ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΘΥΜΟΥΣ

Αν έχετε τη συνήθεια να ασχολείστε με κακοπροαίρετα σχόλια συναδέλφων, να κάνετε αυτοκριτική με το παραμικρό και να οδηγείτε τον εαυτό σας σε καταστάσεις που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα τον οδηγήσουν σε ένα ατελείωτο «βρασμό»… Τότε έχετε πέσει σε παγίδα. Ενώ το να νιώθετε θυμό από αυτές τις καθημερινές ενοχλήσεις είναι μια φυσιολογική απάντηση στο άγχος, το να ξοδεύετε όλο τον χρόνο σας μπορεί να γίνει καταστροφικό. Το να αφήνεις τον θυμό να σιγοβράζει συνέχεια μέσα σου, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να έχεις πολύ σύντομα μία μεγάλη έκρηξη. Τα ξεσπάσματα οργής δε, βλάπτουν σοβαρά τις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις. Συγχρόνως, επηρεάζουν την ευημερία σας. Η συνεχής απογοήτευσή μας μπορεί να οδηγήσει σε σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και το άγχος. Πώς διαχειριζόμαστε την ώρα που νιώθουμε ότι ανεβαίνει το θυμόμετρο μας;

Good news

Σύμφωνα με έρευνες διαπιστώθηκε ότι το να μπορούμε να διαχειριζόμαστε και να διοχετεύουμε τον θυμό μας εποικοδομητικάτρόπο, μπορεί ακόμη και να σε κάνει λιγότερο πιθανό να αναπτύξεις καρδιακή νόσο.. Στην ώρα της κρίσης καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και η ζέστη φουντώνει μέσα σας, είναι εύκολο να παραβλέψετε την αναπνοή σας. Αυτό το είδος της ρηχής αναπνοής που κάνετε όταν είστε θυμωμένοι, σας κρατά σε κατάσταση μάχης η φυγής. Ένα πρωταρχικό βήμα είναι να δοκιμάσετε να παίρνετε διαφραγματικές αργές και ελεγχόμενες αναπνοές και όχι μονάχα από το στήθος σας. Αυτό επιτρέπει σε ολόκληρο το σώμα σας να ηρεμήσει αμέσως και να πέσει η αρτηριακή σας πίεση.

Άσκηση καρέκλα

  Ένας τρόπος είναι να βρείτε μια καρέκλα ή ένα μέρος που μπορείτε να ηρεμήσετε άνετα, επιτρέποντας στο λαιμό και τους ώμους να χαλαρώσουν πλήρως. Πάρτε βαθιές ανάσες από την μύτη σας και δώστε προσοχή στο διάφραγμα σας. Εκπνεύσετε αργά αργά μέχρι να νιώσετε μία ανακούφιση. Αν συνεχίσετε να κάνετε αυτή την άσκηση τρεις φορές τη μέρα για πέντε ως δέκα λεπτά η όσο χρειάζεται παραπάνω, το σίγουρο είναι πως θα πετύχετε να είστε πιο ήρεμη πολύ σύντομα.

Ομολογείστε την απογοήτευση σας

Συνήθως οι εκρήξεις θυμού έρχονται όταν είσαστε πλήρως απογοητευμένη με κάτι. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε αυτή την απογοήτευση σε έναν καλό σας φίλο ή σε ένα μέλος της οικογένειας σας. Μετά από μια ιδιαίτερη άσχημη δύσκολη μέρα όλοι χρειάζονται ένα χέρι βοηθείας. Μην προσπαθείτε να ωραιοποιείτε τα πάντα γύρω σας ώστε να φαίνονται τέλεια. Αφήστε χώρο στον εαυτό σας να εκφράσει μέρος του θυμού που σας δημιούργησε αυτή η απογοήτευση. Έτσι θα σταματήσει να σιγοβράζει συνεχώς και να απασχολεί το μυαλό σας.

Good things may happen

Σίγουρα όταν εμφανίζεται μια ατυχία ή μια δύσκολη κατάσταση αυτό δεν πρόκειται να κρατήσει μακροπρόθεσμα. Καλό είναι να ασχοληθείτε και να εστιάσετε σε όλα τα πράγματα η επιτεύγματα που έχετε καταφέρει και είχανε αίσιο τέλος. Αντισταθείτε στις αρνητικές σκέψεις. Αν τώρα τίποτα απ’ όλα αυτά τα κλειδιά δεν σας βοηθούν πραγματικά… Μια συζήτηση με έναν εξειδικευμένο θεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις πηγές του θυμού. Και σίγουρα να αναπτύξετε όλα εκείνα τα εργαλεία αντιμετώπισης για μια καλύτερη ζωή.

Featured image: pexels.com/@olly

You may also like