ΠΩΣ Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Μέσα από την αυτογνωσία μαθαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας, τι άτομο είμαστε και κατανοούμε συνειδητά τον χαρακτήρα, τα συναισθήματά μας, τα κίνητρα που έχουμε και τις επιθυμίες μας. Με άλλα λόγια, η αυτογνωσία είναι σαν να αποφασίζεις να «γίνεσαι αληθινός» με τον εαυτό σου και μετά να δεσμεύεσαι να μείνεις αληθινός. Είναι συστατικό της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Πώς όμως πρακτικά μας βοηθάει η αυτογνωσία να γίνει καλύτερη η ζωή μας;

Όταν εκφράζεις τις πεποιθήσεις και τις αξίες σου , ακούς τις φωνές των γονιών σου να βγαίνουν από το στόμα σου; Έχεις αμφισβητήσει ποτέ αυτές τις πεποιθήσεις — θρησκευτικές, πολιτικές, κοινωνικές ή και οικονομικές; Αυτά που κληρονομείς κατά τη διάρκεια των χρόνων της διαμόρφωσης του χαρακτήρα σου είναι τόσο δύσκολο να τα αναιρέσεις μεγαλώνοντας.

Από αυτή την άποψη, το μήλο δεν πέφτει μακριά από το δέντρο. Αν δεν ενθαρρύνεσαι από νεαρή ηλικία να αμφισβητήσεις τις πεποιθήσεις σους πριν τις αποκτήσεις, μπορεί να μην έχεις ιδέα πώς έφτασες εδώ. Μπορεί να διαμορφώσεις στερεότυπα για ορισμένα άτομα με βάση τη φυλή, το φύλο, τη θρησκεία ή το εισόδημα. Σίγουρα το να αλλάξεις πεποιθήσεις δεν θα γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά η αυτογνωσία είναι ο μόνος τρόπος.

Επίσης η αυτογνωσία δεν έχει να κάνει μόνο με το να δεις τα λάθη σου. Έχει να κάνει εξίσου με την αναγνώριση των δυνατοτήτων και των χαρισμάτων σου. Αν σε εμπιστεύονται οι άλλοι ή σε θαυμάζουν για συγκεκριμένους λόγους μέσα από την αυτογνωσία θα βοηθηθείς να αναγνωρίσεις κι εσύ από μόνη σου, τα δυνατά σου σημεία.

Παράλληλα θα έρθεις πρόσωπο με πρόσωπο με τις αδυναμίες σου. Η «άβολη ματιά» στα μειονεκτήματά σου, θα σε βοηθήσει να έχεις μια συναισθηματική αυτογνωσία, που είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να την πετύχουν. Μην ξεχνάς ότι το να κοιτάς τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις, τις συμπεριφορές και τις αδυναμίες που βλάπτουν τις σχέσεις σου και περιορίζουν τη ζωή σου θέλει θάρρος.

Η αυτογνωσία σημαίνει και το να γνωρίζεις πώς σε βλέπουν οι άλλοι κι είναι απαραίτητη για κάθε υγιή σκέψη. Με την αυτογνωσία διαχειρίζεσαι καλύτερα τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σου, χωρίς να κατηγορείς τους άλλους. Και η αποφυγή της ενοχής είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επίλυσης προβλημάτων και της ανάπτυξης οικειότητας.

Μ.Ε.

Featured image: freepik.com/@freepik

You may also like