The halo effect

“Halo” στα ελληνικά σημαίνει φωτοστέφανο και αυτό το ‘‘φαινόμενο’’ για πρώτη φορά μελετήθηκε από τον ψυχολόγο Thorndike την δεκαετία του 1920 ενώ έμελλε αργότερα να αποτελέσει ένα από τα βασικά σημεία έρευνας των κοινωνικών επιστημών και ειδικότερα της ψυχολογίας.
Σε τι ακριβώς αναφέρεται όμως αυτό το φαινόμενο; Αναφέρεται στην τάση των ανθρώπων να σχηματίζουν άποψη για αυτόν που έχουν απέναντί τους, στην βάση της πρώτης εντύπωσης που σχηματίζουν για αυτήν ή για αυτόν. Ενώ σε κάποιο σημείο φάνηκε ότι η συγκεκριμένη θεωρία δεν ισχύει, σταδιακά άρχισαν να πληθαίνουν τα ερευνητικά δεδομένα που στηρίζουν ότι το φαινόμενο αυτό υφίσταται και μάλιστα σε πολλούς από τους τομείς της ανθρώπινης καθημερινότητας.
Είναι αλήθεια λοιπόν ότι η πρώτη εντύπωση μετράει. Μετράει όταν για πρώτη φορά γοητευόμαστε από ένα άτομο, όταν παίρνουμε μέρος σε μία συνέντευξη καθώς αναζητούμε εργασία, στον επαγγελματικό μας χώρο αλλά ακόμη και σε παραδείγματα που αφορούν άλλους εκτός από εμάς όπως στην περίπτωση ηθοποιών που ταυτίζονται με συγκεκριμένα είδη και ρόλους.
Είναι αλήθεια σε σημαντικό βαθμό πως οι άλλοι αλλάζουν δύσκολα την πρώτη εντύπωση που θα τους δημιουργήσουμε ή τείνουν να γενικεύουν δεξιότητες ή αδυναμίες που επιδεικνύουμε σε ένα πεδίο ως γενικό μας χαρακτηριστικό. Ακόμη, τείνουμε να συσχετίζουμε κάποιον θετικά ή αρνητικά με βάση τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τον γνωρίσαμε (ευχάριστες ή δυσάρεστες) ενώ η άποψή μας επηρεάζεται ακόμη και από φυσικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, όπως το φως της ημέρας.

Εσείς λοιπόν αναγνωρίζετε την επίδραση αυτού του φαινομένου ή την απαρνιέστε συστηματικά; Εφόσον λοιπόν υιοθετείτε ως βασικές σας απόψεις τις πρώτες εντυπώσεις μην το αρνείστε στη συνέχεια αισθανόμενοι ενοχές. Είναι στη φύση του ατόμου να συνδέει κάποιον με θετικά ή αρνητικά συναισθήματα από την πρώτη κιόλας άμεση ή έμμεση επαφή και αυτό να το έχετε κατά νου όταν πρόκειται να γνωρίσετε κάποιον που σας ενδιαφέρει ή όταν θέλετε να πετύχετε κάτι μέσω μίας συνάντησης…

You may also like