ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΩΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΣΟΥ

Πόσοι από εμάς θέλουμε ένα φλιτζάνι καφέ μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι; Και ας είμαστε ειλικρινείς, ο μόνος λόγος που περιμένουμε τόσο πολύ είναι επειδή οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αναπτύξει έναν τρόπο για να πίνουμε καφέ στον ύπνο μας!

Ωστόσο, ένας εσπρέσο στις 8 το πρωί μπορεί να μην είναι η λύση για να διώξετε την υπνηλία. Αντί να απενεργοποιήσετε το ξυπνητήρι με το ένα χέρι και να πιάσετε το μπρίκι με το άλλο, ίσως είναι καλύτερο να περιμένετε τουλάχιστον μια ώρα πριν πιείτε κάτι που περιέχει καφεΐνη.

Όχι, δεν το λέμε μόνο για να σας καταστρέψουμε τη μέρα. Προσαρμόζοντας την πρόσληψη καφεΐνης γύρω από τις φυσικές διακυμάνσεις του κύκλου της κορτιζόλης σας, ίσως μπορέσετε να υπερφορτίσετε τα πρωινά σας και να αποφύγετε να αποκτήσετε την ανοσία στην καφεΐνη. Διαβάστε παρακάτω γιατί δεν πρέπει να πίνετε καφέ μόλις ξυπνήσετε!

 Γιατί δεν πρέπει να ξεκινάτε τη μέρα σας με καφέ;

Ουσιαστικά, δεν πρέπει να πίνετε καφέ πρωί πρωί γιατί η πρόσληψη καφεΐνης θα συγκρουστεί με το υψηλό σημείο του κύκλου της κορτιζόλης σας. Ας το αναλύσουμε: η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που μας βοηθά να ξυπνήσουμε και να παραμείνουμε ξύπνιοι. Τα επίπεδα κορτιζόλης ακολουθούν ένα μοτίβο, αυξάνονται τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι να κορυφωθούν γύρω στις 8 π.μ., πριν μειωθούν αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας, φτάνοντας στα χαμηλά επίπεδα γύρω στα μεσάνυχτα.

Η καφεΐνη, φυσικά, μας βοηθά επίσης να νιώθουμε ξύπνιοι, γι’ αυτό και πολλοί από εμάς πίνουμε καφέ το πρωί. Ωστόσο, αυτές τις πρώτες ώρες αφύπνισης που τα επίπεδα κορτιζόλης μας είναι στα υψηλότερα επίπεδα. Έτσι, δίνετε στο σώμα σας μια διπλή ώθηση που πιθανότατα δεν θα αξιοποιήσει στο έπακρο. Και όταν τα αποτελέσματα και των δύο εξαφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες, μπορεί να αισθάνεστε άγχος.

Επιπλέον, ο συνδυασμός αυξημένης κορτιζόλης με έναν δυνατό καφέ μπορεί τελικά να μειώσει την ικανότητά σας να αισθάνεστε τα οφέλη αφύπνισης και των δύο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων καφεΐνης μπορεί να μειώσει τη διέγερση της κορτιζόλης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα λάβετε τόσο μεγάλη δόση το πρωί. Και η έρευνα δείχνει επίσης ότι μπορείτε επίσης να γίνετε ανεκτικοί στην καφεΐνη.

Λοιπόν, πότε είναι η σωστή ώρα για τον πρωινό καφέ;

Γύρω στις 10 π.μ., τα επίπεδα κορτιζόλης μας αρχίζουν να πέφτουν αρκετά σημαντικά. Αυτή είναι η στιγμή για να φτάσετε απολαύσετε τον πρωινό καφέ.   Στη συνέχεια, προσπαθήστε να αν πίνετε και δεύτερο καφέ, να τον απολαύσετε γύρω στις δύο ή τρεις το μεσημέρι… Ετσι ώστε η κορτιζόλη να μειωθεί και να συσσωρευτεί αδενοσίνη που προκαλεί υπνηλία. Αν θέλετε να γεμίσετε πραγματικά τα πρωινά σας, δώστε προσοχή στο πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στον καφέ.

M.E.

Featured image: pexels.com/@karolina-grabowska

You may also like