφαρμογή του γίνεται από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, εκτός της πλαστικής χειρουργικής και της δερματολογίας, όταν διατίθεται σε χώρους που δεν είναι ιατρεία (σπίτια, γυμναστήρια ή αισθητικά κέντρα), η χρήση είναι ανεξέλεγκτη. «Το μπότοξ πρέπει να εφαρμόζεται από ειδικευμένο γιατρό σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο» λέει η δερματολόγος Έλα Τουμπς, στέλεχος του FDA.

kylie-botoxΠότε δεν πρέπει να κάνετε μπότοξ
· Αν είστε έγκυος, αν υπάρχει περίπτωση να είστε έγκυος ή αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος μέσα στους επόμενους μήνες. Επίσης, αν θηλάζετε.
· Αν παίρνετε αντιβιοτικά, φάρμακα που ρυθμίζουν τη λειτουργία της καρδιάς ή άλλα φάρμακα για ασθένειες όπως η νόσος του αλτσχάιμερ και η μυασθένεια.
· Αν υποφέρετε από νευρολογικές διαταραχές όπως νόσος του αλτσχάϊμερ, μυασθένεια ή σύνδρομο Λέμπερτ-Ίτον.
· Η Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας εξέδωσε προειδοποίηση για την αποφυγή των botox-party , ειδικά αυτών στα οποία σερβίρονται αλκοολούχα ποτά. “Καθώς το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να κάνει το αίμα πιο λεπτό, αυξάνει τον κίνδυνο για μώλωπες. Αν τυχόν δημιουργηθούν μώλωπες, επιμηκύνει τη διάρκειά τους” λέει ο δερματολόγος Μπέντζαμιν Μπάρανκιν από το Τορόντο του Καναδά.

 

Πηγή: εδώ

You may also like