ΠΟΣΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ;

Ο ύπνος, κατά τη διάρκεια του οποίου το σώμα μας επαναφορτίζεται και αναζωογονείται, είναι ζωτικής σημασίας. Ενώ, συχνά συνδέουμε τον ύπνο με τη χαλάρωση και την ξεκούραση, υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που απέχουν πολύ από την κατάσταση της ηρεμίας. Πράγματι, ο ύπνος δεν είναι μια κατάσταση πλήρους μυϊκής χαλάρωσης. Ένα ενδιαφέρον φαινόμενο είναι το σφίξιμο των μυών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν διακριτές φάσεις του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της γρήγορης κίνησης των ματιών (REM) και του ύπνου non-REM. Αυτές οι φάσεις χαρακτηρίζονται από διαφορετικά επίπεδα μυϊκής δραστηριότητας.

Ύπνος non-REM

Κατά τη διάρκεια non-REM, το 80% του χρόνου ύπνου ενός ενήλικα και ο οποίος περιλαμβάνει τα πρώτα στάδια του κύκλου του ύπνου, η μυϊκή δραστηριότητα μειώνεται σταδιακά. Αναπνέουμε αργά και τακτικά. Καθώς περνάμε από την εγρήγορση στον βαθύ ύπνο, οι μύες μας αρχίζουν να χαλαρώνουν. Όταν περνάμε στο στάδιο REM ο ρυθμός αναπνοής μας αυξάνεται και αυτή είναι η περίοδος που συνήθως ονειρευόμαστε.

Θερμότητα σώματος

Η θερμοκρασία του σώματος πέφτει όταν ξαπλώνουμε και αυτό μας βοηθάει να κοιμηθούμε καλύτερα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν πρέπει να γυμναζόμαστε όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου, διότι η γυμναστική ανεβάζει αρκετά τη θερμοκρασία. Για αυτό στην αρχική φάση του ύπνου,η μελατονίνη μία από τις κύριες χημικές ουσίες αυξάνονται για ενεργοποιήσουν την διαδικασία του ύπνου,τα επίπεδα κορτιζόλης πέφτουν βοηθώντας στον ίδιο σκοπό.

Μυϊκή σύσφιξη κατά τον ύπνο

Η μυϊκή σύσφιξη κατά τη διάρκεια του ύπνου, γνωστή και ως μυϊκές συσπάσεις ή τραντάγματα, είναι ένα κοινό φαινόμενο. Αυτές οι συσπάσεις μπορεί να κυμαίνονται από μικρές, ανεπαίσθητες κινήσεις έως πιο έντονα τραντάγματα. Κάποιες από τις αιτίες αυτών των μυϊκών συσπάσεων μπορεί να οφείλονται στα εξής:

Δραστηριότητα νευρικού συστήματος

Πιστεύεται ότι η μυϊκή σύσφιξη κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να οφείλεται σε ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα. Ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στους μύες που τους αναγκάζουν να συστέλλονται για λίγο, οδηγώντας σε αυτές τις συσπάσεις.

Στρες και άγχος

Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το στρες και το άγχος, μπορούν να συμβάλουν στο σφίξιμο των μυών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν το μυαλό δεν είναι ήσυχο, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη μυϊκή ένταση…Ακόμη και κατά τα στάδια χαλάρωσης του ύπνου.

Θέση ύπνου

Η θέση στην οποία ένα άτομο κοιμάται μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μυϊκή σύσφιξη. Ορισμένες θέσεις μπορεί να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, αυξάνοντας την πιθανότητα συσπάσεων ή κράμπες.

Καφεΐνη και αλκοόλ

Η κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου και ενδεχομένως να οδηγήσει σε σύσφιξη των μυών. Αυτές οι ουσίες μπορούν να διαταράξουν τους κύκλους του ύπνου και να επηρεάσουν τη μυϊκή χαλάρωση.

Πηγή: webmd.com

Featured image: unsplash.com/@danielmartinez_

You may also like